Autor Wątek: Bratysława - Budapeszt - Balaton - Wiedeń VIII 2013  (Przeczytany 768 razy)

Offline Mężczyzna Myshek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 11.02.2012
Hej,

Jedziemy we dwójkę(kobieta, mężczyzna)  na taki 8 dniowy wyjazd pod koniec sierpnia. Miałem nadzieję znaleźć info, że do tej pory powstał kolejny etap Donau Radweg w stronę Budapesztu, ale nic takiego nie znalazłem. Szkoda.

Proszę napiszcie jak sobie najlepiej (najciekawiej) zaplanowac trasę na odcinku Bratysława - Budapeszt - Siofok - Wiedeń.
- Co poza stolicami nie wolno przegapić?
- Troszkę dobrych rad praktycznych

Awaryjnie biorę pod uwagę wyjazd na Donau Radweg Wiedeń - Linz -Wiedeń, ale to dosyć jednokierunkowa rowerowo wersja,mniej ciekawa pod względem samego zwiedzania.

pozdrawiam!

Adrian

Adrian

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
Ja mogę polecić klasztor Panonhalma oraz ruiny zamku Csesznek. Tylko to jest raczej w drodze z Bratysławy nad Balaton, a nie do Budapesztu.

Offline Mężczyzna Myshek

Dzięki.

Bilety kupione. Będzie relacja na początku września.
Adrian

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Trasa z Bratysławy wzdłuż Dunaju może być ciekawa i chyba jest optymalna. Można jechać słowacką stroną do Komarom dosyć ciekawe miasto (cytadela-fort). Dalej węgierską stroną (Gyor moim zdaniem mniej ciekawe), zamek-klasztor Pannonhalma jest widoczny z pd. przedmieść Gyor, leży na wzgórzu, można sobie fotki zrobić. Nie ominąłbym Esztergom, bazylika-katedra robi wrażenie. Dalej tylko wzdłuż Dunaju do Budapesztu.

Zachodnia część Węgier (Szombathely, Zalaegerszek) plaska, moim zdaniem mało ciekawa.
Wiatry w tej okolicy wieją często z kier. pn-zach. Bratysława, Wiedeń to prawie zawsze z tego kierunku.
« Ostatnia zmiana: 25 Cze 2013, 20:49 sinuche »

Offline Mężczyzna Myshek

Dzięki twojej uwadze zdecydowałem o przejeździe przez zachodnie Węgry z nad Balatonu do Sopronu pociągiem ( jeszcze nie szukałem połączeń dokładnie)

Oto mapa, a harmonogram wygląda tak:

https://maps.google.pl/maps?saddr=Bratys%C5%82awa&daddr=komarno+to:Ostrzyhom,+Hungary+to:Budapeszt+to:Si%C3%B3fok,+Hungary+to:Sopron+to:Vienna,+Austria&hl=en&ie=UTF8&ll=47.543164,17.704468&spn=2.054295,3.532104&sll=47.840974,17.723189&sspn=2.042533,3.532104&geocode=FeSl3gIdwQgFASmXYcoKNolsRzFoQ4j9gpsfYw%3BFZLM2AIdBaIUASmPvTawBq1rRzGw3JbG0fcABA%3BFWsx2QIdlQAeASkjeTGxJ2JqRzGTN3kFDBgqvg%3BFbjC1AId64ciASnJz9TRNMNBRzFgER4MKcQABA%3BFYTGywIdAMwTASlPUp_RwcBpRzHYaDdc39BmsA%3BFX6Q1wIdIA_9ACkNFkhQYDtsRzGgEh4MKcQABA%3BFS6Z3wIdO9j5ACmfyjZRngdtRzFGW6JRiuXC_Q&t=h&dirflg=w&mra=ls&z=8

1 dzień - Bratysława - Komarno - ok. 100 km
2 dzień - Komarno - Ostrzyhom - Budapeszt ok 100 km
3 dzień - zwiedzanie Budapesztu
4 dzień - Budapeszt - Balaton ( roboczo Sopron, ale bardziej jakaś mała miejscowość)
5 dzień - odpoczynek nad Balatonem
6 dzień - przejazd pociagiem do Sopron (Szombathely)
7 dzień - dojazd do Wiednia
8 dzień - zwiedzanie Wiednia

pozdrawiam,

Adrian

Adrian

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum