Zmieniłem korbe 48/36/26 na 40/30/20
Cytat: DiDżej w 27 Kwi 2017, 19:07Zmieniłem korbe 48/36/26 na 40/30/20Darek, jak ty będziesz teraz z górki dokręcał
jak jest za mała różnica pomiędzy blatem, a środkową tarczą, to bywają problemy, żeby zrzucić bieg.nie bierz tylko tarcz do napędów 1x, one się nie nadają.
Zmieniłem korbe 48/36/26 na 40/30/20.
Cytat: DiDżej w 27 Kwi 2017, 19:07Zmieniłem korbe 48/36/26 na 40/30/20. Mógłbyś podać model korby, bo nie spotkałem się dotąd z korbą 40/30/20 ?
czasem trzeba podpiłować korbę, by tarcza weszła.
Jeżeli chcesz, Felek, to oddam ci używane 42z.
P.s. Jeszcze jedno pytanie mam, jeżeli zmieniam średnicę dużej zębatki to czy nie powinienem skrócić łańcucha, jak tak czy można przyjać że dwa zęby to jedno ogniwo?
Przepraszam za wycinkę... A propo hamulca to czy można skrócić przewód hamulcowy bez odpowietrzania?
Przepraszam za wcinkę... A propo hamulca to czy można skrócić przewód hamulcowy bez odpowietrzania?
Jak będzie zwisał to ciachnę;) dzięki!
1. czasem trzeba podpiłować korbę, by tarcza weszła. 2. tak, inaczej wózek będzie za wysoko.
Ale tak jak patrzę to chyba za małe to koronki kupiłem 36T i 22T. Zamienię je na 40T i 26T powinno być bardziej uniwersalnie a i z przerzutką nie powinno być wtedy problemu...
Przerzutka powinna być tak ustawiona, żeby dostosować wysokość do dużego blatu - wtedy blokuje łańcuch przed spadaniem.Co do rozmiaru zębatek, to chyba najlepiej zachować oryginalną różnice ząbków. Przerzutka przednia ma wybrzuszenia, które powinny znajdować się nie za nisko i nie za wysoko.
No to ja zamówiłem teraz 40T i 26T, czyli większą zmniejszam o 8 zębów (z 48 na 40) a mniejszą o 6 zębów (z 32 na 26), czy to przejdzie?
Jakich problemów mam się spodziewać?
Teoretycznie żadnych. Praktycznie może uda Ci się doprowadzić do czegoś takiego:Na zdjęciu korba Shimano pod 8 (nie pamiętam modelu), łańcuch Shimano pod 9 i wymieniona środkowa koronka na jakąś innej firmy, ale też pod 8. W rezultacie łańcuch zamiast spadać na zęby, wieszał się na nich i miałem bieg jałowy.
Też mam pytanie z tego zakresu.Czy korba z systemu 9 rzędowego shimano pasuje do napędu 10 rzędowego?
Cytat: EASYRIDER77 w Dzisiaj o 07:12Też mam pytanie z tego zakresu.Czy korba z systemu 9 rzędowego shimano pasuje do napędu 10 rzędowego?Różnica między łańcuchem 9 a 10 jest niewielka. Nie będzie problemów.
W tej korbie można było wyjąć podkładki na kominach, o ile dobrze pamiętam.
Nie skracałem łańcucha (wg. mnie nie wygląda na za długi). Czy skrócenie może pomóc, czy muszę się przyzwyczaić?Można coś jeszcze podregulować?
+4 -8 = -4, o tyle zmniejszyła się liczba ząbków i adekwatnie należałoby skrócić łańcuch. W tym momencie efektywnie zmniejszasz pojemność tylnej przerzutki o 4t, więc nie ma się co dziwić, że biegi nie wchodzą prawidłowo. Do tego zbyt długi łańcuch grozi zerwaniem.