Autor Wątek: Ładowarka słoneczna  (Przeczytany 7212 razy)

Offline Joseph

• Miasto: Gdańsk / Lublin
  • Na forum od: 02.06.2008
Ładowarka słoneczna
« 1 Mar 2009, 12:20 »
Temat który po cześci pojawił się w temacie latarki-dynamo ,jako alternatywa dla dynamo w pieście.

Ktoś miał styczność z taką ładowarką, jest w stanie podzielić się doświadczeniami ?

Na nowy sezon składam koło,  zastanawiałem się nad dynamo w pieście, jednak promocyjnie kupiłem XT, i projekt chwilowo przepadł (co nie znaczy że jeśli pojawi się potrzeba, nie złożę koła typowo 'wyprawowego' :) ).

Jako alternatywę, właśnie wygrzebałem z szafy kupioną w poprzednim sezonie w markecie za.... 20 PLN ładowarkę taką jak ta: http://www.powersuppliesonline.co.uk/product/2-2w-book-sized-multi-purpose-solar-charger/tps-926a-1/default.htm (lub ta: http://www.powersuppliesonline.co.uk/product/tps-926p/tps-926p/default.htm :D są 2 odmiany, nazwa modelu różni się symbolem "A" i "P", jednak jak na chińszczyznę przystało - na mojej, ani na opakowaniu nigdzie nie ma modelu :D)
Silva to nie jest, waży z 700gr, jeśli nie więcej, wodoszczelna nie jest, ale jak za tą cenę - warto zaryzykować, poeksperymentować

Kupiłem ją na jakiejś wyprzedaży, a tak an prawdę nigdy nie skorzystałem. Jednak jak się otworzy, diody świecą - czyli należy zakładać ze działa.
JEst w stanie ładować 6xAAA - pierwsze co zrobie, to wyprowadzę jakiś przewód, i zainstaluje koszyk 6xAA - ze względu na to ze takimi akumulatorami dysponuje.
Mając naładowane AA - można już działąć. częśc urządzeń zasilana jest bezpośrednio z AA, a akumulatory Li-Ion (telefon, urządzenia które mżna łądować z USB) np. takim czymś http://allegro.pl/item558592441_przenosna_ladowarka_gsm_na_1x_r6_aa_latarka.html ?

dobrze rozumuję ?

Za kilka dni, o ile pogoda dopisze, a wszystko na to wskazuję, zdam relacje jak spisuję się samo ogniwo słoneczne, ile tak na prawdę dostarcza mocy, jak radzi sobie z ładowaniem ogniw AA.

Offline Joseph

Re: Ładowarka słoneczna
« 1 Mar 2009, 13:03 »
Cytat: "Michał Wolff"
baterie AA (średnio po 2000-2500mAh) musisz zużyć, żeby nałodować jedną komórkę (700-900mAh). No ale czego można oczekiwać za 23zł?

mAh mAh nie równy ;) napięcie ogniw jest inne, liczyć nalezy w Wh.
2-2,5 Ah mają akumulatorki, bateria alkaliczna, o której mowa w opisie ma mniej, jeśli rzeczywiście można telefon nałądować dwoma bateriami alkalicznymi, to deklarowana sprawność rzędu 85% powinna być realna.
Cytat: "Michał Wolff"
Nie ma się co oszukiwać - dobre i wydajne ładowarki słoneczne pewnie i dobrze kosztują.

Dokładnie, Silva Solar II o mocy ~5W kosztuje ~360 PLN - i ceny chyba na szczęście jeszcze nie skorygowano (osłabienie złotówki), więc nie ma się co oszukiwać że chińszczyzna za 20 PLN jej dorówna. Jednak do 'stacjonarnego' testu, powinna starczyć.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Ładowarka słoneczna
« 2 Mar 2009, 11:10 »
Mam taki panel firmy vivanco (kupiony ze dwa lata temu na allegro za 40 zł, vivanco twierdzi, że jest firmą niemiecką, ale teraz nawet sery szwajcarskie robią w Chinach :p). Przystosowany wyłącznie do ładowania telefonów  (wyjście bezpośrednio na kabel ładujący z końcówkami dla różnych producentów), choć zapewne z tego samego wyjścia mozna by wyprowadzić kabel z koszykiem do ładowania baterii AA czy AAA. Mi by się zresztą przydał i jeden, i drugi :)

Co do tego, co napisał Michał, to jest to zbytnie uproszczenie. Po pierwsze w Alpach to był jej drugi sezon. Pierwszy zniosła bardzo dzielnie i byłęm z niej zadowolony. Po wtóre nie ładowałem nią akumulatorków typu A, a wyłącznie telefon (SE k610i, 900 mAh) i faktycznie, o ile w 2007 roku było git (obskakiwaliśmy nią spokojnie dwa telefony przez trzy tygodnie), o tyle w 2008 doładowywała raptem do 1/3 baterii. Co prawda dałem radę tak ciągnąć przez cała wyprawę (jedną i drugą), ale zachwycony nie byłem, bo musiałem ładować co 2-3 dni, a w domu ładuję raz na tydzień.

Podsumowując... sprzęt tej klasy się zużywa... przed następną wyprawą kupię pewnie po prostu jeszcze raz to samo (lub podobne) i znów ekologicznie poużywam rok-dwa lata, a potem nieekologicznie wyrzucę :))
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Ładowarka słoneczna
« 2 Mar 2009, 14:44 »
wolalbym juz wziac zapasowe baterie (porzadne) ktore mi dluzej pociagna, niz wozic ladowarke sloneczna do nich...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Joseph

Ładowarka słoneczna
« 2 Mar 2009, 14:58 »
Cytat: "Waxmund"
wolalbym juz wziac zapasowe baterie (porzadne) ktore mi dluzej pociagna, niz wozic ladowarke sloneczna do nich...

Ja zapas baterii AA tez zawsze jakiś mam,
a AA mają tą zaletę, że w cywilizowanych krajach można je praktycznie wszędzie kupić (nie wiem jak 'dalej', poza te cywilizowane się nie wybierałem ;) )
Widziałem ogniwa słoneczne w relacjach ludzi jadących na kompletne odludzia, gdzie wątpliwym było uświadczenie jakiejkolwiek ludności.

A temat traktuje tak jak pisałem w pierwszym poście - eksperymetnalnie, aby sprawdzić ile jest wart pomysł.

[ Dodano: Nie 03 Maj, 2009 ]
Wybierając się na wielkanoc do Gdańska miałem wziaźc z Gdańska multimetr, niestety - zapomniałem.

Mając na miejscu tylko jeden multimetr nie miałem jak zrobić testów 'ilościowych',
wynik testów 'jakościowych' przeprowadzionych z miesiąc temu:
3h ładowania 6xAA na słońcu -> ponad 3h świecenia lampki 3xCree Q5/R2 - naprawdę przyzwoitego, po 3h zaczeła świecić słabiej. przed ładowaniem ledwo się tliła.
kolejnego dnia znowu 3h ładowania 6xAA. Starczyło na ponad 2000 zdjęć, w ciągu 2 tyg. Canonem A570IS (jednorazowo chodzą 2xAA)

jak na początek - zakładając chińską ładowarkę, wydaję się obiecująco.
Za tydzień będę miał w końcu 2gi multimetr, więc przeprowadzę dokładniejsze testy.

[ Dodano: Nie 03 Maj, 2009 ]
i słońce jest już nieco wyżej :)

Offline pepe

• Miasto: homeless
  • Na forum od: 15.05.2009
« 2 Cze 2009, 14:37 »
Cytat: "Joseph"
Dokładnie, Silva Solar II o mocy ~5W kosztuje ~360 PLN - i ceny chyba na szczęście jeszcze nie skorygowano (osłabienie złotówki), więc nie ma się co oszukiwać że chińszczyzna za 20 PLN jej dorówna. Jednak do 'stacjonarnego' testu, powinna starczyć.

wydajnosc w/w Silva jest b. slaba;  luknij na Sunlinq 12W korporacji Solarglobal. Sunlinq 12W jest ok do ladowania aku lustrzanki, tel.satelitarnego, AA/AAA, etc -  w przypadku Sunlinq 6W troche malo do ladowania w/w aku; dodatkowo sprawnosc panelu bardzo maleje ze spadkiem temperatury. Jesli co kilka dni (4-5) bedziesz mial mozliwosc ladowania aku to mysle, ze panel jest zbedny

Offline baltazar

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
    • http://www.TurystykaRowerowa.eu
« 22 Cze 2009, 14:00 »

Ktoś miał styczność z taką ładowarką, jest w stanie podzielić się doświadczeniami ?

http://bruno.netstrefa.com.pl/radio/projekt/usb/index.htm
o__,  -  Grzegorz Baltazar Kajdrowicz - www.TurystykaRowerowa.eu
   ,>_/-_-  "Możesz utracić wszystko, ale nikt nie zabierze ci tego,
 (*)(*)  - co w życiu zobaczyłeś i przeżyłeś" - W.Dabrowski
www.PRZEMYSLnePODROZE.pl

Offline Joseph

« 20 Lip 2009, 13:32 »
Cytat: "baltazar"

http://bruno.netstrefa.com.pl/radio/projekt/usb/index.htm

Można też to prościej,
Stabilizator napięcia na moim schemacie to LM7805 (pod ręką mam tylko painta - nie wiem czemu nie chce mi wprowadzić tekstu :D)
LM7805 jest stabilizatorem 5V,
natomiast w LM317 regulujemy napięcie na wyjściu przy pomocy rezystorów, dlatego można je wyciąć.
Można też zostawić diodę zabezpieczającą (tą nad stabilizatorem) - nie mam piasty z dynamo, nie wiem jak może się zachowywać układ po jego odłączeniu...

Offline Mężczyzna deerrr

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 11.12.2012
Odp: Ładowarka słoneczna
« 21 Lut 2013, 22:45 »
Witam,

Odświeżam temat.
Na wyprawy chce zabierać smartfon-a Sony Xperia S. Będę z niego korzystał z programu Endomondo. Zapisuje on parametry trasy, statystyki. Telefon korzysta wówczas z GPS-u
Przy krótkich trasach czy treningach nie ma problemu (do ok. 5 godzin), ale przy trasach 8-10h to każdy telefon się wyładuje (szczególnie pracując z GPS-em).
Czy Ktoś ma rozwiązanie na taki problem?
Widziałem, że są teraz różnego rodzaju ładowarki solarne, ale nie mamiłem z nimi do czynienia. W mojej wyobraźni to wygląda tak: podłączam ładowarkę solarną do telefonu. Telefon wkładam do sakwy, a na zewnątrz mocuje ładowarkę (na wierzchu sakw). Czy to tak może działać?
Analogicznie chciałbym robić z MP3 i kamerą.
Będę wdzięczny za info.
Pozdrawiam
Tomek

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 12.02.2011
« 21 Lut 2013, 23:21 »
było kilka tematów o zasilaniu na wyprawach, poszperaj a znajdziesz ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 21 Lut 2013, 23:28 »
Telefon wkładam do sakwy, a na zewnątrz mocuje ładowarkę (na wierzchu sakw). Czy to tak może działać?

Nie widzę przeszkód... Najwygodniej byłoby wsunąć panel słoneczny do mapnika od torby na kierownicę, a w torbie trzymać telefon/mp3.

Dużo się zmieniło w tym temacie przez ostatnie kilka lat... Upowszechnienie się prądożernych smartfonów spowodowało wysyp różnego rodzaju ładowarek słonecznych, dodatkowych akumulatorów etc.
Trzeba pamiętać, że słońce słońcu nie równe i wolniej będzie się bateria ładowała w Polsce w październiku niż w wakacje w Libanie.
Im nowocześniejszy sprzęt tym w teorii szybciej podładuje co trzeba..
Popatrz sobie na produkty tej firmy: http://www.skalnik.pl/akcesoria/ladowarki-sloneczne/ladowarka-solarmonkey-adventurer_11,s9622.html

Ewentualnie można kupić Garmina Etrexa 10, sprzedać szajsfona i kupić Samsunga Solida.

edit:
było kilka tematów o zasilaniu na wyprawach, poszperaj a znajdziesz ;-)
racja.

Offline Mężczyzna deerrr

• Na forum od: 11.12.2012
« 21 Lut 2013, 23:33 »
Dzięki
a coś tańszego? :)
Na Allegro jest pod sufit tego sprzętu w różnorakich cenach
Chciałbym znaleźć dobra proporcję jakości do ceny.

Offline Mężczyzna irbis9

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 15.01.2012
« 22 Lut 2013, 09:13 »
Ściągnij sobie coś takiego za 30zł http://www.ebay.com/itm/5V-In-3A-Output-2A-USB-18650-Battery-Box-Charger-Portable-Mobile-Power-Supply-/230933072673?pt=Battery_Chargers&hash=item35c4af0b21 (bez zasilacza jest, ale standardowy na 5V pasuje)
Do tego 4 ogniwa 18650, jakieś sony z allegro wyprute z baterii leżaków, i masz ładowarkę, która załaduje Ci xperię około 3 razy do pełna. Na 1,2 dni na pewno wystarczy Bateria słoneczna jest dobra jako dodatek, nie bazę. Wystarczy lekkie zachmurzenie i wydajność spada drastycznie.

Offline Mężczyzna Ricardo

• Na forum od: 25.05.2011
« 22 Lut 2013, 10:39 »
Power bank z wbudowanym aku jest dobry jak co 2 dzień nocujesz gdzieś z dostępem do zasilania z sieci by to naładować. Rok temu w Albanii używałem ładowarki słonecznej http://sklep.sunen.eu/pl/ladowarki-solarne/37-ladowarka-solarna-sc-17-5908246723071.html
do Nokii N8. Dało radę przeżyć 6 dni bez dostępu do ładowania z sieci. Ogniwo miałem przyczepione do plecaka. Po całym dniu jazdy dało się podładować telefon na 50-60%, ale nie licz na to że odpalisz nawigację w telefonie na cały dzień z podpiętą ładowarką słoneczną i to będzie działać. Ja używałem telefon (1-2 rozmowy dzienie, sms) do robienia zdjęć i nawigację odpalałem w sumie może ze 2 godz. dziennie (przejazd przez miasto i kontrola pozycji na rozwidleniach dróg). Do takich celów ten panel wystarczy. Można wyciągać kartę SIM, wtedy działa dłużej.

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
« 22 Lut 2013, 10:44 »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum