Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 265569 razy)

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
" ejaj"  pisze - Nie, przerzutki z grupy Shimano CUES nie są kompatybilne z klamkomanetkami szosowymi z grup takich jak Tiagra, GRX, 105, Ultegra itd.
Powód niekompatybilności:

Shimano CUES korzysta z technologii Linkglide, która ma inną charakterystykę skoku linki niż systemy Road (szosowe) czy nawet MTB (Hyperglide). Oznacza to, że stosunek ruchu linki do przesunięcia wózka przerzutki (ang. actuation ratio) różni się, więc:

klamkomanetka szosowa pociąga (lub luzuje) linkę w innym zakresie niż oczekuje przerzutka CUES;

efekt: błędne indeksowanie przełożeń, niedokładna lub niemożliwa zmiana biegów.

Dodatkowo:

CUES to system oparty na 11-rzędowym skoku linki, nawet jeśli technicznie może obsługiwać np. 9 lub 10 przełożeń – to zupełnie inne ustawienia niż w klasycznych napędach Shimano Road.

Nawet jeśli liczba rzędów się zgadza, to skoki linki się nie zgadzają.

Wniosek:

Nie łącz przerzutek CUES z klamkomanetkami szosowymi Shimano. Jeśli chcesz korzystać z klamkomanetek (np. Tiagra, 105), musisz używać przerzutek z klasycznych grup szosowych Shimano, ewentualnie z niektórych kompatybilnych grup MTB (ale nie CUES / Linkglide).

Może jakiś spec zweryfikuje czy to prawda :)

Napisałem powyżej... Tak to prawda. Wg szkoleń shimano.

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
Do przewozu 1,5l PET używałem dotąd Topeaka Moduli, ale na wielkich wertepach potrafił nie utrzymać szczególnie niektórych "gładkich" butli. Co byście polecili?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Do przewozu 1,5l PET używałem dotąd Topeaka Moduli, ale na wielkich wertepach potrafił nie utrzymać szczególnie niektórych "gładkich" butli. Co byście polecili?
Topeak Modula to cały worek produktów, więc trudno się odnieść.

Ja używam Topeak Modula Cage XL, o taki:

W standardzie jest tam gumowe zabezpieczenie szyjki, które dość szybko dokonało żywota, w efekcie czego na wybojach butla mi wypadła.
W najbliższym wiejskim sklepie kupiłem gumkę do włosów (taką w oplocie tekstylnym) i używam od lat, bez żadnego problemu na wybojach.

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
Topeak Modula to cały worek produktów, więc trudno się odnieść.

O, faktycznie! EXa :) Zatem zobaczę tego XLa :D
PS. A jest w czerni?
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 12:47 Bazyl3 »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Chyba nie ma wyboru kolorów, ale ja nigdy nie szukałem (jak znam życie to mi się obdrapie i będzie wystawało srebrne spod czarnego)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Topeak Modula Cage XL. Problem z gumką w tym modelu i jego rozwiązanie to klasyka. Ja dodam, ze jeszcze jedną wadą jest, ze w momencie przenoszenia roweru przez wiatrołomy, pnie itp. ucho koszyka ma tendencje do zaczepiania się.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum