Autor Wątek: Jaki szybki, lekki rower do miasta?  (Przeczytany 3017 razy)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: Jaki szybki, lekki rower do miasta?
« 21 Cze 2025, 09:25 »
Gdyby nie brak bagażnika, to już bym go brał na zapas obecnego
Ja mam od 25 lat bagażnik na obejmach na widełki i żadnych problemów. Ważne, żeby widełki miały równą szerokość na odcinku kontaktu z obejmą (1,5 cm) i tutaj chyba tak właśnie jest. Ciekawe, dlaczego ten rower taki tani? Pasek na mieście ludzie sobie chwalą, spodnie się nie wkręcają.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 21 Cze 2025, 10:29 »
Gdyby nie brak bagażnika, to już bym go brał na zapas obecnego
Ja mam od 25 lat bagażnik na obejmach na widełki i żadnych problemów. Ważne, żeby widełki miały równą szerokość na odcinku kontaktu z obejmą (1,5 cm) i tutaj chyba tak właśnie jest. Ciekawe, dlaczego ten rower taki tani? Pasek na mieście ludzie sobie chwalą, spodnie się nie wkręcają.

Nie znam się na bagażnikach szczerze powiedziawszy, zwykle jakieś customowe dostawałem w mieszczuchach  ::)

A co do spodni, to jak najbardziej, da się je wkręcić, gdy nie masz osłonki (choć łatwiej wchodzą sznurówki). Ja se chwalę bezobsługowość i ciszę w gatesie. Z wad, to w podstawowej wersji supporty na kwadrat, więc buja gdy się dociśnie...

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 21 Cze 2025, 12:53 »
Najlepszy rower na pagórkowate miasto? Retro MTB, sztywne. Szerokie opony, błotniki, bagażnik. Cena do 500 zł. Wady? zazwyczaj ma wolnobieg zamiast kasety, więc wymiana napędu bardziej upierdliwa.
Niestety coraz trudniej o taki z trzeciej ręki. Stary cross tez mógłby być, ale to już ryzyko problemów z marnej jakości i wysłużonym amorem.

Masa? Kompletnie nieistotna. Przerzutka? Bardzo wskazana.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 21 Cze 2025, 13:50 »
@Wilk: No, Singlespeedy i Ostre ważą tyle,  jak trzeba dorzucę więcej PLN. Kolega ma ostre 6.8kg i jednak uparcie  jeździ po mieście warty tyle ile mój budżet.

To zależy jaka duża rama, ostre z małą ramą może tyle ważyć, jadnak pokaż mi taki rower za 1500pln, sam go kupię. Mój singiel waży 8, tylko ja go wyceniam na 6-7 tysi, fakt że to Cinelli - ale nie ważne, w cenie do 1,5k to chińszczyzna i to ciężka..

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
« 21 Cze 2025, 23:43 »
Ja, od 2008 roku, mam mieszczucha cross stanley park z 7 biegami i hamulcem  w piaście oraz dynamem w piaście. Nawinięte ma ok. 50 tys.km. Jeżdżę nim okrągły rok, po Nowym Sączu i okolicach. W tym okresie, poza oponami (dałem szersze 2" z terenowym protektorem), wymieniłem trzy razy łańcuch. Żeby nie dostawać zadyszki przy pokonywaniu pagórków wymieniłem tylną zębatkę 19T na 24T, co oczywiście spowolniło jazdę.Jeździłem kiedyś (mało) na rowerze z klasyczną przerzutką, teraz gdybym miał wybierać nowy rower, to tylko z biegami w piaście. Jest praktyczna, można błyskawicznie zmienić bieg z najwyższego na najniższy i odwrotnie. Praktycznie jest bezobsługowa i w moim przypadku bezawaryjna - może dlatego, że gdzieś po 10 tys. km, do środka dołożyłem dużo smaru (litomosu) i później do niej już nie zaglądałem. Teraz przymierzam się (ale jakoś mi to schodzi), żeby zajrzeć do niej i sprawdzić w jakim stopniu jest zużyta.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 22 Cze 2025, 15:43 »

Szybkie są kolarki, i lekkie.
Dajesz panzergumy, nie łapiesz więcej.

Przećwiczone rozwiązanie na czas bez śniegu/lodu.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna 8850

• Miasto: Oliwias
  • Na forum od: 13.03.2022
« 23 Cze 2025, 09:06 »
Polskie zimy = cieknący syf błotny 0 lodu
Jeżdziłem Herkules miejski =  ciężki, miał
7 biegów piaśta = bezobsłu. niewystarczajace
Waga wydaje się prawie wszystkim
Lekkie wachlarze/osłony koniecznością
« Ostatnia zmiana: 23 Cze 2025, 09:31 8850 »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 30 Lip 2025, 19:52 »
Ja teraz po mieście jeżdżę rowerem Tern Vektron - elektryczny składak ocierający się o rower cargo.

Sprawdza się rewelacyjnie. Można używać blik bagażowy z Bromptona i przeznaczone do niego torby. Na tył ładuję skrzynkę Basil (z systemem MIK) 30x40 lub 40x60 - w zależności ile potrzebuję ładowności.

Na plus praktycznie bezobsługowy Nexus 7, rewelacyjne hamulce hydrauliczne (a to jakiś najtańszy model Shimano), przy kołach 20" łatwiej zmieścić bagaż i nie zalewa butów jak przy kołach 28" - jadąc w deszczu można sobie lekko zabrudzić buty, a nie są kompletnie zalane jak przy dużych kołach.

Na minus sterowanie - ten model prowadzi się nerwowo. Nie wynika to z rozmiaru kół, ale z geometrii / mostka / kierownicy. Przyzwyczaiłem się i jestem w stanie spokojnie przeglądać OLX w trakcie jazdy, ale na początku myślałem, że jazda z jedną ręką na kierownicy jest nierealna.

Sent from my 24030PN60G using Tapatalk

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum