Autor Wątek: Koszyki na przedni wiedelec na worki i bidony  (Przeczytany 34189 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Możesz dołożyć adaptery do śrub. Jest kilka gotowych patentów na rynku no. Od SKS lub Zeffala. Na też Decathlon w ofercie.

Ale każdy taki adapter wymaga obejmy, a karbon nie najlepiej reaguje na siły ściskające. Przy sporej wadze planowanego bagażu to już rozwiązanie obarczone pewnym ryzykiem. Choć jeśli jest możliwość założenia jednej śruby - to znacznie poprawia sprawę, bo na tej śrubie będzie wisieć główna waga, a dolne mocowanie będzie tylko stabilizujące.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Choć jeśli jest możliwość założenia jednej śruby - to znacznie poprawia sprawę, bo na tej śrubie będzie wisieć główna waga, a dolne mocowanie będzie tylko stabilizujące.

Taka jest moja koncepcja żeby mocować na śrubie i stabilizować paskami. Może konstrukcja podobna do uchwytu KOSZYK TOPEAK MODULA CAGE XL gdzie dół będzie przykręcony, a góra przytroczona paskami. Przy wadze ładunku do 2kg powinno dać radę.

Może jednak pójdę w stronę koszyka TOPEAK VersaCage lub BLACKBURN OUTPOST CARGO. Musze je tylko zbadać własnoręcznie jak gdzieś zobaczę w sklepie lub u kogoś przy rowerze.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Jak coś to najtaniej te koszyki wychodziły na Amazonie, kolega z tego co wiem tam zamawiał. Teraz wyskakuje cena 85 zł :O

Ja niestety nie mam oczek w widelcu carbonowym. Próbowałem przypinać adapter oczkowy zipami 7,6 mm, ale niestety sprawiało wrażenie, że zaraz będzie zjeżdżać. Planuję używać metalowych opasek ślimakowych i podkładać pod nie grubą gumę.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Gdzieś, kiedyś, na jakiejś Meridzie widziałem sensownie wyglądające koszyki oszpecone napisem Merida. Wtedy, a było to kilka/naście miesięcy temu, nie znalazłem takich koszyków w sprzedaży. Może teraz się pojawiły?

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
Mam podobne z Planet X jak te z Meridy. Są dużo cięższe od Blackburna. Przynajmniej te moje.
"Oko za oko i wszyscy będziemy ślepi" - Gandhi

„ W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu” - Vivian Green

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
Nie chcąc zakładać nowego wątku, szukam sprawdzonych koszyków (tylko do bidonów) mocowanych do widelca i POD ramę. Otwory do mocowania mam w rowerze. Potrzebuję koszyków z których bidon nie wypadnie na szutrowej tarce lub bruku.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Mam w fullu którym jeździłem po Beskidach i Karpatach po kamienistych szlakach pieszych koszyk ELITE  Custom Race. Nigdy bidon się nie poluzował. 

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Nie chcąc zakładać nowego wątku, szukam sprawdzonych koszyków (tylko do bidonów) mocowanych do widelca i POD ramę. Otwory do mocowania mam w rowerze. Potrzebuję koszyków z których bidon nie wypadnie na szutrowej tarce lub bruku.
U mnie najlepiej sprawdził się do tej pory koszyk Profile Design. Nie grzeszy ani urodą, ani niską wagą, ale trzyma bidony naprawdę mocno. W moim przypadku sprawuje się dużo lepiej niż koszyki Elite. Zaletą jest gumka, która dodatkowo obejmuje koszyk. W swoim założyłem jakąś z akcesoriów Garmina i trzeba się natrudzić, żeby bidon wyciągnąć.
Dokładnie to taki, tyle, że w czarnym kolorze https://allegro.pl/oferta/profile-design-koszyk-na-bidon-kage-white-10519587957
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
... szukam sprawdzonych koszyków (tylko do bidonów) mocowanych do widelca i POD ramę...

Używam dwóch i mogę polecić Elite Cannibal XC. Bidony 0,9L trzyma idealnie na każdej drodze. Poprzednio miałem Zefala ale zmieniłem po tym jak katapultował się bidon Camelbak. Są w różnych kolorach więc można podebrać do roweru.   
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Pod ramę cudów nie trzeba, każdy w miarę solidny koszyczek utrzyma nawet litrowy bidon. Zwłaszcza jeśli rower nie będzie jeździł w ciężkim terenie. Z tych popularnych odradzam ZEFAL SPRING, bardzo marnie trzyma. Fajny jest ZEFAL Z2 i Topeak Dualside Cage ( aluminium) i Dualside Cage ex - tworzywo.

W przypadku montażu na przednim widelcu sprawa jest gorsza. Jezcze nie trafiłem na taki koszyczek, który by nie pozbył się bidonu. Ale sporo jeżdżę po terenie, być może na bruku czy szutrze takie problem nie wystąpi. Ja osobiście przypinam bidon na widelcu fixplusem.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Również polecam paski fixplus. Na wyjazdy biorę dwa bidony, które mieszczą się w ramie. Butelkę 1,5 litra mam przypiętą pod ukośną rurą.

Na rowerze szosowym niestety nie ma miejsca pod ukośną rurą, więc butelkę przypinałem do tylnego trójkąta. Innym dobrym miejscem (nawet lepszym) jest kierownica, miejsca jest sporo jeśli ma się mostek o długości ponad 10 cm.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
paski fixplus

Butelkę 1,5 litra mam przypiętą pod ukośną rurą.

Na rowerze szosowym (...) butelkę przypinałem do tylnego trójkąta.

innym dobrym miejscem (nawet lepszym) jest kierownica

Trzyma Ci się stabilnie w tych miejscach pełna butelka na samych paskach?

Podłączył byś foty.

jendrzych

• Gość
Zwłaszcza tylny trójkąt mnie interesuje - to doskonałe miejsce na koszyki, ale mam rurki średnicy 13mm i nie mogę znaleźć niczego sensownego...

Słabej jakości zdjęcie, ale coś widać

Czy to dobry pomysł? Myślę, że nie nie ;) Zdarzało się musnąć piętą, ale byłem w stanie komfortowo przejechać ponad 200 km z butelką w tym miejscu. W drugą stronę wpadłem na to, że lepiej zaczepić tę butelkę do podsiodłówki - Carradice z systemem SQR.

Zdjęcie z butelką pod ukośną rurą może wrzucę później. Dużo daje aluminiowa rama, która nie dość, że ma większy przekrój, to do tego jeszcze płaskie rurki.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum