Autor Wątek: "Pandemiczne" ceny rowerów  (Przeczytany 22583 razy)

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
"Pandemiczne" ceny rowerów
« 26 Sty 2021, 11:57 »
Zarzucam taki temat, bo jestem ciekaw Waszej opinii: obecne (chore, dodajmy) ceny rowerów wg Was utrzymają się w 2022 i kolejnych latach? Czy może spadną, bo rynek się nasyci? A może jeszcze wzrosną?
Śledzę rynek od jakiegoś czasu bo chodzi mi po głowie nowy rower. No ale to, co się dzieje to jest jakiś kosmos :).
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: "Pandemiczne" ceny rowerów
« 26 Sty 2021, 14:16 »
Nie obserwuję rynku nowych rowerów, jakie są różnice?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna poziom

« 26 Sty 2021, 14:21 »
Na przykład szosa/gravel na alu ramie, shimano 105 i tarczówkach to minimum 6 tys PLN...

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 26 Sty 2021, 14:23 »
Rynek wtórny graveli zdaje się być i tak lepszy niż w zeszłym roku. Ile dawniej taki rower kosztował?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna poziom

« 26 Sty 2021, 14:29 »
No mój na przykład nieco ponad 4.
Rynek wtórny na razie tez tak sobie-tzn. pewnie zalezy czego się szuka.
Ja podałem tylko przykład ale szukam raczej szosy endurance w karbonie, sztywne osie, 2x11, hydrauliczne tarcze....to już poniżej 8500 w ogóle nic nie ma. Ani w użykach ani w nówkach.

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 26 Sty 2021, 15:01 »
Zarzucam taki temat, bo jestem ciekaw Waszej opinii: obecne (chore, dodajmy) ceny rowerów wg Was utrzymają się w 2022 i kolejnych latach? Czy może spadną, bo rynek się nasyci? A może jeszcze wzrosną?
Śledzę rynek od jakiegoś czasu bo chodzi mi po głowie nowy rower. No ale to, co się dzieje to jest jakiś kosmos .

Ja nie zauważyłem wzrostu. Nie ma dużych różnic w cenie katalogowej, dla modeli rocznik 2020 (czy nawet 2019) i 2021. W Polsce jest za to inny problem, jest duży problem z dostępnością nowych rowerów, dlatego ciężko jest dostać jakiś rabat, trafić na jakąś okazję, nawet poza sezonem, teraz. Dystrybutorzy nie muszą walczyć ceną, bo to co trafia na rynek i tak rozchodzi się jak ciepłe buły.
Nasycić to się musi rynek na zachodzie, bo tam popyt na rowery nagle się zrobiły kosmiczny. My aktualnie głównie skupujemy samochody (w tym diesle), których na zachodzie już nie chcą. Gdyby u nas społeczeństwo nagle tak się rzuciło na rowery to byłby już całkiem dramat.

Wiesz jak Ty celujesz już jednak w wypasioną klasę średnią, z sztywnymi osiam, 105 i hamulcami hydro i barankiem do tego, to raczej trudno zejść poniżej 6 k. Już dwa lata temu było to trudne.

Rynek wtórny dla graveli się za to rozrósł w Polsce. Jeszcze niedawne, ciężko było znaleźć jakiekolwiek ogłoszenie. Teraz to jest tego pełno.

Offline Mężczyzna poziom

« 26 Sty 2021, 15:08 »
W sumie tego nie wziąłem pod uwagę, że juz 2 lata temu mogło być drożej niż ja pamiętam (swój rower kupowałem pod koniec 2016).
A z dostępnością tez jest cyrk, to fakt.

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
« 26 Sty 2021, 15:17 »
na przełomie 2019/2020 kupowałem alu/105/pivot, uwagi:

ceny katalogowe są o 20% wyższe od tych w sklepach
przy podanej przez ciebie cenie wychodzi 4800 w sklepie za zestaw z tarczówkami. W podanym przeze mnie okresie tak się właśnie kształtowała cena.

Tak ceny poszły delikatnie w górę a to ze względu na brak dostępnosci rowerów. Dystrybutorzy nie złożyli dostatecznych zamówień, fabryki nie nadążyły z produkcją. Wzrost cen nie jest jakiś dramatyczny z uwzględnieniem inflacji.

Offline Mężczyzna Żubr

« 26 Sty 2021, 15:24 »
2016 toż to przed wojną...  :P

Przy używanych rowerach, cena w ofercie a cena transakcyjna to też się często zdecydowanie różnią.

Offline Mężczyzna poziom

« 26 Sty 2021, 15:30 »
No tego co szukam w używkach nie znalałem taniej niż nówkę :D
Fakt, że używki na tarczach i jeszcze w karbonie i sztywne osie, jak już są, to jakieś spece na Ultegrze itp, więc i cena 'odpowiednia'. A nówkę znalazłem CUbe Attain.
Ale nadal się oswajam z tą ceną. Ponad 8 tys to już dla mnie powazny wydatek...

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 26 Sty 2021, 16:01 »
Rynek wtórny dla graveli się za to rozrósł w Polsce. Jeszcze niedawne, ciężko było znaleźć jakiekolwiek ogłoszenie. Teraz to jest tego pełno.

Ciekawe ile z tego to kradzione rowery ściągnięte do Polski. Podobno "karma wraca".

Offline Mężczyzna poziom

« 26 Sty 2021, 16:18 »
Jakiego rozmiaru szukasz ( bo rozmiar także ma cenowe znaczenie ) ?

Wiesz, zależnie od firmy :).
W Cube jestem między rozmiarami (53/56). Fuji mam 54 i jest akurat.
Generalnie 178cm wzrostu. Przekrok 83-84.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 26 Sty 2021, 16:54 »
Na wsi gdzieś rok temu gadali o zwiększonym popycie także w Kaczogrodzie, nie tylko na świecie ;)

A cenę wyprawówki właśnie sprawdziłem - w 2018 dałem za frameset 599£ - obecnie ten sam frameset z nowszym numerkiem i sztywnymi osiami kosztuje 699£ plus VAT 20% :P

Skoro już chcesz burżujsko carbon, to może patriotycznie karamba.cc?
« Ostatnia zmiana: 26 Sty 2021, 16:59 qbotcenko »

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
Na rynku jest bardzo duży problem z brakiem kontenerów. Przed kowidem koszt oscylował koło 2000 PLN, teraz koło dychy i rośnie. Nie ma czym wozić dóbr ( w tym rowerów i części) po morzach i oceanach. Ostatnio widziałem łańcuch 10s ultegra za 170 zeta, ostatecznie kupiłem na zapas ( bez opakowania ale nowy) za 99, bo nie wiadomo co będzie za miesiąc. https://intermodalnews.pl/2020/11/10/brak-kontenerow-sklania-operatorow-do-niekonwencjonalnych-rozwiazan/

Offline Mężczyzna Żubr

« 26 Sty 2021, 19:01 »
Ciekawe ile z tego to kradzione rowery ściągnięte do Polski. Podobno "karma wraca".

Ano zapewne jakaś część rowerów z tych ogłoszeń pochodzi z kradzieży. Tylko czemu zakładasz, że ten problem dotyczy w jakiś szczególny sposób graveli?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum