Może to również kwestia łapania ostrości, jaki wybrać multi;punktowy;średnioważony?
najbardziej to pomaga full manual, a nie liczenie na to, że aparat dobrze dobierze parametry
Ktoś wspomniał o korekcji EV to może pomóc, bo łatwiej zdjęcie w programie do edycji rozjaśnic niż wyciągnąc coś z przepałów.
Większość małpek i nowoczesnych komórek ma korekcję EV. To nie jest zaawansowana funkcja, zwykłe wydłużanie/skracanie czasu naświetlania zdjęcia. RAW nie ma tu nic do rzeczy.
Strzelam takim czymś.
Czytam sobie ten wątek i czytam. Nawet się odezwałem. Ale im dalej, tym mniej rozumiem.Chyba jestem strasznym ignorantem. Przestaję publikować gdziekolwiek swoje zdjęcia
W pierwszym zdjęciu jest korekta ekspozycji... w strone przeswietlenia
No wiem, że jest koretka, EV często używam jak mi prześwietla foto.
Tyle różnych opcji przesłony czy migawki, jakbym się nad każdym zdjęciem tak zastanawiał, to musiałbym jeden kadr strzelać 5x dla różnych ustawień;D
Ponadto wyłącz automatyczny poziom bieli, strasznie leci w stronę niebieskiego, co nadaje obrazowi "twardości". Pewnie nie ma możliwości negocjacji z automatem (tak "trochę" świadczy o tym brak RAW) i będziesz musiał sam dobierać temperaturę..
Lokalizacja Dodaj lokalizacjęData zrobienia 03.06.2013, 00:16Wymiary 2048 x 1536Nazwa pliku DSCF7934.JPGAparat FinePix HS25EXROgniskowa 4.2 mmEkspozycja 1/170Apertura (wartość F) f/2.8ISO 100Marka aparatu FUJIFILMLampa błyskowa Bez lampyKorekta ekspozycji 0.67 EVWyświetlenia 367Lokalizacja Dodaj lokalizacjęData zrobienia 02.06.2013, 19:51Wymiary 2048 x 1536Nazwa pliku DSCF7849.JPGAparat FinePix HS25EXROgniskowa 10.5 mmEkspozycja 1/220Apertura (wartość F) f/3.6ISO 100Marka aparatu FUJIFILMLampa błyskowa Bez lampyKorekta ekspozycji -Wyświetlenia 403
UV to strata kasy.
Nawet z małej matrycy, jak w kompaktach olympusa, da się coś uratować:https://www.zonerama.com/wuen/Album/4709500?secret=RFR8K209myLx5V45AsxjNwPD6
Matryce cyfrowe mają małą rozpiętość tonalną / tak to chyba się zwie / i stąd problemy .