Autor Wątek: Składane garnki i kubki  (Przeczytany 24042 razy)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Składane garnki i kubki
« 10 Lip 2017, 09:21 »
W sumie to składane garnki mnie w chwili obecnej nie interesują, ale może innych tak, więc temat może być wspólny :)

Czy ktoś używał składanych silikonowych kubków Sea to Summit? Zastanawia mnie na ile są stabilne (zwłaszcza duży, wypełniony np. zupką chińską) i na ile da się w dłoniach trzymać gorącą herbatę/kawę. O ile garnki mają usztywnione dno, o tyle tutaj nie, tylko silikon.

http://www.tuttu.pl/product-pol-10411-Kubek-skladany-X-CUP.html

http://www.tuttu.pl/product-pol-4704-Kubek-sladany-X-MUG-480-ml.html
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
Odp: Składane garnki i kubki
« 10 Lip 2017, 09:48 »
Akurat takiego nie używałam ale mam taki:
https://www.skalnik.pl/camping-kubki,kubek-pack-up-cup,146-k-297-416-p

I sobie chwalę - po złożeniu można jeszcze do niego włożyć saszetkę kawy albo mały woreczek z solą lub kilka woreczków z herbatą. Mi zależało na tym aby kubek miał przykrywkę i niezbyt wąską podstawę aby był stabilny. Oczywiście o stabilności na trawie można zapomnieć :) Mógłby być też większy, ten ma niby 260 ml ale wydaje mi się jakoś maławy. Za górną część można spokojnie złapać i się nie oparzyć, dolna część silikonowa z kolei bardzo się nagrzewa.

Mój kubeczek występuje też w zestawach naczyń, których nie posiadam więc się nie wypowiem.

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

jendrzych

• Gość
« 10 Lip 2017, 10:03 »
@olo
Posiadam podlinkowany kubek X-cup. Działa jak należy - doskonale się składa, a wypełniony zachowuje sztywność i jest stabilny. Gorąca zawartość nie parzy, jeżeli trzymać kubeczek za plastikową (nylon?) obręcz tworzącą krawędź naczynia, która świetnie spełnia rolę usztywnienia i zapobiega parzeniu ust.
Jedyne co mi doskwiera, to smak kawy z tego kubeczka. Nie wiem, czy większym problemem jest materiał, z którego jest wykonany, czy może moje uprzedzenie...

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 10 Lip 2017, 10:33 »
Nie wiem, czy większym problemem jest materiał, z którego jest wykonany, czy może moje uprzedzenie...

To jeszcze zależy od tego "jak bardzo jesteś kawoszem". Są ludzie, dla których kawa to świętość, ważny jest cały ceremoniał, detale etc. i wówczas pewnie to przeszkadza. Ja jestem z gatunku plebsu, któremu wszystko jedno, może być rozpuszczalna więc i smaku silikon nie zepsuje  ;)

jendrzych

• Gość
« 10 Lip 2017, 10:43 »
Kawosz ze mnie marny. Obawiam się, że problemem jest raczej silikon, który nabrał aromatu herbaty. Niemniej kubek służy.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 11 Lip 2017, 20:39 »
Dzięki za porady.

Po oględzinach zdecydowałem się nabyć duży (480 ml). Można w nim będzie też od biedy zjeść jakąś zupę lub owsiankę bez brudzenia głównego gara. Kubek wydaje się być stabilny, w weekend przetestuję w warunkach polowych. Zapewne wygoda korzystania będzie mniejsza, ale jego możliwości kompresyjne mam nadzieję, że to zrekompensują. Wraz z kartuszem (100 g), kuchenką, gąbeczką i łyżko - widelcem mieści się idealnie w litrowym garnku.

Offline Mężczyzna routen

• Miasto: Dolina Złudzeń
  • Na forum od: 10.02.2014
« 11 Lip 2017, 20:55 »
Używam takich

Dostępne o pojemności 200 i 600 ml.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 11 Lip 2017, 21:02 »
... gąbeczką...
To przecież cała, duża gąbka, a nie jakaśtam gąbeczka. Widzę, kolega jedzie "na bogato"  :)
Oprócz sporej wagi tych składanych kubków, odstraszała mnie karbowana powierzchnia ścianek.
Bardzo jestem ciekaw jak się toto spisuje w akcji. Liczę na relację.

ed.
Zgaduję, że fotka robiona w kuchni. Ciekawski kociak, jego miski i trzy rowery.
Mamy jakiś wątek o kotach?

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 11 Lip 2017, 22:11 »
... gąbeczką...
To przecież cała, duża gąbka, a nie jakaśtam gąbeczka. Widzę, kolega jedzie "na bogato"  :)
Oprócz sporej wagi tych składanych kubków, odstraszała mnie karbowana powierzchnia ścianek.
Bardzo jestem ciekaw jak się toto spisuje w akcji. Liczę na relację.

ed.
Zgaduję, że fotka robiona w kuchni. Ciekawski kociak, jego miski i trzy rowery.
Mamy jakiś wątek o kotach?

Najmniejsza gąbeczka kuchenna dostępna na rynku. Cały zestaw jest zresztą też mały. Po weekendzie napiszę jak się kubek sprawdził.

A Maurycy jest fanem drugiego planu, już nie pierwszy raz się wtrynia przed aparat 😁

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 11 Lip 2017, 22:18 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 24 Wrz 2017, 21:05 PABLO »

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 11 Lip 2017, 22:24 »
BTW - palnik, butla, spork ... to wszystko zapakowane w sposób jak na zdjęciach, będzie telepało na wstrząsach. Przy okazji kasując od środka menażkę

...chyba, że będą w pokrowcach ;-)

Za patent z rozerwaniem gąbki dziękuję, przetestuję.

jendrzych

• Gość
« 11 Lip 2017, 23:45 »
Sam miałem chrapkę na większy kubeczek StS (X-Mug), ale nie mieścił mi się do menażki. Kuchnię dopracowywałem długo, a X-Cup wchodzi idealnie do garnuszka i dociska pozostałe utensylia wraz ze szmatką, przez co nic nie rupocze i nie zjada menażki od środka. Całość waży 445 g i starcza na tydzień gotowania dwa razy na dobę 650ml. Zestaw mam dość minimalistyczny i dla jednej osoby, ale nie gotuję dużo i przede wszystkim wodę. Jeżeli już ma być pichcenie, to na wolnym ogniu.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 12 Lip 2017, 07:50 »

A co? to jest to śrebrne, czemu? służy. Separuje?

(Mnie na palniku 'bocianie gniazdo' wiatrem o gaz wiało, garnek z stravą się chybotał. Zacisznych, zawietrznych, stabilnych miejsc szukać mi się nie chciało. Przeskoczyłem na płaską, przyziemną - tera is git. No i na krzesiwo - zarzygałki są zawodne.)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

jendrzych

• Gość
« 12 Lip 2017, 09:06 »
[1] Srebrne i foliowe to żelazny zapas herbaty - kilka zwykłych torebek i paczuszka granulatu z żołdackiej racji żywnościowej. [2] Wiatr istotnie bywa utrapieniem, ale na desce kreślarskiej kwitnie osłona. Między kuchennymi gratami, a ścianką menażki jest jeszcze szpara - tam wiatrochron trafi. Stabilności póki co nie brak, zwłaszcza z mikrym garnuszkiem. [3] Mnie zażegałka jeszcze nie zawiodła, ale ziarno niepokoju zostało zasiane. W mankiet schowam trzy zapałki woskowane.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 12 Lip 2017, 09:54 »
Poka! ten wiatrochron (jeśli chroni skutecznie, już musi być płotkiem).

Garczek jest fajn (takim samym się cieszę); jeśli/kiedy dłużej gotujesz bez szczypek utrzymasz (ja nie)?

(3 zapałki kolejno, 3 zapałki kolejno /o draskę, w lesie/ zapalone noocąąąą /jest w tym romantyka, i dramaturgia; fajnie/.)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum