Gdzie jeszcze mogę zajrzeć?
Od jakiegoś czasu podczas pedałowania coś mi cyka co obrót korby. Co ciekawe: jak pedałuję tylko lewą nogą, to jest cisza, jak tylko prawą, to cyka. Jak przykładam większą siłę na pedały, to też przestaje. Podejrzenie padło na pedały, ale po wymianie cykanie nie ustało. Drugim podejrzanym były łożyska suportu. Też wymieniłem i cykanie nie ustało. Co to może być? Moje pomysły się skończyły. Gdzie jeszcze mogę zajrzeć?
Sprawdź też sztyce i siodelko.
Śrubki, którymi skręca się pająk korby z zębatką
Endoproteza?
U mnie tak cykalo, gdy złamałem ramę,
Zdejmij łańcuch z korby, poprzykładaj różne siły, na korbę, na ramę na wszystko po kolei.
podsunę jeszcze jedno miejsce - szprychy.
Co może cykać w napędzie?Od jakiegoś czasu podczas pedałowania coś mi cyka co obrót korby. Co ciekawe: jak pedałuję tylko lewą nogą, to jest cisza, jak tylko prawą, to cyka. Jak przykładam większą siłę na pedały, to też przestaje. Podejrzenie padło na pedały, ale po wymianie cykanie nie ustało. Drugim podejrzanym były łożyska suportu. Też wymieniłem i cykanie nie ustało. Co to może być? Moje pomysły się skończyły. Gdzie jeszcze mogę zajrzeć?
Tak jak powyżej, siodełko, jarzemko, jakieś pierdoły w siodełku, śruba obejmy siodełka
odstająca końcówka linki przedniej przerzutki
A niedokręcona korba? Jeśli to kwadrat
Cytat: michal.je w 1 Wrz 2025, 07:25Tak jak powyżej, siodełko, jarzemko, jakieś pierdoły w siodełku, śruba obejmy siodełkaOdpada. Ewidentnie cyka w korbie.Cytat: aard w 1 Wrz 2025, 17:25odstająca końcówka linki przedniej przerzutkiTo by było za proste Cytat: Topek w 1 Wrz 2025, 18:39A niedokręcona korba? Jeśli to kwadratKorba HT2. To dwublatowy GRX. Nie podejrzewam, że jest niedokręcona, raczej w drugą stronę: że jest skręcona za mocno. Właśnie wróciłem z krótkiej przejażdżki. Ostatnie rozkręcanie, czyszczenie i skręcanie dało efekty: cyka inaczej i w innym miejscu obrotu korbą. Poza tym są teraz dwa cyknięcia, a nie jedno. A więc coś się zmieniło - szkoda, że na gorsze Tak sobie myślę, że może za mocno ją skręcam. Może za bardzo ściska łożyska i stąd to cykanie. To nie są maszynówki, tylko zwykłe kulkowe Shimano. Może tu leży problem?
A sprawdzałeś śruby na tarczach w korbie?