Autor Wątek: Jaką wybrać nóżkę do rowera dalekobieżnego?  (Przeczytany 6141 razy)

8850

• Gość
Poszukuję aluminiowej lub innej lekkiej stopki/nóżki mocowane w rowerze trekingowym na rurkę w tylnim trójkącie (28") do rowera dalekobieżnego do które są zapięte sakwy na przód i tył. NIe musi być firmowa i full wypas.

Miałem nóżkę centralną ale była bardzo ciężka i odpiąłem, miałem lekką aluminiową oryginalną do mojego Treka ale sam rower stoi stablnie, ale wystarczy coś wrzucić na tył i przewraca się. Rower wygląda tak jak poniżej.

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
Spróbuj na postojach obracać wieżę do tyłu. Środek ciężkości przesunie się bardziej do środka i oryginalna nóżka powinna spełniać swoje zadanie.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013

Dawno, dawno w odległej galaktyce w rowerze wyprawowym miałem nóżkę. I zdarzyło się niejednokrotnie, że rower się przewrócił. A to wiatr, a to wbiła się w  podłoże... Odkąd nie używam,  rower nie przewrócił się ani razu. Także uważam, że słusznie czynisz opierając rower o czołg.

*dopełniacz od słowa "rower"  =  "roweru", ale gdybyś miał samochód "rover" to już "rovera" ;)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Czy to nie emes prezentował najskuteczniejszą, afrykańską "nóżkę"? Dwuelementowa - rozwidlony patyk i kawałek dętki jako zacisk klamki hamulcowej.
Stosuję ten patent (w postaci improwizowanej ze znalezionych patyków) i nie znam rozwiązania skuteczniejszego.
Wiem, pod czołgiem nie zawsze leży stos rozwidlonych patyków i to jest słaby punkt.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
W takim przypadku wystarczy sam kawałek dętki. Jeśli tylko czołgu nie zostawili na luzie to nie powinien się odsunąć ;-)
A co do nóżki to też polecam zostawić w domu.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
ja mogę zarekomendować jeden produkt, pletscher zoom. Przy założeniu, że masz otwory montażowe przy tylnych hakach.
Czasem na pustkowiach stopka by mi się przydała, bo dookoła kompletnie nie ma o co oprzeć roweru i tylko można położyć go w pyle :D

btw, przy sakwach z przodu trudno uzyskać stabilność z jakąkolwiek stopką. Niektórzy kiedyś dokładali drugą stopkę do przedniego bagażnika, zabawnie to wygląda.

My home is where my bike is.

8850

• Gość
Niestety nie mam otworów montażowych w widełkach tylnich, jedynie otwór na stopkę centralny wiec nóżka musi być inna. Zatęskniłem za nóżką bo czasami po drodze brak czołgów. Oczywiście mam patent z dętki na prawej i lewej kierownicy z hamulcem ręcznym.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Rower bez stopki to pół roweru.
Użytkuję Pletscher Multi Flex i sobie chwalę.
Do lekkich (i tanich) nie należy, ale nie trzeba otworów montażowych.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Rower bez stopki to pół roweru.

Bo z nóżką to już w ogóle nie rower  :lol:

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
ja mogę zarekomendować jeden produkt, pletscher zoom. Przy założeniu, że masz otwory montażowe przy tylnych hakach
Jest też wersja montowana do rur trójkąta, taką zainstalowałem w rowerze mej ładniejszej połówki. Po ustawieniu odpowiedniej długości całość działa wręcz wzorowo. Nie wiem, jak będzie się zachowywać z sakwami na przodzie, bo w takim zestawie nie jeździliśmy. Z dociążoną torbą na kierownicy nie było problemów ze stabilnością.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Bo z nóżką to już w ogóle nie rower  :lol:

Coś jakby fortepian bez jednego kółka
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna zolw

• Miasto:
  • Na forum od: 05.02.2018
Mi ciężar sakw złamał dwie nóżki. Ja jestem niewinny. Więcej nie używam. Gdzieś był wątek o nóżkach i polecano w nim takie podwójne jak do motocyklu.

8850

• Gość
OK, widziałem stalowe nózki na trójkąt i pół kilo wagi, takie to nie. Tylko aluminiowa mnie interseuje i na trójkąt tylni.

Sam obecnie mam takie coś i odpiąłem bo też waży pół kilo  dwustronna centralna Pletscher Twin 28": https://www.rowerystylowe.pl/p-607/nozka-dwustronna-pletscher-twin-28 . Ta nózka jest piękna składa się na jedną stronę cała ale nigdy na niej nie przewrócił mi się rower bez względu jak objuczyłem rower. Do miasta super na wyprawę już nie. Przepiękna nóżka z super spręzyną, mistrzostwo świata ale nie pod względem wagi.

Mogę się zamienić na inna nóżkę na ramę tylnią

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
To chyba pozostaje układanie tras pod lokalizacje czołgów.
Nie jeżdżę aż tak bardzo objuczonym rowerem, więc może nie mam pojęcia, ale w moim wypadku oparcie roweru kierownicą i tylnym kołem o ścianę załatwia sprawę. Bywa upierdliwe przy przepakach, ale jakoś daję radę. Czasami po prostu kładę rower. Nóżki używałem chyba mniej niż miesiąc. Nigdy więcej nie mam zamiaru szukać po okolicy kamienia albo kawałka drewna, żeby mi się podstawek nie wbijał w piasek. Może jak się jeździ tylko po asfalcie, to jest inaczej - piszę ze swojej perspektywy.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Ja od lat uzywam Ursus Kaiser https://www.rowerystylowe.pl/p-6083/nozka-rowerowa-ursus-kaiser-26-29-55kg/w-9293/czarna

Nóżka ciężka ale jak to komuś nie przeszkadza to jest super.
Nie muszę wozić kijków, gumek czy innych wynalazków. Pod sakwami jest stabilna.
Szeroka podstawa zapobiega łatwemu zapadaniu ( oczywiście w granicach fizyki).

Tyle że montowana przy suporcie.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum