Autor Wątek: bagażnik na zacisku piasty  (Przeczytany 6533 razy)

Offline Kobieta arinko

• ride bike, make love not war :)
  • Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 12.03.2015
bagażnik na zacisku piasty
« 15 Lis 2017, 14:48 »
hej :)
chciałabym zamontować bagażnik do mojego roweru mtb 29. rama (peak 29) nie ma otworów żeby zamocować bagażnik na śrubach.
w rowerze tej chwili siedzą jakieś grubaśne opony, ale na potrzeby planowanego wypadu w góry zmienię je na coś cieńszego, "asfaltowego". hamulce w rowerze są tarczowe.

no i właśnie - czy sprawdzi się coś takiego? czy ktoś z Was miał okazję jeździć z taki cudem?

https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/bagazniki-rowerowe/tylne/p,bagaznik-rowerowy-rc-23-26-28-cali-montowany-na-zacisku-piasty-czarny-accent,336427.html

zastawia mnie jak taki bagażnik zachowuje się, czy można bezpiecznie i bez szkody dla roweru wozić na tym te deklarowane przez producenta 25 kilo? a może nawet więcej? ;)
i pytanie czy w ogóle znajdę odpowiednik do kół 29...
jeżdzę z sakwami crosso dry.

będę wdzięczna za opinie i ewentualne inne pomysły.
« Ostatnia zmiana: 15 Lis 2017, 14:54 arinko »

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Odp: bagażnik na zacisku piasty
« 15 Lis 2017, 15:26 »
No cóż, jakiś czas temu szukaliśmy dla Ciebie rozwiązania dla problemu, jak z roweru crossowego, zrobić "rasowe mtb". Teraz z "rasowego mtb" chcesz zrobić trekking ... Obstawiam, że za pół roku pochwalisz się trekkingiem, z prośbą o "uszosowienie" ;-)

Kup do tego accenta zestaw toreb bikepackingowych np. od Gianta, seria Scout ... Zamkniesz temat w kwocie poniżej 500 zł.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 15 Lis 2017, 15:31 »
Obstawiam, że za pół roku pochwalisz się trekkingiem, z prośbą o "uszosowienie"
Eee, to to jest łatwe. Ale uszosowienie MTB (albo fulla, względnie fatbike'a (!)) - to już brzmi ciekawiej.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 15 Lis 2017, 15:36 »
W czerwcu napisałaś:
chcę się przesiąść na 29er, ale z możliwością podczepiania sakw

A teraz czytamy:
chciałabym zamontować bagażnik do mojego roweru mtb 29. rama (peak 29) nie ma otworów żeby zamocować bagażnik na śrubach.

Brzmi logicznie...

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 03.09.2013
« 15 Lis 2017, 15:53 »
Koleżanka z tego co pamiętam peaka trafiła okazyjnie więc nie do końca spełniał warunek sakwiarski, ale za to miał inne zalety.

Tubus na takie okazje ma model Disco, w Polsce prawie 500pln ale np. na Rosebike za 75 euro. Czy ten accent z linku da radę nie wiem, ale mnie osobiście szkoda kasy na półśrodki.

Ps. Zabawny kolega z United Cyclist montował swój "super hiper najmocniejszy na świecie" bagażnik do Krossa 29 bez otworów montażowych, za pomocą obejm tubusa, filmik jest na YT. Moim zdaniem to proszenie się o usterkę ramy.

blondas

• Gość
« 15 Lis 2017, 16:05 »
Tubus na takie okazje ma model Disco, w Polsce prawie 500pln ale np. na Rosebike za 75 euro. Czy ten accent z linku da radę nie wiem, ale mnie osobiście szkoda kasy na półśrodki.

Ps. Zabawny kolega z United Cyclist montował swój "super hiper najmocniejszy na świecie" bagażnik do Krossa 29 bez otworów montażowych, za pomocą obejm tubusa, filmik jest na YT. Moim zdaniem to proszenie się o usterkę ramy.
Przy szerszych oponach >2,2" i kolach  29" warto się upewnić czy bagażnik przyjmie taką oponę.
Tubus ma w ofercie odpowiedni model, jak jest u innych producentów tego nie wiem.
Brak otworów w ramie (okolice rury podsiodłowej) można rozwiązać adapterem na sztycę z otworami lub obejmami. Po taniości obejmy hydrauliczne z gumą. Na wypasie dedykowane do średnicy rurki od tubusa. Jeśli rama jest alu to nie ma się czego obawiać. Jeżeli karbon to lepiej adapter na sztycę. Jeździłem z jednym i drugim w terenie i daje radę.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 15 Lis 2017, 16:24 »
Nigdy nie jeździłem z tego typu adapterem, ale wygląda całkiem ok. To jak się będzie jeździło z 25 kg bagażu zależy bardziej od sztywności samego bagażnika. Trzeba się tylko się upewnić, że masz odpowiedni rozmiar sztywnej osi.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 03.09.2013
« 15 Lis 2017, 16:39 »
Pisząc o obejmach na Krossie Pana z UC i ryzyku, miałem na myśli obejmy, które założył na dole tylnego trójkąta, a które to przenosić będą cały ciężar bagażnika.

https://youtu.be/nHoQm2Bk0M8

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
« 15 Lis 2017, 18:29 »
Pisząc o obejmach na Krossie Pana z UC i ryzyku, miałem na myśli obejmy, które założył na dole tylnego trójkąta, a które to przenosić będą cały ciężar bagażnika.

https://youtu.be/nHoQm2Bk0M8

też uważam, że to tylko proszenie się o kłopoty (to tylko kwestia czasu kiedy rama ulegnie uszkodzeniu - w szczególności w nowych cieniowanych ramach), z bezpiecznych rozwiązań zostaje adapter Tubusa montowany na QR (lub podobne)...z drugiej strony na forum parę miesięcy temu jeden z użytkowników montował w ten sposób bagażnik więc może się wypowie (https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=18640.0;all)?

Do bardziej "pancernych" ram sam Tubus robi zestaw obejm takich jak w linku

https://www.bike24.com/1.php?content=8;product=9683;menu=1000,5,79

hej :)
...........
i pytanie czy w ogóle znajdę odpowiednik do kół 29...
jeżdzę z sakwami crosso dry.

będę wdzięczna za opinie i ewentualne inne pomysły.

wpisz w wyszukiwarkę "Tubus QR adapter" i będziesz miała gotowe rozwiązanie jak zamontować bagażnik do ramy nie posiadającej fabrycznych otworów montażowych - koszt około 20 Euro (zakładam, że koło z tyłu w Twoim rowerze jest na QR). Górne mocowanie możesz wykorzystać odpowiednią obejmę podsiodłową z "wąsami" montażowymi (Salsa podobno robi te z gatunku "bombproof" ale można również zastosować tańszą alternatywę - są ogólnie dostępne w Polsce - koszt około 30 zł) - wtedy będziesz miała możliwość zainstalowania wszystkich bagażników przeznaczonych do rowerów 29 calowych (np.: Tubus Logo Classic 29 - stal, ładowność 40kg, cena około 75 Euro).

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 15 Lis 2017, 18:40 »
Bierz ten bagażnik, montowałem go partnerce do roweru i jest ok. Sakwy Crosso pasują.

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
« 15 Lis 2017, 18:42 »
Obstawiam, że za pół roku pochwalisz się trekkingiem, z prośbą o "uszosowienie"
Eee, to to jest łatwe. Ale uszosowienie MTB (albo fulla, względnie fatbike'a (!)) - to już brzmi ciekawiej.

W tym temacie niestety nie bylibyśmy pionierami

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 15 Lis 2017, 19:04 »
Gość z UC zamocował obejmy bardziej na haku, niż na rurkach - według mnie to bezpieczne miejsce.
Dość długo używałem adaptera Tubusa, nie pamiętam żadnych problemów. W dżitim Marysi przez jakiś czas były adaptery SportArsenal, koło trzymało się świetnie, ale problemy z jego zamocowaniem po laczku spowodowały zmianę na wygodniejszą w takich sytuacjach ośkę Tubusa - przez jakiś czas było dobrze, później haki w ramie się wyrobiły i zdarzało się, że przy dużym obciążeniu bagażnika i najechaniu na nierówność koło wysuwało się z haków.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 15 Lis 2017, 19:09 »
Miałem podobne wrażenia odnośnie adapterów Sport Arsenal. Niby trzymało się to dobrze, ale wymagało mocniejszego ściskania niż normalnie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta arinko

• ride bike, make love not war :)
  • Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 12.03.2015
« 15 Lis 2017, 22:21 »
o to się uhahałam :)

No cóż, jakiś czas temu szukaliśmy dla Ciebie rozwiązania dla problemu, jak z roweru crossowego, zrobić "rasowe mtb". Teraz z "rasowego mtb" chcesz zrobić trekking ... Obstawiam, że za pół roku pochwalisz się trekkingiem, z prośbą o "uszosowienie" ;-)

nie tak było, nie tak. pisałam, że chce się przesiąść na 29, co zrobiłam. skrzysie.k zaproponowałeś "ugóralowienie" za co serdecznie podziękowałam
dzięki za Wasze opinie. ale :)
choćby nie wiem co nie zrobię z mojego roweru 29

z mojego mtb nie zamierzam robić też trekkinga, ale czymś w góry muszę się udać z sakwami właśnie. i szukam rozwiązania.
dzięki za podpowiedź z tymi adapterami, podpytam znajomych z rowerowego co myślą o tym w wypadku mojego roweru.

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 16 Lis 2017, 07:33 »
Mam doświadczenia z tym bagażnikiem, kołami 27.5 i sakwami crosso z szybkoklikiem. Całość działa działa dość dobrze. Czasem potrafi się kolo przestawić po przywaleniu w skałkę czy krawężnik, ale to zależy jak się jeździ i ile naładuje. Nie jest to też problem, wystarczy odciągnąć dźwignię QR i zacisnąć ponownie na stojącym pionowo rowerze.

Do sakw crosso z metalowymi hakami na gumkę jest inny model: https://www.szumgum.com/bagaznik-rowerowy-accen-rc-26.html , w nim łamią się podpory, moja już też zaczyna pękać, ale ja unikam asfaltowych dróg.

Osobiście preferuję obejmy na tylny trójkąt jak w tym bagażniku: https://www.szumgum.com/tylny-bagaznik-rowerowy-massload-cl-522-1-rozne-kolory.html lub w thule, czy UC, byle nie były to obejmy do rur z cienkiej blaszki, nitowane w jednym punkcie. :icon_smile:

Pozdrawiam, Zbyszek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum