Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 211324 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Lampka przednia
« 15 Lis 2019, 22:59 »
Ładowanie podczas jazdy to słaby pomysł. Takie porty USB da się łatwo urwać.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 16 Lis 2019, 11:12 »
@tater
Trzy diody po 10W, czym to zasilasz? Na ile starczy prądu w pakiecie 4x18650/2000 mAh?

Convoy ma zbyt skupiony strumień światła, mam taką lampkę i jakoś bardziej mnie ciągnie do czegoś bardziej rowerowego.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 16 Lis 2019, 18:03 »
Używam Lampki MACTRONIC Noise XTR. Ma dobry "rowerowy" rozkład światła. Dosyć szeroka, lekko wydłużona plama. Ładowana przez USB, ale jej zaletą jest też fakt, że aku jest wyjmowany i jak chcesz to  możesz dokupić zapasowy i wymienić w kilka sekund. Lampka godna polecenia.

Do mocowania na dole kupiłem takie coś
Mocujesz to do insertu na widelcu? To jest z metalu czy z plastiku?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 16 Lis 2019, 20:27 »
Też używam Mactronic Noise XTR, ale nowszy model, we wcieleniu nr 03. Również jestem z niej bardzo zadowolony, ale kiedy niedawno proponowałem ten model Łatosiowi, to nie spodobał mu się kształt snopu światła, który jest okrągły, a on wolał trapezowy. No i minus jest taki, że lampka nie jest już produkowana. Proponowane przez Sedymena pierwsze wcielenie tym bardziej. Obecnie jest na rynku czwarta edycja tego modelu. Świeci jeszcze jaśniej, ale niestety zdecydowanie krócej.

« 16 Lis 2019, 21:10 »
A ja proponuję jakieś wcielenie?
Tą którą obecnie używam kupiłem w tym roku. Jakim cudem po moim poście wiesz jakiej wersji używam? Ja nie mam pojęcia która to wersja?

Offline Mężczyzna maper

« 16 Lis 2019, 21:53 »
No tak, trochę mnie pamięć zawiodła. Pierwsza edycja tego modelu nazywała się "Noise 500". Każda kolejna dostała numer od 02 do 04 obecnie. Od trzeciej edycji dodano symbol "xtr". Zasugerowałem się tym, że w nazwie nie podałeś numeru edycji, więc wydawało mi się, że masz na myśli tę pierwszą.
 Tak więc pełna nazwa aktualnie sprzedawanego modelu to Noise xtr 04, tak jak na poniższym zdjęciu:

Jak nie wiesz, którą edycję posiadasz, skoro jest to podane w nazwie modelu? Skoro kupiłeś w tym roku, to jest to pewnie 04, ewentualnie mogłeś załapać się na końcówkę edycji 03. Ale przecież to jest napisane na obudowie lampki.

« 17 Lis 2019, 09:50 »
Aż poszedłem sprawdzić. Jest to Noice XTR 03. To tłumaczy dobrą cenę za jaką ja kupowałem. Fakt, ze jest napisane na obudowie, ale uwierz, ze jak ją kupiłem to założyłem i na tym moja uwaga poświęcana lampce się skończyła. Nie miałem pojęcia co jest napisane na obudowie, ale teraz już wiem :)

Offline Mężczyzna maper

« 17 Lis 2019, 12:22 »
Jest to Noice XTR 03.

I to tłumaczy Twoje zadowolenie z posiadanej lampki. :)

W najwyższym trybie 540 lm świeci ona 5 godz. 30 min.
Nowa wersja Noise xtr 04 ma ten sam akumulator, ale daje więcej światła - 712 lm. Okupione jest to o połowę krótszym czasem pracy na jednym ładowaniu.
5,5 godz. świecenia też jest możliwe ,ale w trybie średnim, a to już jest tylko 368 lm światła.  :icon_confused:

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 17 Lis 2019, 12:40 »
W najwyższym trybie 540 lm świeci ona 5 godz. 30 min.
Nowa wersja Noise xtr 04 ma ten sam akumulator, ale daje więcej światła - 712 lm. Okupione jest to o połowę krótszym czasem pracy na jednym ładowaniu.
5,5 godz. świecenia też jest możliwe ,ale w trybie średnim, a to już jest tylko 368 lm światła.  :icon_confused:

Nie przywiązuj za dużej wagi do tak podawanych parametrów. Raczej bardzo wątpliwe, żeby nowsza lampka świeciła tyle samo czasu na słabszym trybie niż starsza na mocniejszym. Wszystko kwestia sposobu pomiaru, raczej ta starsza na mocnym trybie tyle czasu nie świeci, a natężenie światła spada i faktycznie jest mniej niż 500 lumenów

Tak sobie niedawno analizowałem czołówki Black Diamond, które mają wg pomiarów niesamowite osiągi, np. 325lumenów aż przez 4h na zasilaniu 3AAA. Wygląda to fenomenalnie, tylko kluczem do takich osiągów jest sposób pomiaru. Oni to mierzą wg normy ANSI FL-1, czyli "długość działania, definiowany jako czas, jaki upłynie od włączenia latarki do momentu, gdy generowana będzie moc równa 10% początkowego strumienia świetlnego. Jest to żywotność baterii w latarce będącej w stałej eksploatacji.".

Czyli te 4h masz nie na 325 lumenach, tylko do momentu, gdy siła światła spadnie do 32,5 lumena. Jednym słowem pomiar czasu pracy wg takiej normy to nic nie mówi o realnym czasie pracy latarki na trybie 325 lumenów, tak mocne światło na 3 AAA to się pewnie i pół h nie utrzyma.

I trzeba sobie zdawać sprawę, że wielu producentów takie zabiegi stosuje, dlatego np. czołówki Fenix pod względem czasu pracy przy Black Diamond słabiutko wypadają, tyle że czasy Fenixów są realne, rzeczywiście tyle świeci na danym trybie ile podają, a nie naciągają działanie na danym trybie do momentu aż do 10% spadnie.

Offline Mężczyzna maper

« 17 Lis 2019, 12:49 »
Nie przywiązuj za dużej wagi do tak podawanych parametrów. Raczej bardzo wątpliwe, żeby nowsza lampka świeciła tyle samo czasu na słabszym trybie niż starsza na mocniejszym. Wszystko kwestia sposobu pomiaru, raczej ta starsza na mocnym trybie tyle czasu nie świeci, a natężenie światła spada i faktycznie jest mniej niż 500 lumenów

Mocy światła nie mam jak zmierzyć, ale czas podany w parametrach przez producenta jest realny, bo to po zakupie lampki sprawdzałem i za to właśnie, jak pamiętam, lampka ta miała w internecie dobre opinie. I tak samo nowy model za tę krótszą pracę jest krytykowany.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 17 Lis 2019, 13:43 »
Znając moc, pojemność ogniwa i rodzaj diody można samemu liczyć czas działania. W ten sposób można uniknąć manipulacji producenta. Czasu działania nie traktowałbym w kategorii zalety, należy wybrać nic lampki, która da oczekiwany czas działania.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 17 Lis 2019, 14:07 »
Znając moc, pojemność ogniwa i rodzaj diody można samemu liczyć czas działania.

I taki pomiar czasu pracy będzie bardziej wiarygodny (też i sterowniki mają znaczenie), z tym że niestety często nie można ustalić modelu diody, bo tego wielu producentów nie podaje. Ale generalna zasada jest taka, że im nowszy model - tym bardziej zaawansowane diody, co na tym samym trybie dają więcej światła. Dlatego nie chce mi się wierzyć by Mactronic dał mniej wydajną diodę do nowszego modelu.

Mocy światła nie mam jak zmierzyć, ale czas podany w parametrach przez producenta jest realny, bo to po zakupie lampki sprawdzałem i za to właśnie, jak pamiętam, lampka ta miała w internecie dobre opinie. I tak samo nowy model za tę krótszą pracę jest krytykowany.

Opinie w internecie to należy traktować z ogromną rezerwą, bo 3/4 ludzi je wydających ma mgliste pojęcie w temacie. By to porównać to przynajmniej trzeba mieć obie lampki i z nimi pojeździć, bo jak wyjaśniałem bazowanie na samych parametrach producenta jest obarczone sporym marginesem błędu.

Model Noise 04 ma diodę Cree XP-L, model Noise 03 Cree XM-L2. Pierwsza dioda ma maksymalną skuteczność 161 lumenów/wat, podczas gdy druga ma 113 lumenów/wat. Więc widać, że to nowsza dioda jest sporo bardziej wydajna, z tej samej mocy da więcej światła. Po prostu w przypadku Noise 03 liczba lumenów podana w specyfikacji na poszczególnych trybach musiała być zawyżona (jeśli czas pracy jest prawdziwy).

« 17 Lis 2019, 18:49 »
Opinie w internecie to należy traktować z ogromną rezerwą, bo 3/4 ludzi je wydających ma mgliste pojęcie w temacie.
Właśnie tak się czułem czytając Waszą dyskusję. Kupiłem lampkę. Jestem z niej zadowolony. Nie wiedziałem nawet jaka to konkretnie edycja. Ba, nie wiedziałem nawet, że są jakieś edycje. Nie mam pojęcia jaką moc/lumeny generuje moja lampka na żadnym z trybów. Nie wiem też ile godzin tak naprawdę będzie działać. Co ciekawe poprzednia lampka, chyba też z tej serii bo wyglądała podobnie, też  żyła w błogiej nieświadomości, póki ją córka nie zgubiła.
Ja na trybie max użytkuje ją bardzo rzadko. Na drogach gruntowych i podejrzanych asfaltach wystarcza tryb średni. Na pewniejszych drogach minimalny. Trybu mrugającego używam w obszarze zabudowanym gdzie jest oświetlenie uliczne. Na ciemnej drodze mruganie doprowadza mnie do szału.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 17 Lis 2019, 19:52 »
Nie wiedziałem nawet jaka to konkretnie edycja. Ba, nie wiedziałem nawet, że są jakieś edycje. Nie mam pojęcia jaką moc/lumeny generuje moja lampka na żadnym z trybów. Nie wiem też ile godzin tak naprawdę będzie działać.
Podejście do tematu zależy od zastosowań.
Po Twoim wnioskuję, że lampki używasz dość okazyjnie, natomiast jeśli ktoś jeździ całonocne trasy to te parametry są dla niego kluczowe. Trzeba wiedzieć ile lampka wytrzymuje na danym trybie, żeby określić ile potrzeba do niej zasilania na całą trasę, dlatego ludzie wnikliwie takie parametry analizują. Natomiast do jeżdżenia okazyjnego nocą w ogóle nie ma potrzeby na to zwracać uwagi,

« 17 Lis 2019, 20:37 »
Się zgadza. lampka potrzebna mi, kiedy nie wyrobię się przed nocą. Nie uprawiam jazd całonocnych.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum