Autor Wątek: Iran. Tam i z powrotem. Rozdział I Turcja.  (Przeczytany 10088 razy)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Po tylu latach nadeszła pora na mój pierwszy wątek w tym dziale.

W ubiegłym (2015) roku udało mi się zrealizować jedno ze swoich rowerowych marzeń i wyruszyłem na wyprawę do Iranu, Gruzji i Armenii. Wyjazd trwał ponad 6 miesięcy (198 dni), kilometrów ubogo, bo chyba niecałe 12 tys., za to ile przygód! Ogólnie, Życie zaczyna się po dwóch miesiącach.

Część osób miała okazję zobaczyć zdjęcia na wyprawce kulinarnej, teraz mogą jeszcze raz przeżyć te ekscytujące chwile. Długie chwile :P Ale jest progres, zdjęć jest tylko 190 i kilka. Chciałem jednak przekazać trochę informacji, a niektóre sytuacje streścić, więc opisy są wyczerpujące/niezwięzłe. Polecam zarezerwować sobie trochę czasu.

Ze względu na charakter wyjazdu, wyjątkowo, album jest na facebooku (można je obejrzeć bez posiadania profilu), a opisy są, poza polskim, w jako takim języku angielskim.
Dodałem też do niektórych zdjęć lokalizację, by z grubsza można było prześledzić trasę.

Wyprawę zaprezentuje w czterech odcinkach. Zaczynam, uwaga, od początku, czyli Turcji. Pierwsze tygodnie wyjazdu, litry potu, spotkania oraz, jak na mnie przystało, niekonwencjonalne noclegi i historie które rozegrały się po zmierzchu.

Zapraszam: https://goo.gl/iqXQxT
« Ostatnia zmiana: 9 Gru 2016, 01:50 Robert! »

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Odp: Bliski Wschód 2015 w odcinkach.
« 3 Sie 2016, 07:46 »
Czasu nie ma, ale początek zachęcający. Może w piątek wieczorem...

Nooo... Będę zazdrościł spojrzenia i wyczucia chwili.
« Ostatnia zmiana: 3 Sie 2016, 17:32 wojtek »

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
« 3 Sie 2016, 16:25 »
Do popołudniowego espresso to był wyjątkowo dobrze dobrany deser  :) Oglądnąłem z zaciekawieniem i lekką nutą zazdrości :) Czekam na dalszy ciąg :)
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 3 Sie 2016, 17:38 »
Obejrzalam wszsytkie zdjecia z zachwytem - swietna wyprawa, piekne miejsca i swietnie ludzie! A to jedzenie! no slinka mi pociekla od samego patrzenia, a poza tym bardzo lubie kuchnie z tamtych regionow, sama probuje cos w tym styluk gotowac, ale pewnie to nie to;)
PS. Jak sprawdza sie namiot? :)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 3 Sie 2016, 17:39 »
Obejrzałem (jeszcze raz) z przyjemnością. :)

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
« 3 Sie 2016, 18:47 »
Świete zdjęcia i opisy. Czekam niecierpliwie na kolejne części.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 17.08.2009
« 4 Sie 2016, 12:28 »
Obejrzałem (jeszcze raz) z przyjemnością.

A ja obejrzałam pierwszy raz z przyjemnością :D

Pojechałabym do Stambułu bez roweru i bez towarzystwa, mimo wszystko ten opis przy focie który powinien mnie zniechęcić jakoś mnie zachęcił.
Zdjęcie z wędkami chyba u mnie tez na razie wygrywa, ale tak czy owak cały zestaw fot jest fajny. Zresztą żadna nowość. Chociaż trochę nowość dla mnie to taki towarzyski zakumplowany z różnymi ludźmi po drodze Robert.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

« 4 Sie 2016, 12:31 »

Moja pamięć jest ułomna, ale czy na wyprawce kulinarnej przynajmniej części tych zdjęć nie oglądaliśmy?

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 17.08.2009
« 4 Sie 2016, 13:01 »
Mnie nie było na tej wyprawce, Jacek był. A pewnie ogladaliście.:)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

« 4 Sie 2016, 13:03 »
Mnie nie było na tej wyprawce

A to heca. :)

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 4 Sie 2016, 13:50 »

Ja tez. z Ogromną. IMO - warto sobie czekać, mimo tej legendarnej "opóźnialności" ;D

Chociaż trochę nowość dla mnie to taki towarzyski zakumplowany z różnymi ludźmi po drodze Robert.

Ale podkreśla co i rusz, że tu się gubi, a tam jest samotny i że mu towarzysz zwiał, więc jakby wszystko w normie ;)
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 4 Sie 2016, 14:42 »
No łał, nie myślałem, że się doczekam za życia. Nacisk tureckich, czy irańskich przyjaciół?

Takie przeselekcjonowane zdjęcia lepiej strawne, chociaż opowieści nieco mniej pikantne. Super skondensowana dawka pokaźnej przygody.

Jeśli chodzi o wyczucie chwili, to mi się bardziej te krzaczki spodobały, zazdroszczę. Znaczy właścicielowi, nie fotografowi

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 4 Sie 2016, 14:43 »
Krzaczki pod nosem czy na czerepie?

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 4 Sie 2016, 15:46 »
Pod nosem i nad oczami.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 4 Sie 2016, 23:12 »
Będę zazdrościł spojrzenia i wyczucia chwili.
No, nie jest łatwo uchwycić UFO.

A to jedzenie! no slinka mi pociekla od samego patrzenia, a poza tym bardzo lubie kuchnie z tamtych regionow, sama probuje cos w tym styluk gotowac, ale pewnie to nie to;)
PS. Jak sprawdza sie namiot?
Dzięki Marta! Jam jest prosty chopak z Welkopolsky i najsmaczniej wspominam świeży irański chleb i ryż który jadłem w Turcji (nawet przywiozłem sobie 1,5kg i choć kupiłem tani, marketowy to jest przepyszny).
W namiocie czasami przemaka podłoga i ma kilka innych wad, to ogromny przedsionek wszystkie je rekompensuje. To był dobry wybór.

Takie przeselekcjonowane zdjęcia lepiej strawne, chociaż opowieści nieco mniej pikantne. Super skondensowana dawka pokaźnej przygody.
T_T
Nacisków nie było.

Pojechałabym do Stambułu bez roweru i bez towarzystwa, mimo wszystko ten opis przy focie który powinien mnie zniechęcić jakoś mnie zachęcił.
Co powinno zniechęcić? Tłumy?
Wyskok na kilka dni do Stambułu to fajna sprawa, choć dla mnie zdecydowanie poza sezonem. Eksploracja miasta i odkrywanie jego zakątków zapewni sporo radochy, a jest co odkrywać. Takie tęczowe schody, wg mnie fajna rzecz - na zdjęciu widać tylko wycinek, w całości:

Tagi: turcja iran gruzja armenia 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum