Autor Wątek: Fotografia - problemy ze światłem  (Przeczytany 8869 razy)

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Fotografia - problemy ze światłem
« 2 Cze 2013, 21:04 »
Mam pewien "kłopot" mój fujifilm w automacie czasem za dużo światła zbiera z otoczenia. Wiem, że automat kłamie. Pokażę przykład:

Aparat nie "czuje" różnicy kontrastu nieba i domku. Niebo jest prześwietlone.

Tu np na zdjęciu powyżej zdjęcie wyszło "względnie" aparat zebrał i kolory nieba i trawy itd...

Jak to poprawić? Wtedy było faktycznie dużo światła rozproszonego. Czy tzw tulipan do zdjeć, pomoże elektronice w wyczuwaniu naświetlenia?

Mam wrązenie po prostu, że ostatnia soczewka aparatu przy rozproszonym świetle załamuje ostro za dużo światła i elektronika wariuje.
Może to również kwestia łapania ostrości, jaki wybrać multi;punktowy;średnioważony?

Pytania laika, ale może jakieś spostrzeżenia się wam nasuwają?
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
korekta EV, to nawet najgłupsze małpki mają.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna tranquilo

• Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
Barbarzyńskie rozwiązanie:
Strzelaj najpierw w niebo, przytrzymaj migawkę i przenieś się dopiero na domek. Pomaga - aczk0olwiek czasem w  drugą stronę :P

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Ja tak robię zawsze.
Jestem barbarzyńcą  ;D

Marek

No właśnie nie pomaga... nie zawsze. Wtedy nie ostre wychodzą zdjęcia, lub strasznie ciemne tereny "nie nieba". Czuje, że z pomiarem światła coś przestawiłem. Był ustawiony punktowy, ale jak zmieniałem na średnioważony, nie wiele odczułem różnicy. Dlatego zastanawiam się, czy takie tulipany tu pomagają? Dopiero uczę się tego aparatu, dlatego pytam tych co znają temat lepiej niż ja.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

• blog podróżniczy
najbardziej to pomaga full manual, a nie liczenie na to, że aparat dobrze dobierze parametry :)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Może to również kwestia łapania ostrości, jaki wybrać multi;punktowy;średnioważony?
Nie ostrości, tylko światła. Nie ma jednego trybu dobrego do wszystkiego, ale przy scenach o tak dużym kontraście tryb pomiaru punkowego najprędzej da właśnie taki rezultat - obiekt będzie względnie dobrze oświeltony, a niebo prześwietlone. Jeśli właśnie ten tryb masz ustawiony, może zmień np. na matrycowy i porównaj efekt.

Poza tym jeszcze oczywiście kompensacja ekspozycji, o której pisał globalbus i "barbarzyńskie" rozwiązanie tranquilo.
« Ostatnia zmiana: 3 Cze 2013, 09:41 Janus »

Czyli matrycowy - czyta "całość" i wybiera optimum tak? Nie mam jak sprawdzić, bo ciemno, ale przy najbliższej okazji spróbuje.

Offline Mężczyzna voit

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 11.02.2012
najbardziej to pomaga full manual, a nie liczenie na to, że aparat dobrze dobierze parametry :)

Pod warunkiem, że wiesz jak z niego korzystać. Najważniejsze to poznać słabe punkty aparatu i jego optyki i unikać focenia w takich warunkach.
Ktoś wspomniał o korekcji EV to może pomóc, bo łatwiej zdjęcie w programie do edycji rozjaśnic niż wyciągnąc coś z przepałów.
Oczywiście znając już możliwości aparatu i obiektywu warto skorzystać w takich sytuacjach z filtra polaryzacyjnego lub szarego połówkowego.

kilka słów o różnicach pomiaru ekspozycji
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5234&abc-fotografii-cyfrowej-cz-4-metody-pomiaru-ekspozycji

• blog podróżniczy
Ktoś wspomniał o korekcji EV to może pomóc, bo łatwiej zdjęcie w programie do edycji rozjaśnic niż wyciągnąc coś z przepałów.
W przypadku RAW niekoniecznie, ale tej małpki o ten feature bym nie podejrzewał.

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Większość małpek i nowoczesnych komórek ma korekcję EV. To nie jest zaawansowana funkcja, zwykłe wydłużanie/skracanie czasu naświetlania zdjęcia. RAW nie ma tu nic do rzeczy.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Sprawdź czy da się podczas robienia zdjęcia wyświetlić histogram, on pokazuje czy coś będzie wypalone albo za ciemne, i wtedy się manipuluje korekcją EV.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
najbardziej to pomaga full manual, a nie liczenie na to, że aparat dobrze dobierze parametry
W rzeczy samej. Ekspozycję zazwyczaj ustawia się względem jasnych partii obrazu.
A RAW ma tu tyle do rzeczy, że na takich samych ustawieniach ekspozycji w jpg przepały będą dużo większe.

• blog podróżniczy
Większość małpek i nowoczesnych komórek ma korekcję EV. To nie jest zaawansowana funkcja, zwykłe wydłużanie/skracanie czasu naświetlania zdjęcia. RAW nie ma tu nic do rzeczy.
Chodzi mi o wyciąganie prześwietleń. Nie czytasz początku wątku :)

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Po prostu trzeba ograniczać robienie zdjęć "pod światło" i szukać innych kadrów ;)

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
a ten fujifilm to co za konkretne urządzenie? jakieś filtry da się doń założyć?
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Jeżeli da się zamontować to filtr polaryzacyjny(przy AF to chyba kołowy lepszy o ile się nie mylę) powinien pomóc.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Strzelam takim czymś.

Offline miki150

• Użytkownik forum
A ISO nie masz ustawionego na jakieś rozszerzone-niskie?

W automacie, raczej chyba ISO samo sie dobiera...?

Pokombinuje z tym histogramem światła. Powinienem mieć opcje włączenia takiego czegoś. Tylko może ktoś mi podrzucić jak to czytać? Tak pi razy oko?

• Użytkownik forum
Tulipan nic nie poradzi na te przepały - pomoże jedynie zniwelować bliki w szkle, gdy słońce świeci ukośnie z przodu (gdy robisz foty pod słońce).

Obiektyw wygląda, jakby się dało nań nakręcić filtr. Zatem polaryzacyjny filterek zdecydowanie się przyda. Ewentualnie można też stosować połówkowy szary. Polaryzacyjny ma uniwersalne zastosowanie - jedynie nie przyda się do zdjęć pod słońce, bo wówczas nieba nie ściemni. Ale wtedy ja po prostu używam połówki szarej i wszystko gra. Polar spraw sobie możliwie cienki i okrągły, by nie było winietowania, a co do połówki - różne są szkoły (znaczy się - jak kto woli). Ja połówkowych filtrów używam systemu Cokin, fakt, że trzeba wozić dodatkowy osprzęt (uchwyt) ale daje to wg mnie więcej możliwości.

Np. tu użyłem polara i na niego nakręciłem połówkę szarą
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna tomsin

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.03.2013
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/histogram-gwarancja-prawidlowej-ekspozycji - o histogramie

Zamiast używać trybu auto, polecam przeczytać kilka artykułów o ekspozycji, przestawić tryb na A (lub przynajmniej na P), a jako podstawę: przeczytać instrukcję obsługi aparatu. Jest tam na prawdę wiele ciekawych i przydatnych informacji, które pozwolą Ci uniknąć opisanych problemów.

Offline Mężczyzna Popiel

• Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Strzelam takim czymś.

Z ciekawości FujiFilm Finepix SH 25 EXR czy SH 30 EXR?
Słabo na zdjęciu widać.

Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Czytam sobie ten wątek i czytam. Nawet się odezwałem. Ale im dalej, tym mniej rozumiem.
Chyba jestem strasznym ignorantem. Przestaję publikować gdziekolwiek swoje zdjęcia  :icon_redface:

Marek

• Użytkownik forum
Księgowy, przyjrzałem się tym zdjęciom raz jeszcze. Możesz mi te dwa pierwsze oryginalne zdjęcia wysłać mailem? Albo wkleić tu dane z exifa. Na pierwszym z tych zdjęć niebo wygląda na paskudnie zjechane - wyszła jakaś pixeloza, co może być wynikiem obniżenia jakości do publikacji w sieci, a może nie być. Ta druga opcja wydaje się groźniejsza, dlatego lepiej, gdybyś mi wysłał te foty. Oryginalne, tak jak je zgrałeś z aparatu.
Absurdalny Eli

Offline miki150

• Użytkownik forum
(Kliknij, by pokazać/ukryć)
Jak jest za dużo po lewej, to zdjęcie jest za ciemne, a po prawej zbyt jasne. Oczywiście to uogólnienie, są sytuacje kiedy chcesz żeby tak własnie było, np ciemna sylwetka na tle słońca, wtedy po lewej i prawej będzie dużo, a po środku nic. Zmiana kompensacji ekspozycji na + przesuwa wykres w prawo, a na - odwrotnie.

Niektóre aparaty Canona ustawiały automatycznie ISO na 100, podczas gdy natywne ISO aparatu było od 200 i aparat robił zbyt jasne zdjęcie a potem je programowo przyciemniał, skutkiem czego było beznadziejne przepalone niebo prawie na każdym zdjęciu.

Czytam sobie ten wątek i czytam. Nawet się odezwałem. Ale im dalej, tym mniej rozumiem.
Chyba jestem strasznym ignorantem. Przestaję publikować gdziekolwiek swoje zdjęcia

Na (nie)szczęście, znajomość technikaliów często nie idzie w parze z talentem fotograficznym i na odwót  ;)

Offline Mężczyzna SzymSzym

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 18.12.2011
Dla kadrów z pierwszej strony to ja widzę kilka rozwiązań:
-wspomniane już filtry połówkowe
-hdr
-zmień aparat co lepiej poradzi sobie z taką rozpiętością tonalną.

Przy takiej kompozycji zawsze będzie problem poprawnej ekspozycji w całym kadrze na tym co wyjdzie prosto z aparatu. W postprodukcji można jeszcze uratować.

Rozważ jeszcze auto bracketing, od razu wybierasz zdjęcie z ekspozycją która Ci bardziej przypasuje.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Myślę, że korekcja ekspozycji (+1/3, może +2/3) powinna rozwiązać problem. Możesz też próbować robić w RAWach i potem suwaczkami ustawiać tak, żeby było ok :)

• Użytkownik forum
Wszystko fajnie, tylko jak to jest Finepix 25, to RAWów nie ma w opcjach. Zresztą zabawa suwakami to zupełnie inna sprawa - tu, patrząc na te foty (zwłaszcza na drugą z nich) niebo przy tych warunkach oświetleniowych nie powinno tak wyglądać. Ani przy centralnym, ani przy ważonym pomiarze. Wklej Księgowy dane z exifa, może wtedy będziemy mądrzejsi ...
Absurdalny Eli

Lokalizacja   Dodaj lokalizację
Data zrobienia    03.06.2013, 00:16
Wymiary    2048 x 1536
Nazwa pliku    DSCF7934.JPG
Aparat    FinePix HS25EXR
Ogniskowa    4.2 mm
Ekspozycja    1/170
Apertura (wartość F)    f/2.8
ISO    100
Marka aparatu    FUJIFILM
Lampa błyskowa    Bez lampy
Korekta ekspozycji    0.67 EV
Wyświetlenia    367

Data zrobienia    02.06.2013, 19:51
Wymiary    2048 x 1536
Nazwa pliku    DSCF7849.JPG
Ogniskowa    10.5 mm
Ekspozycja    1/220
Apertura (wartość F)    f/3.6
ISO    100
Korekta ekspozycji    -
Wyświetlenia    403

• Użytkownik forum
Jak radzą poprzednicy - korekcją ekspozycji możesz popróbować, zmieniając jednocześnie sposób pomiaru. Poza tym - sprawdź, jak masz ustawiony balans bieli - nie powinno to teoretycznie wpływać tak na zdjęcie, ale wykluczyć tego nie można. Jednak dla poprawy możliwości podtrzymuję - kup sobie filtr polaryzacyjny, ja używam Marumi SLIM, dzięki temu nie mam winietowania. Jak działa - widać to http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d8/CircularPolarizer.jpg/350px-CircularPolarizer.jpg

Polar jednak nie uchroni cię przed przepałami w razie zdjęć pod słońce. Do tego proponuję połówki. Szara jest neutralna dla zdjęcia, a ściemnia niebo, fajne efekty daje też połówka niebieska lub tobacco. Można je kupować okrągłe - nakręcane na obiektyw lub też prostokątne, mocowane za pomocą specjalnych uchwytów. Ja używam tego drugiego systemu.

Widzę, że sprzęt masz bez możliwości robienia RAWów. Możesz jednak używać bracketingu, co prowadzi do robienia HDR'ów. Trudne to nie jest, trzeba uważać, by nie przesadzić, a efekty czasami są niesamowite.
Absurdalny Eli

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
W pierwszym zdjęciu jest korekta ekspozycji... w strone przeswietlenia ;)

W pierwszym zdjęciu jest korekta ekspozycji... w strone przeswietlenia

No wiem, że jest koretka, EV często używam jak mi prześwietla foto. Mam ten przycisk pod ręką i często tym manerwuje. Czasem jednak właśnie nie udaje się.

Dzięki wam za rady przejrzę ustawienia aparatu w sprawach przez was poruszonej bieli i zobaczę co wyjdzie.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
No wiem, że jest koretka, EV często używam jak mi prześwietla foto.
Hmm, a może prześwietla Ci foto bo używasz korekty? :P

Offline miki150

• Użytkownik forum
Jak ci prześwietla foto to używaj korekty na minusie, a nie na plusie :)

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Ksiegowy - masz taki aparat i robisz zdjecia na ustawieniu "auto"  :o
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Nie mam kiedy porządnie nauczyć sie ustawienia tego aparatu. Tyle różnych opcji przesłony czy migawki, jakbym się nad każdym zdjęciem tak zastanawiał, to musiałbym jeden kadr strzelać 5x dla różnych ustawień;D

Ciągle powtarzam sobie, że poćwiczę kiedyś te ustawianie przesłon itd... ale zawsze nie ma kiedy.

• blog podróżniczy
Tyle różnych opcji przesłony czy migawki, jakbym się nad każdym zdjęciem tak zastanawiał, to musiałbym jeden kadr strzelać 5x dla różnych ustawień;D
Czy gdzieś Ci się spieszy? :P Inna sprawa, że często to co widać na podglądzie ma się całkowicie nijak do zrobionego zdjęcia. Efekt zobaczysz dopiero na komputerze, często kilkaset lub kilka tysięcy km od ujęcia, więc kluczową sprawą wydaje się strzelenie zdjęcia z kilkoma nastawami. Tutaj z pomocą przychodzi funkcja bracketingu, np po EV.

Offline miki150

• Użytkownik forum
Akurat ustawianie przesłony mija się z celem w takim aparacie, najlepiej program 'P' i tylko ekspozycja i ewentualnie ISO (auto zwykle wystarczy). Migawka sama se miga :)

• Użytkownik forum
Dla próby zobacz może, jak zdjęcie tego samego tematu aparat robi w dedykowanych programach. Potem spróbuj automatyki programowej (P), a następnie przejdź do nastawiania manualnego. Jedź na wyprawę małą, zrób przystanek i zdjęcia. Spadną ci statystyki przejazdów, ale... zyskasz wiedzę praktyczną o swoim aparacie :D

Ja, jak mam ograniczony czas na zrobienie zdjęcia, używam priorytetu przysłony (A). Czas dobiera się wówczas automatycznie, a ma manewruję sobie głębią ostrości w zależności od tego, na czym mi zależy. Jak ci się ręce nie trzęsą, to 1/30 s bez problemu utrzymasz bez poruszenia zdjęcia, a nawet niżej, oczywiście przy odrobinie treningu i w zależności od ogniskowej.
Absurdalny Eli

Offline Mężczyzna litthium

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 02.05.2012
Małpki po prostu już tak maja, ich matryce maja bardzo mały zakres tonalny.
Najłatwiej poratować się korektą EV, a jeżeli posiadasz Raw to potem można jeszcze co nieco popoprawiać  ;) np

Albo można zaopatrzyć się w system Cokin (głównie używają go lustrzankowcy ale do małpek też widziałem) i do tego kupić z dwa filtry połówkowe neutralne.

Ps i nie używaj pomiaru punktowego przy takich zdjęciach

Ps 2 rób jak najwięcej zdjęć z różnym ustawieniami dzięki temu będziesz wiedział jak się zachowuje twój aparat w danej sytuacji, po prostu go dobrze poznasz    

Fajny ten lightroom 4  - postaram się go sobie ściągnąć. Ten filtr połówkowy w programie to mega fajna opcja;)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Po mojemu.. Najbardziej pomoże filtr UV i antypolaryzacyjny.
Pierwszy wytnie UV (te "szare" wierzchołki drzew), drugi pięknie podkreśli niebo (będzie niebieskie, a nie jakieś) oraz trawę (ta będzie zielona).
Uwaga. Polarką się "kręci" (żeby uzyskać oczekiwany efekt, szczególnie w okolicy wody) oraz "zabiera" ona działkę przesłony.

Ponadto wyłącz automatyczny poziom bieli, strasznie leci w stronę niebieskiego, co nadaje obrazowi "twardości". Pewnie nie ma możliwości negocjacji z automatem (tak "trochę" świadczy o tym brak RAW) i będziesz musiał sam dobierać temperaturę..

Inna sprawa.. UltraZoomy niestety nie mają za dobrej optyki (szczególnie pod względem rozdzielczości i aberracji). Ale tu już dość trudno coś poprawić :)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
Księgowy nie ekscytuj się za bardzo tym lightroomem, fotki robisz w JPG, więc jeśli masz na nich prześwietlone, białe niebo,  to ono już takie zostanie. Nie pojawią się na nim chmury po przyciemnieniu, takie cuda tylko w plikach RAW przy niezbyt wielkim prześwietleniu.

I zacznij od nauki podstaw fotografii, zależności między przesłoną, czasem i czułością. To Ci się przyda przy każdym aparacie.

pajak, mógłbyś zademonstrować na jakimś konkretnym przykładzie działanie filtru UV? Bo jak dla mnie to jest tylko szybka, której jedynym zadaniem może być ochrona przedniej soczewki obiektywu przed zarysowaniem. Ale skoro twierdzisz, że poprawia jakość zdjęć, to chciałbym zobaczyć jakiś dowód.

Offline miki150

• Użytkownik forum
Ponadto wyłącz automatyczny poziom bieli, strasznie leci w stronę niebieskiego, co nadaje obrazowi "twardości". Pewnie nie ma możliwości negocjacji z automatem (tak "trochę" świadczy o tym brak RAW) i będziesz musiał sam dobierać temperaturę..
Chyba żartujesz? Ma ręcznie dobierać balans bieli do każdego zdjęcia? To dopiero będzie masakra. Akurat balans bieli można bardzo łatwo poprawić nawet w JPGach.

• Użytkownik forum
UV to strata kasy. Zajmuje miejsce, powoduje winietowanie (zwłaszcza, jak się na toto nakręci kolejny filtr). Antypolaryzacyjny? Szczerze powiedziawszy - dość specyficzna nazwa :D

Poczytałem komentarze w sieci - bo nie mam takiego aparatu, więc sprawdzić nie mogę - ale wynika z nich, że przede wszystkim słabo chodzi w nim program automatyczny (czyli używany przez Księgowego [P]). Ludzie twierdzą, że w tych samych warunkach oświetleniowych - wybierając automatykę przysłony lub automatykę czasu - dostaje się zupełnie różne wskazania aparatu. Popróbuj Księgowy tak, jak napisałem wcześniej. Zrób zdjęcie tego samego obiektu na programie tematycznym (krajobraz), na programie automatycznym (P), na priorytecie przysłony (A) i priorytecie czasu (S). Zobaczysz co wyjdzie. Warto też porównać, czy nastawy wychodzą takie same. Jeśli np. ustawiasz priorytet przysłony (wybierasz przysłonę, na np f8) i automat dobiera ci czas (załóżmy, że będzie to 1/60s), to jak przestawisz na Priorytet Czasu (S) i zaczniesz dobierać czas (ustaw dla kontroli taki czas, jak pokazał automat przy stosowaniu Priorytetu Przysłony - w moim przykładzie 1/60s), to automatyka powinna pokazać ci przysłonę taką samą, jak poprzednio nastawiłeś (w moim przykładzie  f8). Jak nie pokaże, to źle. Bardzo źle.

Nie wiem, czy trochę nie zapętliłem ci, jakby co - pytaj.
Absurdalny Eli

Offline Mężczyzna lunatyk

• Na forum od: 20.03.2012
Jak już ktoś pisał wcześniej rozwiązania są następujące:

1. filtr połówkowy szary (może być to filtr 1/3 z łagodnym przejściem gradientowym lub ostrą krawędzią, albo filtr typu cokin - w którym możesz ustawić na dowolnej wysokości linię gradientu - to taki prostokątny filtr w oprawce)  rozwiązanie wydaje się o tyle fajne, że ogranicza późniejszą obróbkę w programach, za to kosztowne jeśli nie chcemy tracić jakości kupując filtr "byle jaki".
Tu garstka informacji: http://www.dfv.pl/szkola-podstawy-fotografia.html?id=110

2. Korekcja EV i zrobić zdjęcie ciemniejsze i wyciągać je w programie - można imitować odwrotność powyższego filtru, rozjaśniając też po gradiencie. W gruncie rzeczy czasem lepiej jak zdjęcie jest ciemniejsze niż mamy za dużo białego nieba. Plus - mniej kosztowne, jeśli skorzystasz z darmowego softu, Minus - więcej roboty.

3. Zrobić 2-3 zdjęcia o różnej jasności (może masz funkcje bracketingu) i później nałożyć je w programie i możesz "maskować" zdjęcie na zdjęciu (tzn. zostawić ciemne niebo z ciemniejszego zdjęcia i zostawić jaśniejszy "dół" ze zdjęcia z przepalonym niebem) Plusy i minusy jak wyżej.

(Co do przekadrowania zdjęcia przy wciśniętym do połowy spuście migawki trzeba uważać, czy aparat faktycznie blokuje ekspozycję i ostrość czy tylko ostrość - spotkałem się z takim ustawieniem w aparacie kolegi)

4. Unikać takich kadrów, jak jest nudne niebo, bez chmur, to pokazać go jak najmniej albo wcale.

I oczywiście traktować zdjęcia pamiątkowo. Starać się robić zdjęcia wcześnie rano i popołudniu kiedy słońce nie pali, a książkowe artystyczne kadry zostawić "łowcom światła", którzy czekają godzinami a nawet miesiącami na odpowiednie światło w danym miejscu jak np pan Joe Cornish [urlhttp://www.joecornishgallery.co.uk/gallery[/url]

Jeśli się gdzieś pomyliłem proszę o wyrozumiałość, uczę się ;)
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna dziobolek

• Na forum od: 12.02.2013
Ufff... przeczytałem wszystkie porady i... myślałem, że wiem coś niecoś na temat fotografii,
ale jak widać jeszcze sporo można się "nauczyć"  :o

Natomiast co do fotek...

Data zrobienia    03.06.2013, 00:16
Wymiary    2048 x 1536
Nazwa pliku    DSCF7934.JPG
Ogniskowa    4.2 mm
Ekspozycja    1/170
Apertura (wartość F)    f/2.8
ISO    100
Korekta ekspozycji    0.67 EV
Wyświetlenia    367

Data zrobienia    02.06.2013, 19:51
Wymiary    2048 x 1536
Nazwa pliku    DSCF7849.JPG
Ogniskowa    10.5 mm
Ekspozycja    1/220
Apertura (wartość F)    f/3.6
ISO    100
Korekta ekspozycji    -
Wyświetlenia    403

Z tego co widzę, to automat niepotrzebnie zbyt mocno otwiera tu przysłonę,
i w tym IMHO dopatrywał bym się problemów na powyższych fotkach.

Proponuję przestawić się z pełnego automatu na program priorytetu przysłony (A),
aby trzymać ten dość ważny parametr w ryzach i własnoręcznie sprawować nad nim kontrolę.

Ewentualnie poeksperymentować z trybami pomiaru światła:
• Matrycowy
• Punktowy
• Uśredniony

Natomiast, jeśli koniecznie chcesz zostać przy automacie, to polecam zaopatrzyć się
w dobrej jakości filtr polaryzacyjny i/lub filtr szary ND.

Może pomóc - nie musi ;)

UV to strata kasy.

Zgadzam się - niektórzy stosują jako zabezpieczenie przedniej (zewnętrznej) soczewki obiektywu.
I jest to IMHO jedyne sensowne zastosowanie takiego "kawałka szkła".
« Ostatnia zmiana: 13 Lip 2013, 12:29 dziobolek »

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
RAW :)
Może lekka korekcja ekspozycji na plus?
A jeśli nie i jeśli używasz windowsa lub macos - Dx0 Esential - darmowy ze sporą dozą automatyzacji - https://support.dxo.com/hc/en-us/categories/203275007-DxO-OpticsPro-11#

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
Canon dostarcza do aparatów DPP czyli Digital Photo Professional i robi to co trzeba. Nie ma wersji PL ale jest prosty i przejrzysty.
Co za aparat używasz?
MiRowerDajePower

Offline gocu

• Miasto:
  • Na forum od: 04.04.2013
    • Rower i góry.
Również polecam DPP - jeśli ma Canona. Innych RAWów nie odczyta.

Aha - i to polecam niższą wersję - 3.xx - mała, szybka i banalna w obsłudze. Wersja 4.xx jest zupełnie przerobiona, daje więcej możliwości, ale jednocześnie jest trudniejsza w obsłudze.
gocu

Offline Mężczyzna alex62

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.01.2015
Lubię ułatwiać sobie życie , więc jak robię fotki w JPG to w 3 strzałach w serii / większość aparatów coś takiego ma / niedoświetlony , normalny i prześwietlony . Któryś będzie w miarę dobry .  Jak lepszy efekt to tylko filtr połówkowy . Matryce cyfrowe mają małą rozpiętość tonalną / tak to chyba się zwie / i  stąd problemy .

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Nawet z małej matrycy, jak w kompaktach olympusa, da się coś uratować:
https://www.zonerama.com/wuen/Album/4709500?secret=RFR8K209myLx5V45AsxjNwPD6

Offline Mężczyzna kinioo

• Miasto: Stevenage
  • Na forum od: 28.08.2018
Nawet z małej matrycy, jak w kompaktach olympusa, da się coś uratować:
https://www.zonerama.com/wuen/Album/4709500?secret=RFR8K209myLx5V45AsxjNwPD6

W tę stronę tak, gorzej jak się ma przepalone zdjęcie...
Sorki za brak polskich znakow...

Offline Mężczyzna Alek

• Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Matryce cyfrowe mają małą rozpiętość tonalną / tak to chyba się zwie / i  stąd problemy .

Matryce cyfrowe potrafia miec ogromna, to JPEG ma bardzo mala.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum