Autor Wątek: Pompka ręczna  (Przeczytany 73030 razy)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Odp: Pompka ręczna
« 14 Lis 2022, 07:42 »
Trudno coś polecać, bo większość markowych pompek zda egzamin, ale mam Lezyne (stacjonarnie) i jestem bardzo zadowolony - w dodatku zmiana z AV na Prestę jest bardzo prosta - odkręca się i obraca sam zawór na końcu wężyka.
Wracam do jeżdżenia.

na_pogorzu_lajkonik

• Gość
« 14 Lis 2022, 07:50 »
bierz lezyne , póki co pierwsza pompka która od 4 lat nie padła na ultra.
wymienny zawór i manometr. sztos

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
« 4 Maj 2023, 13:09 »

Odkopuję. Ale które Lezyne. Potrzeba małej pompki do koszulki albo z uchwytem na ramę, żebym w razie W nie musiał jechać wozem technicznym. Zresztą nie zawsze mogę :)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 4 Maj 2023, 16:46 »

Odkopuję. Ale które Lezyne. Potrzeba małej pompki do koszulki albo z uchwytem na ramę, żebym w razie W nie musiał jechać wozem technicznym. Zresztą nie zawsze mogę :)

Ja mam z małą Lezyne taki problem, że odkręca mi wentyl (presta) po pompowaniu, jak wykręcam wężyk. Warto brać pod uwagę. A wężyk przy preście warto mieć.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 4 Maj 2023, 17:04 »
Ja mam z Lezyne Micro Floor Drive taki problem, że po kilkunastu użyciach na stopce porobiły się zadziory, które porysowały mi ramę, ponieważ przewoziłem ją przymocowaną pod koszykiem na bidon.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 4 Maj 2023, 19:19 »
Ja mam Kellys i nie mam problemów :lol:
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 4 Maj 2023, 23:18 »
Ja mam stare dwie pompki, ale nie są już dostępne w sprzedaży. Niby ładują po 8 barów, ale mi cierpliwości starcza do 5.

Offline Mężczyzna sasin

• Miasto: Gdansk
  • Na forum od: 12.09.2016
« 6 Maj 2023, 10:11 »

Ja mam z małą Lezyne taki problem, że odkręca mi wentyl (presta) po pompowaniu, jak wykręcam wężyk. Warto brać pod uwagę. A wężyk przy preście warto mieć.

Miałem kiedyś podobny problem z mini-pompką od Gianta.

U mnie okazało się, że dętki od Continentala były są słabo dokręcone fabrycznie. Kupiłem sobie kluczyk do dokręcania wentyli presty (kosztuje kilka złotych na allegro) i zawsze przed wymianą dokręcałem i nie było problemów.

Ogólnie to chyba była jakaś seria, bo kolejne zakupione były już dobrze zakręcone i nie musiałem korzystać z klucza.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 6 Maj 2023, 10:36 »
U mnie okazało się, że dętki od Continentala
Kurde, był to chyba właśnie continental :) Tak czy siak był to problem.

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 22 Cze 2023, 08:53 »
Dziś pytanie, dziś odpowiedź:
(kompozyt) LEZYNE Sport Drive HP vs. (jeluminium) LEZYNE HP DRIVE (i jeśli ta to jaki rozmiar - S czy M) dla młodego szosowca?

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 22 Cze 2023, 11:04 »
(kompozyt) LEZYNE Sport Drive HP vs. (jeluminium) LEZYNE HP DRIVE

A czemu akurat te? Sam jestem w potrzebie i rozglądam się za nową pompką, ale tych Lezyne bym nie chciał.
Powody:
1. wężyk jak najbardziej fajna rzecz, ale zamocowany na końcu pompki uniemożliwia jej podparcie. Pompowanie w rękach szarpiąc wężykiem i wentylem na wszystkie strony jest "takie sobie"
2. brak manometru. Palcem to ja mogę sobie sprawdzić czy nie mam flaka, ale różnica między 40 a 60 PSI jest już palcem niewyczuwalna, a jest to kolosalna różnica podczas jazdy.

W oko wpadła mi ta pompka:
https://www.centrumrowerowe.pl/pompka-crankbrothers-klic-hp-pd10593/?v_Id=129826
Wydaje się spełniać wszystkie zachcianki. Ktoś używał i może polecić/odradzić?

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 22 Cze 2023, 12:43 »
1. wężyk jak najbardziej fajna rzecz, ale zamocowany na końcu pompki uniemożliwia jej podparcie. Pompowanie w rękach szarpiąc wężykiem i wentylem na wszystkie strony jest "takie sobie"

Akurat przy wężyku szarpiesz wentylem o wiele mniej niż przy klasycznej pompce, to jest jego główna zaleta. Natomiast dużym minusem tego systemu odkręcanie tego wężyka po napompowaniu, bo przy wentylach z odkręcanym zaworkiem można ów zaworek wykręcić i wtedy cała robota na marne, przerabiałem to już parę razy. Trzeba wtedy mieć mocno dokręcone zaworki.
2. brak manometru. Palcem to ja mogę sobie sprawdzić czy nie mam flaka, ale różnica między 40 a 60 PSI jest już palcem niewyczuwalna, a jest to kolosalna różnica podczas jazdy.

Ale pompka z manometrem to już inna klasa pompki, większa gabarytowo, ta co wrzuciłeś to ma 26cm, więc jest 10cm dłuższa i cięższa od tych Lezyne. Oczywiście, że pompki typu Topeak Morph (możliwość używania jak pompki stacjonarnej oraz z manometrem) będą najwygodniejsze, tylko to są pompki wyraźnie większe. A to co wrzucił autor wątku to są klasyczne pompki awaryjne, używane od wielkiego dzwonu. Pompuje się nimi mniej wygodnie, ale rozmiar mają taki, że wchodzą do kieszonki kolarskiej - a autor napisał, ze szuka pompki dla szosowca, a nie do jazdy z bagażem.

A brak manometru - dla mnie żaden problem. Można sobie w domu zmierzyć ile machnięć pompką wymaga osiągnięcie danego ciśnienia i to spokojnie wystarczy. Zresztą dla mnie zupełnie starcza naciśnięcie na oponę, to nie apteka. A dla ludzi zafiksowanych na punkcie ciśnienia jest takie rozwiązanie - pomiar ciśnienia non-stop, z transmisją na Garmina i komórkę włącznie :P
https://www.rowertour.com/p/194196/sks-airspy-zestaw-czujnikow-cisnienia-av
Korzystniej wagowo wyjdzie manometr w takim czujniku niż kupowanie większej pompki, choć cenowo już tak kolorowo nie będzie  :lol:

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 22 Cze 2023, 12:44 »
A czemu akurat te?

Bo potrzebuję minimalistycznej pompki, która w razie W napompuje zapas i pozwoli dotrzeć do cywilizacji / domu. Bez patrzenia na komfort jazdy, tylko żeby jechać :P

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 22 Cze 2023, 12:48 »
Natomiast dużym minusem tego systemu odkręcanie tego wężyka po napompowaniu, bo przy wentylach z odkręcanym zaworkiem można ów zaworek wykręcić i wtedy cała robota na marne,

Kluczyk pomoże?
https://allegro.pl/oferta/risk-4w1-klucz-zawor-presta-fv-schrader-av-12748721269

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 22 Cze 2023, 12:56 »
Natomiast dużym minusem tego systemu odkręcanie tego wężyka po napompowaniu, bo przy wentylach z odkręcanym zaworkiem można ów zaworek wykręcić i wtedy cała robota na marne,
Kluczyk pomoże?

W pompkach Topeaka kluczyk jest w pompce.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum