Autor Wątek: Jaki szybki, lekki rower do miasta?  (Przeczytany 3016 razy)

Offline Mężczyzna 8850

• Miasto: Oliwias
  • Na forum od: 13.03.2022
Jaki szybki, lekki rower do miasta?
« 17 Cze 2025, 19:48 »
Szukam szybki, lekki rower do miasta, jazda cały rok!
Obecny miejski zakupowy (foto) po latach za ciężki (duża aktywność dzienna)
Myślałem nad:
- Elektryk treking
- Ostre Kolo
- Fitness/szosa/przełaj

Codziennie ok. 25 km miejskie ulice pagórkowate, plecak, zakupy kilka kg, parkowanie byle gdzie
Wymagam pełne błotniki, osłona łańcuch(nogawki), brak amortyzatorów
Jestem przyzwyczajony do szosy endurance i spd
Budżet ok. 1500 PLN używka L/XL jeśli nie elektryk
Co wybrać i dlaczego warto, czego nie?

« Ostatnia zmiana: 17 Cze 2025, 19:59 8850 »

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Odp: Jaki szybki, lekki rower do miasta?
« 17 Cze 2025, 19:57 »
Singiel na szosowych kołach. Hamulce obręczowe. Prosta kiera. Rama z dobrej stali.

Jak znajdziesz podeślij.

Offline Mężczyzna 8850

« 17 Cze 2025, 20:31 »
@Pablo Dobry pomysł! zapomniałem o Singlach, oryginalne typowe widzę wagi ok. 11.5kg. Przeróbki z ram szosówek (napinacze) ok. 8,5 kg.

Offline PABLO

« 17 Cze 2025, 20:46 »
Ja bym nie szedł w napinacze. Klasyczny singiel. Ramę myślę, że da się lekką wyhaczyć. Kwestia ceny i determinacji.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 17 Cze 2025, 20:47 »
Singiel i pagórki? Słabo to widzę.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna remik

• Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 17 Cze 2025, 23:13 »
Jako właściciel singla oczywiście bym za tym optował, problem jest z tymi pagórkami , bo jak spore to może to radość z jazdy odebrać , tym bardziej jak się tacha zakupy w plecaku  :P  Lekkim rowerem jeżdzi się "na lekko"  ;)  Wcześniej miałem coś jak trekinga/fitness w alu - też sztywnego i lekkiego, z napędem trochę custom 2x8, i to było bardzo dobre. Ogólnie kwestia preferencji - gravel/road+ też będzie mega do tego, dobrze miec opone 28mm szeroką a może i więcej na warunki miejskie - to i komfort wzrośnie i w krzaki można wjechać  :D

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
« 18 Cze 2025, 05:48 »

- Fitness/szosa/przełaj

Codziennie ok. 25 km miejskie ulice pagórkowate, plecak, zakupy kilka kg, parkowanie byle gdzie
Wymagam pełne błotniki, osłona łańcuch(nogawki), brak amortyzatorów
Co wybrać i dlaczego warto, czego nie?

Ja bym szedł w te ostatnie tylko dodał gravele, bo można znaleźć ciekawe używki, a większe(szersze) koło z błotnikiem wejdzie.
Single i ostre bym odrzucił ze względu na pagórki, podjazdy w miastach, ale co kto lubi, no i jakie ma miasto  ;D
Z tą osłoną to może być ciężko dobrać, ale można na upartego coś znaleźć. Tu ciekawe są rowerki fitness bo czasami są w pełni wyposażone w "gabażniki", błotniki, osłony itd.
Inna sprawa to budżet, bo teraz w sezonie to się raczej naszukasz...  :(

Ja ze swojej strony chyba najbardziej polecam poszukać przełaj (jakiś starszy). Ludzie nie wiedzą co to jest, sprzedają jako gravel, a jak napisałeś jesteś przyzwyczajony do szosy...

A no i wszystkie starsze szosy z decathlonu (Tribany), mieszczą spokojnie oponki do 32mm i mają wszystkie mocowania. Do tego są trwałe i złodzieje raczej ich nie lubią.

Elektryki jakiekolwiek bym odpuścił, bo modne, a więc i złodzieje mają modę bo łatwo sprzedać.
« Ostatnia zmiana: 18 Cze 2025, 05:54 michal.je »

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 18 Cze 2025, 09:31 »
Odchudzanie roweru miejskiego/bagażowego to trudna sztuka ;)

Owszem, lekkie części rowerowe można łatwo nabyc, są optymalizowane wagowo.
Natomiast osprzęt bagażowy, bagażniki, koszyki, osłony, błotniki - tu już wielkego wyboru (lekkie) nie ma.
No i póżniej są takie przypadki, ze uchwyty do osłony łańcucha (bo trzeba rzeźbić) waży więcej niz ta plastikowa osłona.
Wszelakie obejmy (bo rama nie ma chwytu) ważą po kilkadziesiąt gramów.
A waga całości rośnie.

Tak że, przeróbka lekkiej szosy/przełajówki stalowej - można, nawet fajnie to wychodzi - tylko wtedy gdy się przylutuje te różne uchwyty, inserty, mocowania  -  sam sobie takie dorabiałem, więc wiem. :)

Singla to ja nie widzę, jeżeli obladowany towarem - ciężko ruszyć spod świateł .

ps. w twoim rowerze widzę sprytnie zamontowane tylne piwoty (do wewnątrz), chyba sobie przelutuję :)

Offline Mężczyzna 8850

« 19 Cze 2025, 21:30 »
Obecny treking miejski na zdjęciu waży 17 kg bez wody i zapięcia. Mega wygodny do miasta i na jazdę przez cały rok, jednak szukam czegoś lżejszego o 9-10 kg :)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 19 Cze 2025, 21:43 »
Czyli szukasz roweru miejskiego ważącego 7-8kg za 1500zł?
Życzę powodzenia  :lol:

Offline Mężczyzna 8850

« 19 Cze 2025, 23:23 »
@Wilk: No, Singlespeedy i Ostre ważą tyle,  jak trzeba dorzucę więcej PLN. Kolega ma ostre 6.8kg i jednak uparcie  jeździ po mieście warty tyle ile mój budżet.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Cze 2025, 07:48 »
Wątpię, żeby ważące 7kg ostre koło było warte 1500zł.
Poza tym klasyczne ostre koło to jest męka do jazdy w mieście, gdzie ciągle trzeba ruszać i stawać, mocno obciąża kolana. Gdzie do tego zamontować bagaż, gdzie osłonki do łańcucha?

Ostre koło to jest rower o zupełnie innym przeznaczeniu, to jest rower torowy. Do jazdy poza miastem w miarę płaskim terenie jeszcze będzie OK, ale poza tym to już dla specyficznego użytkownika, co to po prostu lubi. A rower miejski powinien być wygodny, najlepiej mieć błotniki (bo to dużo wnosi, żeby się nie usmarować jadąc do pracy), mieć możliwość zamontowania bagażnika by móc coś sensownie przewieźć. Do tego wąskie opony jak w lekkim ostrym kole - też w jeździe miejskiej, gdzie są nierówności, krawężniki, chodniki też są dalekie od wygody, dużo lepiej się sprawdzą takie koło 35mm.

Zdecydowanie za bardzo przywiązujesz rolę do wagi, to nie jest parametr ważny przy miejskim rowerze. Szybki rower dlatego jest szybki, że się rezygnuje z pewnych rozwiązań, które w jeździ po mieście sporo akurat wnoszą.

Zresztą skoro tak Ci na wadze zależy to po co w tym swoim rowerze masz przedni bagażnik, po co metalowe kosze na bagaże? Zdejmij  cały przód, zamiast metalowych koszyków załóż normalną sakwę - i już będzie 2kg mniej
« Ostatnia zmiana: 20 Cze 2025, 08:27 Wilk »

Offline PABLO

« 20 Cze 2025, 12:17 »
Moim zdaniwem w miejskim rowerze najwięcej można zyskać na lekkich kołach.

Offline Mężczyzna rmk

• Na forum od: 12.01.2013
« 21 Cze 2025, 07:57 »
Miejski rower najważniejsze aby był wygodny i sprawny. Dzień w dzień jeżdżę do pracy i wkoło komina ok 32km, mam do tego stary, poczciwy przerobiony cross i sprawdza się doskonale. Waga u mnie to jakieś 12-13kg, w zależności od konfiguracji ale przy takich zastosowaniach jest to ostatnia rzecz na jaką zwracam uwagę.
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 21 Cze 2025, 09:10 »
przy takich zastosowaniach jest to ostatnia rzecz na jaką zwracam uwagę.

Otóż to! Mieszczuch ma się nie bać soli, błota, szkła, gwoździ i wszystkiego co leży na jezni, bądź też pływa w kałuży. W sumie najbardziej podatny na niekorzystne warunki jest napęd, więc nań trzeba zwrócić największą uwagę.

Ostatnio myślałem o tym - https://www.olx.pl/d/oferta/rabeneick-tx7-pasek-karbonowy-gates-tarcze-hydraulika-CID767-ID15KpnQ.html
Gdyby nie brak bagażnika, to już bym go brał na zapas obecnego...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum