Autor Wątek: Rower Crossowo/Wyprawowy - jaki?  (Przeczytany 1102 razy)

Opis: Meridą Crossway 20-V lub Lazaro Integral

Offline Mężczyzna Marcin B.

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 09.06.2013
Rower Crossowo/Wyprawowy - jaki?
« 9 Cze 2013, 00:38 »
Witajcie,
przymierzam się do zakupu roweru Crossowego, który będzie mi służył do jeżdżenia po okolicy (ćwiczenia kondycji), dojeżdżania do pracy i na wyprawy wakacyjne.

Mój budżet na sam rower (bez dodatkowych akcesoriów na razie) to kwota około 1100-1300,- PLN

Zastanawiam się nad
- Meridą Crossway 20-V
- Lazaro Integral V3 (z dopłatą za widelec z blokadą)

oglądałem również Unibike'a Crossfire GTS, ale wychodzi on poza mój budżet.

...jednak, wyczytałem gdzieś, że są problemy z montowaniem bagażników na sakwy z tyłu i z przodu u części rowerów crossowych.

i teraz moje pytania:
- czy powyższe rowery nadadzą się na rower wyprawowy?
- czy można w nich zamontować bagażnik pod sakwy z przodu i z tyłu?
- a może polecicie jakiś inny model?

z góry bardzo Wam dziękuję za pomoc w temacie :-)
hmm...

Offline Mężczyzna krajek

• Miasto: Kiekrz/ Poznań
  • Na forum od: 31.07.2012
    • O moich wyprawach rowerowych
Odp: Rower Crossowo/Wyprawowy - jaki?
« 9 Cze 2013, 01:56 »
Bardzo dobry stosunek jakosci do ceny ma ten Lazaro. I tego osobiscie bym wybrał. Rok temu mój tata oraz przyszły szwagier sprawili sobie za moją namową praktycznie ten sam rower (Kands 1300) i są z niego bardzo zadowoleni. Full alivio , solidna rama. Za tą cene opłaca się bardzo.(jesli rozmawiamy o nowych rowerach)

Co do bagaznika tylnego to rower ten posiada otwory dedykowane.
Z przodu na amortyzatorze musialbys zaopatrzyc sie w obejmy ,aby byl mozliwy montaz bagaznika.

Offline Mężczyzna Marcin B.

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 09.06.2013
« 9 Cze 2013, 09:57 »
Dzięki wielkie krajek za pomoc!

Wydaje mi się właśnie, że ten rower jest zdecydowanie ciekawszą opcją niż Merida - z kilkoma wyjątkami.
- Merida ma amortyzator RST Neon 50, na którym na zdjęciach widać na dole jakieś mocowania, do których (może) można by przyczepić przedni bagażnik.
- Lazaro z amorem Suntour NVX nie ma tych otworów
- Merida produkuje bardzo dużo ram Crossway i jest popularna na świecie, więc podejrzewam, że łatwiej będzie znaleźć bagażnik i osprzęt do niej
- Lazaro jest firmą polska, która robi swoje ramy i tu się boję czy da się ten bagażnik na tył założyć. Widzę tam zdecydowanie mniej otworów niż w ramach standardowych Trekkingowych.

...i ostatnia kwestią jest już samo dopasowanie roweru do mojej skromnej osoby :-) na Meridzie Crossway 20-V miałem okazje przejechać 25km i wiem, że do mnie pasuje. Lazaro ma jakąś dziwną geometrię - tzn. wszystkie rury (poza podsiodłową) w rowerze 17" ma takie jak jak Merida 48cm (czyli prawie 19") a w rowerze 19" ma te wymiary o 1cm lub 2 większe... ti się trochę martwię o dopasowanie. (mam około 174cm wzrostu i krok na wysokości 78-80cm)
hmm...

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 9 Cze 2013, 11:00 »
Lazaro jest swego rodzaju ciekawostką bo ma najlepszy stosunek osprzętu do ceny. Zagadką jednak pozostaje rama - najważniejszy element roweru. Po wymiarach widać że rama jest dość długa, czyli raczej preferuje sylwetkę bardziej sportową, położoną na rowerze.
Pamiętaj, że ewentualna zmiana ramy jest bardziej kosztowna niż zmiana osprzętu, bo często wymusza właśnie dodatkowo wymianę części osprzętu. Lepiej zatem kierować się wygodą i pozycją na rowerze niż tylko osprzętem zamontowanym w rowerze.

Bagażnik na amortyzatorze mocuje się tylko za pomocą obejm, żadne inne dodatkowe otwory nie pomogą. Jedyne do czego mogą się przydać to mocowanie błotników.
Co do tylnego bagażnika to Lazro posiada otwory górne i dolne więc da się założyć niemal każdy bagażnik.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum