Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 211326 razy)

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Odp: Lampka przednia
« 8 Cze 2018, 23:22 »
Testuje od 3 tygodni lampkę Mactronic Noise XTR 03, poza wagą w zasadzie nie zauważyłem do tej pory wad, a czas pracy rekompensuje w dużą wagę. Jest zasilana na ogniwo 18650 więc na dłuższe noce można zaopatrzyć się w zapas. Na 100% mocy starcza na 5 godzin co pokrywa się z opisem producenta, co ciekawe przed chwilą wróciłem z jazdy i tryb 50% świeci nie dużo słabiej co na asfalt w zupełności wystarcza, a czas pracy to już 8 godzin więc w zasadzie cała noc.

Lampka posiada wyjście USB przez, które doładowuje ja z powerbanka, chociaż nie robię tego gdy świeci ponieważ producent w instrukcji zaznaczył by podczas ładowania ja wyłączyć. Co do oślepiania kierowców do tej pory nikt nie mrugał mi długimi i nie trąbił co sugeruje, że w tej kwestii jest bezpieczna. Dodam, że dzieje się tak zapewne za sprawą wbudowanego kolimatora.

Całość jest solidnie zbudowana i na prawdę nie ma się do czego przyczepić, koszt po rabacie dla stałego klienta to 280 zł, co za lampkę z gwarancją na 5 lat i takimi funkcjami jest ok, według mnie warto dołożyć te 80 zł jeżeli faktycznie ma się zamiar jeździć nocą i mieć dobry jakościowo produkt, w razie pytań chętnie coś jeszcze napiszę, pozdrawiam.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna krajewski

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011
« 9 Cze 2018, 16:37 »
Testuje od 3 tygodni lampkę Mactronic Noise XTR 03, poza wagą w zasadzie nie zauważyłem do tej pory wad, a czas pracy rekompensuje w dużą wagę. Jest zasilana na ogniwo 18650 więc na dłuższe noce można zaopatrzyć się w zapas. Na 100% mocy starcza na 5 godzin co pokrywa się z opisem producenta, co ciekawe przed chwilą wróciłem z jazdy i tryb 50% świeci nie dużo słabiej co na asfalt w zupełności wystarcza, a czas pracy to już 8 godzin więc w zasadzie cała noc.

Lampka posiada wyjście USB przez, które doładowuje ja z powerbanka, chociaż nie robię tego gdy świeci ponieważ producent w instrukcji zaznaczył by podczas ładowania ja wyłączyć. Co do oślepiania kierowców do tej pory nikt nie mrugał mi długimi i nie trąbił co sugeruje, że w tej kwestii jest bezpieczna. Dodam, że dzieje się tak zapewne za sprawą wbudowanego kolimatora.

Całość jest solidnie zbudowana i na prawdę nie ma się do czego przyczepić, koszt po rabacie dla stałego klienta to 280 zł, co za lampkę z gwarancją na 5 lat i takimi funkcjami jest ok, według mnie warto dołożyć te 80 zł jeżeli faktycznie ma się zamiar jeździć nocą i mieć dobry jakościowo produkt, w razie pytań chętnie coś jeszcze napiszę, pozdrawiam.
Wezmę pod uwagę

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 9 Cze 2018, 17:35 »

1. Nie da się doładowywać w czasie jazdy - podłączenie zasilania wyłącza lampkę
2. Mnie ostatnio samochody mrugały w nocy i to w drugim trybie  :o
3. Oświetlenie drogi bardzo dobre
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Grzesiek

• Na forum od: 13.03.2011
« 9 Cze 2018, 20:18 »
Na drogi publiczne polecam raczej lampki z odcięciem, B&M Ixon Core ma wprawdzie niewymienny aku, ale można go doładowywać kiedy jest włączony z powerbanka. Ten Mactronic to raczej do lasu ;-). Można też kupić na znanym portalu B&M Cyo premium za 69 PLN i dołożyć jakiś zasobnik 2X18650. W ogóle to moim zdaniem ciekawa propozycja dla ultramaratończyków co pokupili sobie ostatnio dynohuby. Ta lampa to właściwie to samo co SON Edelux II, widziałem, że na ostatnim MRDP kilka osób je miało, można zasięgnąć opinii. Wspomniane Cyo można przerobić na zasilanie z dynamo, choć nie tak łatwo jak podpowiada sprzedawca. Dla dłubaczy to ciekawa baza.

Offline Mężczyzna romekkar

• Miasto: PL sbl
  • Na forum od: 13.05.2017
« 10 Cze 2018, 20:45 »
Wspomniane Cyo można przerobić na zasilanie z dynamo, choć nie tak łatwo jak podpowiada sprzedawca. Dla dłubaczy to ciekawa baza.
Możesz rozwinąć - mam to Cyo podłączone bezpośrednio do dynama i trochę światło migocze - chciałbym to poprawić

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 10 Cze 2018, 21:50 »
Kondensator.

« 11 Cze 2018, 15:01 »
Kondensator.
Strasznie jesteś oszczędny w przekazywaniu wiedzy - możesz trochę rozwinąć temat?

Offline Grzesiek

« 11 Cze 2018, 21:53 »
Możesz rozwinąć - mam to Cyo podłączone bezpośrednio do dynama i trochę światło migocze - chciałbym to poprawić

Ja używam tylko dynamopiasty więc ze swojej lampki usunąłem przetwornicę i światła dzienne a wstawiłem układ z pilom.com. Miałem wolny z podwajaczem napięcia więc go użyłem. Możesz zbudować dowolny, z odpowiednio dużym kondensatorem połączonym równolegle z diodą. Możesz tym układem zasilać oryginalną przetwornicę w lampce, ale wtedy kondensator musi być na wyższe napięcie, z 16V pewnie, a sprawność spada gdzieś o połowę. Lampkę łatwo się otwiera, trzeba odkręcić śrubkę od dołu, zdjąć daszek, od dołu podważyć reflektor i wszystko widać.

« 12 Cze 2018, 23:08 »
Potrzebuję trochę łopatologii - możesz mi dać link do konkretnego układu który powinienem kupić i zastąpić nim istniejącą przetwornicę w lampce? Będę wdzięczny :)

Offline Grzesiek

« 15 Cze 2018, 01:06 »
Potrzebuję trochę łopatologii - możesz mi dać link do konkretnego układu który powinienem kupić i zastąpić nim istniejącą przetwornicę w lampce? Będę wdzięczny :)

Potrzebujesz mostka prostowniczego, dowolnego, np. 1-2A i z 40v, płaskiego lub okrągłego, żeby był z długimi nóżkami to będzie łatwiej lutować, (albo lepiej zamiast niego 4 diody Schottky 1A i sam budujesz mostek Graetza) oraz kondensatora elektrolitycznego 16v i pojemności z 2200 uF lub więcej. Najłatwiej kupisz to w pobliskim sklepie elektronicznym. Kondensator wstawiasz przed oryginalną przetwornicę czyli + do kabla czerwono czarnego a - do czarnego, a przed nią mostek prostowniczy. Może lepiej nie wywalaj nic ze środka bo nie będziesz miał wyjścia na zasilanie tylnej lampki i świateł dziennych. Ja swoją mocniej przerobiłem, żeby mieć podtrzymanie i poczucie, że ma maksymalną wydajność, zyskałem może 1,5W, chyba nie warto  ;)

Offline Kobieta mart

• Na forum od: 06.08.2018
lampa przednia
« 7 Sie 2018, 11:58 »
wiem, wiem, milion wątków na ten temat. Ale są one przeznaczone raczej dla ciut bardziej zaawansownych technicznie ludzi niż ja i nic z nich nie rozumiem ;)
a więc do sedna: szukam lampy przedniej, do 100 zł max, do oświetlenia drogi, nawet leśnej (ale nie oślepiania innych), z sensowną żywotnością baterii/akumulatora. Ktoś może kupił ostatnio coś sensownego i może rzucić linkiem?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 7 Sie 2018, 21:39 »
Dorzuciłbym kilka dyszek i kupił czołówkę black diamond spot (https://allegro.pl/czolowka-black-diamond-spot-300-lm-i7491319055.html). Warto wziąć lepszą lampkę. Mam w domu pudełko tanich lampek, a jak będziesz jeździć, to prędzej czy później będziesz chciała mieć porządną. Żadna to oszczędność kupić lampkę za 100zł, a za rok-dwa drugą, za 140zł.
Spot tj świetna czołówka, będziesz zadowolona.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 7 Sie 2018, 21:44 »
Czołówka słąbo sprawdza się we mgle, ale jest fajna, jako zapasowe oświetlenie. Do tego może być problem, jak trafisz na "oczytanego" policjanta ;)

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 7 Sie 2018, 22:20 »
Pal licho policjant, zapłacisz mandat i tyle. Mam tą czołówkę, uzywalem też starszy model.
Czolowka to nie jest lampka drogowa,
tylko jak napisał m.arek może byc uzupelniająca i to w "terenie".
Kilka razy nadzialem się na orlów świecacych sobie pod kolo, nie widocznych dla kierowców,
a jak podniósl głowe to oślepiał.
Oby jak najwięcej było policjantów i rowerzystow "oczytanych".

« Ostatnia zmiana: 7 Sie 2018, 22:45 JUREK »

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Odp: lampa przednia
« 8 Sie 2018, 07:30 »
a więc do sedna: szukam lampy przedniej, do 100 zł max, do oświetlenia drogi, nawet leśnej (ale nie oślepiania innych), z sensowną żywotnością baterii/akumulatora.
To chyba święty Graal.
Mało jest lampek, które nie oślepiają innych, a tym bardziej oświetlających drogi, a tym bardziej leśne, a tym bardziej do 100zł.
Do głowy przychodzą mi tylko B&M, np. Ixon Core ( https://www.rowerystylowe.pl/p-5537/lampka-busch-amp-muller-ixon-core-50-lux )
Ale to na pewno nie do 100zł.

Chyba większość rowerzystów kupuje zwykłe lampki (bez odcięcia zapobiegającemu oślepianiu) i Ci, którzy nie chcą oślepiać innych, kierują je w dół. Jednak nawet odrzucając to kryterium nie będzie łatwo wybrać lampkę o dużej jasności i długim czasie świecenia. Trzeba sobie założyć jakieś priorytety jak np. rozmiar i masa, czas świecenia, jasność, "ładowalność" lub "bateryjność" itd.

Osobiście używam Sigma Buster 200 i mi wystarcza.
Kupiłem tez kiedyś w promocji Mactroniki Citizen i Street.01 (teoretycznie to są lampki z odcięciem). Poszły na prezenty, więc ich nie testowałem, ale mam feedback , że czasy świecenia są krótkie. Po Citizenie można się było tego spodziewać, ale podobno Street.01 też bardzo krótko trzyma.
P.S. Kross sprzedaje lampki Street.01 w kilku wersjach (i pod różnymi nazwami): ładowalna, bateryjna, z czujnikiem oświetlenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum