Autor Wątek: Najlepszy fotelik to wg Was...?  (Przeczytany 41117 razy)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Odp: Najlepszy fotelik to wg Was...?
« 2 Sty 2018, 14:20 »
Też wydaje mi się, że lepszy jest mocowany do rury podsiodłowej. Amortyzacja to raz, a dwa, że bagażnikowi chyba bym mniej zaufał. Dzieciak jednak zwykle swoje waży.

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 2 Sty 2018, 14:24 »
Lepszy jest fotelik przyczepiany do bagażnika (pasuje któryś do Crosso) czy na prętach i do rury podsiodłowej?

Zdecydowanie pręty, ponieważ amortyzują.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 2 Sty 2018, 17:45 »
No nic, trzeba zbierać na nowy rower...

Offline Kobieta AsiaNLG

• Miasto: Tczew
  • Na forum od: 16.04.2016
« 2 Sty 2018, 19:21 »
Znacie jakieś foteliki do 30kg? Mogą być bezpośrednio montowane na bagażniku.

Jak łaziłam po stronach, to mi się takie rzuciły w oczy:

http://onemorebike.pl/245-foteliki-junior-22-kg-do-35-kg

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 2 Sty 2018, 20:20 »
Mam, użytkuję i bardzo polecam Hamax Siesta. Świetne materiały, wygodny i z możliwością położenia, dzięki czemu dziecko gdy zaśnie ma wygodną pozycję. A nie znam dziecka, które choć ra na jakiś czas nie kimnie w fotliku.
Nigdy nie montuj fotelika na bagażniku! Jak widzę coś takiego to mnie z bólu skręca...ile kręgosłup takiego dziecka przyjmuje to ja dziękuję bardzo.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna greenmark

• Miasto: Grodziec
  • Na forum od: 14.05.2017
« 3 Sty 2018, 12:30 »
Również polecam Hamax Siesta. Świetny system amortyzacji w postaci prętów, idealnie amortyzuje drgania podczas jazdy. Zaliczyłem boczną wywrotkę z synem jadąc do przedszkola, młody wyszedł z niej bez szwanku :) Wygodna regulacja wychylenia w postaci pokrętła, często regulowałem nawet w trakcie jazdy. Szybki montaż, demontaż fotelika na specjalnym adapterze montowanym na rurze podsiodłowej. Sam adapter można zakupić dodatkowo osobno aby przekładać fotelik na drugi rower.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 3 Sty 2018, 18:04 »
Najlepszy bez żadnej wątpliwości był Bobike Mini+.
Najpiękniejsze chwile spędzone z własnym dzieckiem.. albo trochę gorsze jak dziecko wpadło na pomysł przespania się 3 godzinki na kierownicy (albo dokładniej na ręku/ramieniu rodzica..). Doskonały kontakt z dzieckiem, bezproblemowa obsługa (ciasteczko, picie i takie tam zawsze pod ręką). Dziecko widzi wszystko doskonale (i na boki i do przodu), a szyba chroni przed zabłąkanymi owadami.
Jednak.. pasażer nie może mieć problemów ze zbyt szybkim wzrostem, bo możliwość użytkowania kończy się niesamowicie szybko: styropian w zębach nie jest tym co rowerzyści lubią najbardziej :D Młoda zawsze jeździła w kasku, więc szybko nastąpił koniec (jak miała 3lata?)
Mimo to zdecydowanie najlepiej wydane 100e :)

Hamax Siesta :)
Randonneur. Jeździł na wszystkie dłuższe trasy, główny fotelik "po" Bobike.
Dodałbym tu jeszcze dwie rzeczy: najlepszy dostępny na rynku pas (łatwy do zapinania, nie ma najmniejszej szansy na przypadkowe "oswobodzenie" przywiązanego) oraz możliwość dokupienia (albo dorobienia sobie) takiej przedłużki oparcia (pełniącej jednocześnie funkcję anytygłowo-przekiwaniową, w maksymalnym odchyleniu głowa dziecka była w miarę stabilna).
Inna sprawa, do fotelika są RÓŻNE pręty, miększe, twardsze, dłuższe i krótsze. Ma to tylko dwie wady: problemy z dostępnością i cena. U mnie na "standardowych" prętach, pomimo że Młoda to było piórko, to fotelik dobijał do bagażnika (aż się wkurzyłem i na bagażnik przywiązałem kawałek gąbki "antyodbojowej").
Z wad tego fotelika..
Trzeba mieć przedłużany bagażnik (bo ichnie sakwy to jakaś pomyłka, i koncepcyjna i cenowa..).
W maksymalnym pochyleniu fotelika jest problem z wystającymi kończynami młodocianego/młodocianej. Ale raczej jest to problem geometryczny (albo oś obrotu fotelika mocno zmieniająca środek ciężkości albo nóżki kopiące po udach).

Ale skoro się przestała mieścić.. to won na własne koła :P
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 3 Sty 2018, 22:46 »
Mam Hamax Siesta i polecam, praktycznie za każdym razem jak jeżdżę z dzieciakami to usypiają po kilku kilometrach i wtedy można odchylić oparcie do tyłu by głowa nie kiwała się do przodu. Co prawda są problemy z kaskiem, ale jak dziecko ma głowę przechyloną lekko, w którąś ze stron to jest ok.

Dodam, że dla chcących montować foteli na bagażniku wcale nie trzeba rezygnować z amortyzacji, Hamax i tu wyszedł na przeciw Klientom i oferuje specjalny adapter ze sprężynami do montażu na bagażniku https://rower.com.pl/hamax-adapter-do-fotelika-hamax-caress-szary-508728. Warto przypomnieć, że jest to opcja na 'pewne' bagażniki z bezpiecznym udźwigiem np. 30-40 kg, do bagażnika no name bym go nie podpinał.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline alaaloe

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.03.2011
« 1 Mar 2018, 13:44 »
U nas również Hamax Siesta i naprawdę polecam. Wybraliśmy ten model przypadkiem, bo jesienią już innych nie było w sklepie;) ale opcja odchylania faktycznie poprawia komfort w trakcie snu. Jedyny minus to zaczepy do stópek, może jakoś niecierpliwie korzystaliśmy i jeden się ułamał. Wcżeśniej mieliśmy Yepp na przód, tutaj fajne rozwiązania, jeśli chodzi o zaczepianie nóżek, ale już pasy w Hamaxie zdecydowanie wygodniejsze w zapinaniu i wydają mi się bezpieczniejsze, doskonale "unieruchamiają" i są wygodne dla dziecka.

Offline Mężczyzna marshalo

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 11.01.2018
    • Dookoła Podkarpacia
« 2 Mar 2018, 12:17 »
Czy Hamax Siesta posiada mozliwosc latwego i w miare szybkiego sciganiecia samego fotelika ze stelaza ? Rozumiem, ze mozna jezdzic z samym mocowaniem, bez fotelika. Planuje zakup tego krzeselka, ale bedzie ono montowane na rowerze, ktorym w sezonie jezdze regularnie, dlatego zastanawiam sie, czy bede mial mozliwosc w miare sprawnie je sciagac/zakladac, pozostawiajac stelaz na ramie.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Na forum od: 16.03.2015
« 2 Mar 2018, 13:46 »
Rozumiem, ze mozna jezdzic z samym mocowaniem, bez fotelika. Planuje zakup tego krzeselka, ale bedzie ono montowane na rowerze, ktorym w sezonie jezdze regularnie, dlatego zastanawiam sie, czy bede mial mozliwosc w miare sprawnie je sciagac/zakladac, pozostawiajac stelaz na ramie.

W fotelikach Hamax nie zostawiasz żadnego stelaża na ramie. Na ramie zostawiasz uchwyt, do którego wpinane są pręty stelaża.

https://www.google.pl/search?biw=1527&bih=791&tbm=isch&sa=1&ei=xkaZWoqaAsbWwQL9_YLgBA&q=uchwyt+hamax+siesta&oq=uchwyt+hamax+siesta&gs_l=psy-ab.3...122115.124551.0.125439.7.7.0.0.0.0.168.602.6j1.7.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.2.244...0i13k1.0.4LBNQ5-Jo20

"Oko za oko i wszyscy będziemy ślepi" - Gandhi

„ W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu” - Vivian Green

Offline Mężczyzna marshalo

• Na forum od: 11.01.2018
    • Dookoła Podkarpacia
« 2 Mar 2018, 19:06 »
Dzięki R_och  :) Oglądałem niby te zdjęcia ... No to jak tak, to gitara. Sam uchwyt niczemu nie przeszkadza.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 25 Paź 2018, 10:07 »
Jaka powinna być odległość pomiędzy kołem a fotelikiem? Połączenie rury górnej i podsiodłowej jest dość nisko i nie wiem czy nie będzie ocierać na nierównościach.
Ew. czy ktoś z Warszawy owy fotelik ma i pożyczy na kilka dni.

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 25 Paź 2018, 10:33 »
Nie ma chyba w instrukcji wskazanej minimalnej odległości.
Ja w foteliku wożę córę na KTM Ultra Filte 2011 (http://www.bikestats.pl/rowery/KTM-Ultra-Flite_7482_10626.html) i nie ma żadnych problemów.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna Simba82

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 16.11.2018
« 16 Lis 2018, 18:53 »
Mam Thule RideAlong. Jak porównuję do fotelików znajomych to muszę stwierdzić, że drugi raz kupił bym ten sam.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum