Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 278811 razy)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Gdzie jeszcze mogę zajrzeć?

Śrubki, którymi skręca się pająk korby z zębatką - czasami brud na gwintach zaczyna stękać.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Endoproteza?
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
U mnie tak cykalo, gdy złamałem ramę, w sensie tylny widelec dość blisko mity suportu. Podejrzewam, że kamień wszedł między blat a widełek I odkształcił ramę, a później pękło w tym miejscu. Z tym, że u mnie im mocniej pedalowalem tym bardziej było słychać. I podobnie jak Ty brałem pod uwagę pedały, suport, śrubki pająka, nawet tylny zacisk. Dopiero przy zdjetym kole i korbie, zupełnie przez przypadek łapiąc za obydwa widelce poczułem że jeden zbyt mocno się odchyla. No i było pęknięcie, które zakrywał blat.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Zdejmij łańcuch z korby, poprzykładaj różne siły, na korbę, na ramę na wszystko po kolei. Może ramoa, może sztyca, może siodełko, może korba, tarcza itp. może nawet buty, nie wiem, czy używasz bloków, a może w nodze ci strzyka...

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
Od jakiegoś czasu podczas pedałowania coś mi cyka co obrót korby. Co ciekawe: jak pedałuję tylko lewą nogą, to jest cisza, jak tylko prawą, to cyka. Jak przykładam większą siłę na pedały, to też przestaje. Podejrzenie padło na pedały, ale po wymianie cykanie nie ustało. Drugim podejrzanym były łożyska suportu. Też wymieniłem i cykanie nie ustało. Co to może być? Moje pomysły się skończyły. Gdzie jeszcze mogę zajrzeć?

Tak było i u mnie, podsunę jeszcze jedno miejsce - szprychy. Też mnie to denerwowało i wreszcie wyczaiłem, że to pochodzi od szprych. Tylne koło było po przejściach i było centrowane. Najpierw przeze mnie, a później w serwisie rowerowym i z tego wynikł niejednakowy ich naciąg. To powodowało, że w jednym miejscu na przeplocie szprychy przemieszczały się względem siebie i to powodowało cykanie. Miejsce to miało metaliczny połysk i to mnie na to naprowadziło. Luźniejszą szprychę trochę napiąłem i cykanie ustąpiło.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Dzięki. Poczytałem wszystkie porady.

Sprawdź też sztyce i siodelko.

To nie to, bo cyka nawet wtedy, gdy jadę na stojąco. Ale sprawdziłem i dokręciłem mocniej.

Śrubki, którymi skręca się pająk korby z zębatką

Skręcone to jest tak mocno, że nie mogę tego ruszyć. Sprawdziłem wszystkie śrubki

Endoproteza?

To jeszcze nie ten czas, ale podoba mi się ten tok rozumowania :D

U mnie tak cykalo, gdy złamałem ramę,

Nie widzę żadnych podejrzanych rys na ramie. Mam nadzieję, że to nie to

Zdejmij łańcuch z korby, poprzykładaj różne siły, na korbę, na ramę na wszystko po kolei.

Na sucho, na stojaku nic nie słychać. No, oprócz piasku w łańcuchu  :o

podsunę jeszcze jedno miejsce - szprychy.

Sprawdzone. To by raczej cykało co obrót kołem, a nie co obrót korbą.

W każdym razie po raz kolejny wszystko rozkręciłem, wyczyściłem, nawaliłem smaru aż za dużo. Teraz muszę się przejechać i sprawdzić, czy coś to pomogło. Dam znać. Dzięki wszystkim za porady.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
U mnie to było jarzmo siodełka.

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
Co może cykać w napędzie?
Od jakiegoś czasu podczas pedałowania coś mi cyka co obrót korby. Co ciekawe: jak pedałuję tylko lewą nogą, to jest cisza, jak tylko prawą, to cyka. Jak przykładam większą siłę na pedały, to też przestaje. Podejrzenie padło na pedały, ale po wymianie cykanie nie ustało. Drugim podejrzanym były łożyska suportu. Też wymieniłem i cykanie nie ustało. Co to może być? Moje pomysły się skończyły. Gdzie jeszcze mogę zajrzeć?
Tak jak powyżej, siodełko, jarzemko, jakieś pierdoły w siodełku, śruba obejmy siodełka, obejma, pedał któryś, jak masz spd to sprawdź w butach mocowanie (mi pękło i radośnie wydawało fajny dźwięk  ;D )

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Jest jeszcze bardzo prosta, wręcz prostacka mozliwość: odstająca końcówka linki przedniej przerzutki (albo tylnego hamulca, jesli obręczowy). Zahaczasz butem, sprężynuje i o coś uderza. Może to to? :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Topek

• Na forum od: 08.01.2018
A niedokręcona korba? Jeśli to kwadrat to może być minimalnie wyrobiony otwór w korbie i żadne dokręcenie nie pomoże.

Offline Mężczyzna Romal

Tak jak powyżej, siodełko, jarzemko, jakieś pierdoły w siodełku, śruba obejmy siodełka

Odpada. Ewidentnie cyka w korbie.

odstająca końcówka linki przedniej przerzutki

To by było za proste :)

A niedokręcona korba? Jeśli to kwadrat

Korba HT2. To dwublatowy GRX. Nie podejrzewam, że jest niedokręcona, raczej w drugą stronę: że jest skręcona za mocno. Właśnie wróciłem z krótkiej przejażdżki. Ostatnie rozkręcanie, czyszczenie i skręcanie dało efekty: cyka inaczej i w innym miejscu obrotu korbą. Poza tym są teraz dwa cyknięcia, a nie jedno. A więc coś się zmieniło - szkoda, że na gorsze  :P

Tak sobie myślę, że może za mocno ją skręcam. Może za bardzo ściska łożyska i stąd to cykanie. To nie są maszynówki, tylko zwykłe kulkowe Shimano. Może tu leży problem?

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
Tak jak powyżej, siodełko, jarzemko, jakieś pierdoły w siodełku, śruba obejmy siodełka

Odpada. Ewidentnie cyka w korbie.

odstająca końcówka linki przedniej przerzutki

To by było za proste :)

A niedokręcona korba? Jeśli to kwadrat

Korba HT2. To dwublatowy GRX. Nie podejrzewam, że jest niedokręcona, raczej w drugą stronę: że jest skręcona za mocno. Właśnie wróciłem z krótkiej przejażdżki. Ostatnie rozkręcanie, czyszczenie i skręcanie dało efekty: cyka inaczej i w innym miejscu obrotu korbą. Poza tym są teraz dwa cyknięcia, a nie jedno. A więc coś się zmieniło - szkoda, że na gorsze  :P

Tak sobie myślę, że może za mocno ją skręcam. Może za bardzo ściska łożyska i stąd to cykanie. To nie są maszynówki, tylko zwykłe kulkowe Shimano. Może tu leży problem?

A sprawdzałeś śruby na tarczach w korbie? Czasami wystarczy tam minimalnie piaseczku na gwincie.

Offline Mężczyzna Topek

• Na forum od: 08.01.2018
No to jeszcze się upewnij na 200%, czy to nie jest gdzieś indziej. Kiedyś myślałem że cyka support, bo przy dociskaniu, a to była niedokręcona kierownica. I jeszcze mostek sprawdź.

Offline Mężczyzna Romal

Walczę dalej. Dziś wymieniłem korbę na inną i... cisza. Niestety, nie mogę na niej jeździć, bo to stary XT z systemu 3/9. Jestem jednak coraz bliższy rozwiązania problemu. Co ciekawe: przy tej korbie musiałem pod łożyska suportu dodać podkładki, bo była za długa. A myślałem, że XT i GRX to ten sam standard.

A sprawdzałeś śruby na tarczach w korbie?

To jest ostatnia rzecz, do której nie chcę zaglądać. Tarcza jest przykręcona fabrycznie tak mocno, że prędzej imbusa wygnę lub ręce potnę niż to odkręcę.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Sprawdź sobie jak wygląda wał tej korby GRX w miejscu pod łożyskami.

Nie rozbierałem GRX'a, ale standard Schimano to wał 24mm i łożyska wewnątrz 25mm.
Do tego jest taka plastikowa tuleja (ścianka 0.5mm) z osłoną przeciwpyłową.

No i jak się długo jeździ z luzem (łożysk) to plastik sie wybija i wał korby w miejscu łożysk potrafi się wytrzeć.
To można sprawdzić, czasami jest tylko wybłyszczenie (ok), ale bywa też wyczuwalne wgłębienie.

W takim przypadku korba (pomimo wymiany łozysk i tych tulei)po krótkim czasie będzie łapała luzy.
No i te trzaski moga byc od luzu ( korba - tuleja - łożysko)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum