Autor Wątek: płachta biwakowa  (Przeczytany 5493 razy)

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Odp: płachta biwakowa
« 31 Maj 2013, 19:43 »

Link do posta gdzie jest tarp RafalaB na focie:

http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=6434.msg122123#msg122123

Dzieki za podlinkowanie. Z mojej strony w zasadzie wszystko jest tam napisane.

Offline Mężczyzna Susiedka

• Miasto: Stuttgart
  • Na forum od: 03.09.2010
« 31 Maj 2013, 23:10 »
Korzystałem kiedyś z dwóch pałatek, dało się spać nawet w deszczu, ale ciężkie dziadostwo.
Wymyśliłem więc wyjazd z tropikiem od chińskiej dwójki, dobre rozwiązanie, to tego mam mały stelaż z włókna szklanego od namiotu. szybko się rozkłada, szybko zwija, nie trzeba składać, tylko zmiąć.
Znajomy jeździ z bardzo lekkim hamakiem i tropikiem nad hamak, chwali sobie. Ja tego nie widziałem, ale skoro jest zadowolony...

W Bośni wolałbym nie spać na ziemi ze względu na tamtejsze zwierzątka, na pewno są ciekawe węże i skolopendry. Nie wiem czy nie ma skorpionów?

Offline Mężczyzna kriestof

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.07.2012
« 1 Cze 2013, 08:42 »
Korzystałem kiedyś z dwóch pałatek, dało się spać nawet w deszczu, ale ciężkie dziadostwo.
Wymyśliłem więc wyjazd z tropikiem od chińskiej dwójki, dobre rozwiązanie, to tego mam mały stelaż z włókna szklanego od namiotu. szybko się rozkłada, szybko zwija, nie trzeba składać, tylko zmiąć.
Znajomy jeździ z bardzo lekkim hamakiem i tropikiem nad hamak, chwali sobie. Ja tego nie widziałem, ale skoro jest zadowolony...

W Bośni wolałbym nie spać na ziemi ze względu na tamtejsze zwierzątka, na pewno są ciekawe węże i skolopendry. Nie wiem czy nie ma skorpionów?

No tak, nie pomyślałem o tym, można wziąć np. też sam tropik od namiotu. :)

Są tam również i skorpiony(nie wiem czy jadowite). Wydaje mi się, że najważniejsze jest, aby uważać. Prędzej wąż Cię ukąsi przed namiotem jak na niego nadepniesz niż w nocy jak się po Tobie 'prześliźnie'.

Nad hamakiem nie myślałem, ale w sumie opcja wygląda ciekawie i nie trzeba koegzystować z fauną na dole.

W sumie jakbym znalazł porządny lekki namiot za 200PLN, to bym nawet dla świętego spokoju to kupił. Boję się jednak, że lekkie, tanie i dobre to są 3 rzeczy, które nie za bardzo mogą ze sobą współgrać.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 2 Cze 2013, 00:34 »
Tarp nie wchodzi w grę. Cena za wysoka.
Samoróbki wychodzą w całkiem przyzwoitej cenie ;)

Nad hamakiem nie myślałem, ale w sumie opcja wygląda ciekawie i nie trzeba koegzystować z fauną na dole.
Jeśli darować sobie branie moskitiery masa spokojnie powinna się zmieścić w 700g (moskitiera to dodatkowe 200g). Hamak jest tani (nie dotyczy wersji komercyjnych, wykonany samodzielnie wychodzi dużo taniej.. i lżej), lekki (choć nie ultralekki) i wygodny.

Niektórzy wytrzymują bez, ale moim zdaniem warto za to mieć pod sobą izolację - kołdra puchowa wystarczająca na ujemne temperatury to około 400g - za to nie trzeba już brać karimaty/materaca.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 20 Paź 2016, 12:32 »
Czy ma ktoś namiary na jakieś płachty biwakowe (typu bivybag / pokrowiec na śpiwór) z goreteksu albo z eventu? Najlepiej, żeby miała możliwość całkowitego zakrycia się i odizolowania od warunków zewnętrznych.

Dotychczas używałem US army, jak z linku poniżej, ale są trochę ciężkie (ponad 1kg). Są na rynku turystycznym alternatywy ważące koło 600-800g, ale kosztują po 1000zł. Myślałem o czymś pomiędzy.

http://allegro.pl/bivy-cover-gore-tex-woodland-us-army-uzywany-i6560777872.html#thumb/3

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 20 Paź 2016, 12:55 »
Znajomi korzystają i chwalą, ale w nieprzemakalność bym nie wierzył - http://www.szumgum.com/plachta-biwakowa-fjord-nansen-lenvik.html

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 20 Paź 2016, 13:03 »
Przy takim otwarciu kwalifikuje się raczej tylko do spania pod wiatami.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 20 Paź 2016, 13:28 »
Przy takim otwarciu kwalifikuje się raczej tylko do spania pod wiatami.

Niestety, ale jeśli marzy Ci się spanie pod gołym niebem w płachcie, podczas deszczu i jednocześnie poranne przebudzenie na sucho, to z góry uprzedzam ... porzuć to marzenie ;-)

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
« 20 Paź 2016, 13:40 »
Jak chcesz całkowicie odizolować się warunków zewn. to raczej coś takiego: http://allegro.pl/wojskowy-namiot-norka-na-spiwor-oryg-nl-dpm-i5530456087.html
Znalezione na szybko, są też pewnie trochę lżejsze z jednym pałąkiem nad głową.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 20 Paź 2016, 13:53 »
1.7kg że stelażem...
Trzeba być naprawdę w desperacji żeby zabrać to, a nie namiot.

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 20 Paź 2016, 14:23 »
Gdyby zastosować jakiś trap nad płachtą to chyba byłoby już ok?
Kupiłem ten FS niedawno ale nie testowałem w terenie.
Wodoszczelność mogę najwyżej sprawdzić w ... umywalce.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 20 Paź 2016, 14:50 »
http://allegro.pl/wojskowy-namiot-norka-na-spiwor-oryg-nl-dpm-i5530456087.html
Nie widzę zastosowania takich jak wyżej (czy innych) "trumienek", w czasie wyjazdów rowerowych. Nawet latem i przy suchym powietrzu. Główny problem to parowanie wody, po całym dniu pedałowania, człowiek się poci i paruje (nawet kilka litrów wody może/musi wyparować). Mnie się zdarza że w nocy wypijam 1l płynów po upalnym dniu. Gdzieś ta woda musi się podziać, a w skuteczną wentylację w tak małej przestrzeni to ja nie wierzę.

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 20 Paź 2016, 14:50 »
Gdyby zastosować jakiś trap nad płachtą to chyba byłoby już ok?

Tylko jak masz tarpa - to do czego Ci płachta?  ;)
Osłona przed wilkami ;)
A serio to dodatkowo przed deszczem, wiatrem, zimnem ...
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 03.09.2013
« 20 Paź 2016, 14:54 »
Ostatnio korzystałem z takiej moskitiery z podłogą http://bushcraftowy.pl/wp/dd-hammocks/tarpy/ultralekki-namiot-schronienie-ultralight-na-wedrowki/

Nad nią miałem rozpięte poncho/tarp od sea to summit.

Kolejnym zakupem był tarp 3x3m bo rozpięte poncho jednak za mało chroni przed deszczem.

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 03.09.2013
« 20 Paź 2016, 15:45 »
Dla mnie to taki zestaw na jedną dwie noce, albo awaryjny jak nie znajdę np. wiaty. Rozbijanie nie było akurat trudne, ale wygody namiotu nigdy nie zastąpi. Ja rozkładalem tak jak na tym zdjęciu z netu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum