Autor Wątek: Rowerem Przez Świat: Etap II: Maroko i Europa Zachodnia  (Przeczytany 2288 razy)

Offline Mężczyzna Muszka

• dawniej Martin_Tychy
  • Miasto: Tychy
  • Na forum od: 05.01.2011
Cześć  ;)
Jako, że już po zlocie to można podzielić sie planami na wakacje ;) Wraz z Tomkiem (Hannibalem) planujemy pod koniec lipca naszą pierwszą zagraniczną wyprawę.

Ruszamy z Tychów pod koniec lipca. Krótko w liczbach:
- 2 rowery,
- 2 miesiące,
- 2 kontynenty,
- 15 państw,
- około 6 000 km

Orientacyjna mapa:

Co chcemy zobaczyć:
- kilka mniej lub bardziej znanych podjazdów w Alpach m.in. Stelvio
- kilka mniejszych i większych miast: m.in. Wiedeń, Monako, Barcelona, Sevilla, Lizbona,
- trochę zabytków i innych ciekawych miejsc np. akwedukt Pont du Gard, przełom Verdon czyli najgłębszy kanion w europie
- ponoć najwyżej położoną drogę w Europie w górach Sierra Nevada
- i do tego miejmy nadzieję wiele pozytywnych przygód, ciekawych niekoniecznie masowo znanych miejsc
- spędzić kilka dni w Maroko, może odwiedzić "niebieskie miasto"

Trochę bardziej dokładne mapy na bikemap, na razie do Barcelony, a potem dopiero będziemy myśleć w trasie w zależności od tego co nam się będzie chciało i ile będziemy mieli czasu.

Tychy - Wiedeń
http://www.bikemap.net/en/route/1999638-tychy-wieden/
Wiedeń - Salzburg
http://www.bikemap.net/en/route/2029061-wieden-sallzburg/
Salzburg - Liechtenstein
http://www.bikemap.net/en/route/1854058-salzburg-innsbruck-liechtenstein/
Liechtenstein - Monako
http://www.bikemap.net/en/route/1853768-liechtenstein-monako/
Monak – Andora
http://www.bikemap.net/en/route/2029724-monako-andora/
Andora – Barcelona
http://www.bikemap.net/en/route/1850827-andora-barcelona/

Wiem, że trudno będzie komuś coś podpowiedzieć przy nie aż tak konkretnych planach, ale w razie gdyby ktoś znał jakieś ciekawe miejscówki (do zobaczenia, na nocleg itp., wszystko mile widziane) to chętnie byśmy się zapoznali ;)

Jakiś czas temu stworzyliśmy też projekt na Polak Potrafi, gdzie zbieraliśmy na powrót, w sumie to minimum już osiągnęliśmy, ale gdyby ktoś może chciał jakaś pocztówkę czy coś to zapraszam  ;)
Projekt niby tylko do dziś do północy, ale zawsze można ominąć pośrednictwo portalu.
http://polakpotrafi.pl/projekt/rowerem-przez-swiat
« Ostatnia zmiana: 20 Maj 2013, 14:47 Muszka »

Online Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Strony bikemap nie działają :'(

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Muszka

• dawniej Martin_Tychy
Strony bikemap nie działają :'(

Mi działały i przekierowywały na nowy link, ale podminiłem i teraz powinno być ok :)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Będzie gorąco :)
Naprawdę chcecie wjeżdżać do tylu miast? Czy to tylko punkty orientacyjne na mapie?

Aha, linki nadal nie działają.

Offline Mężczyzna ppiotr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.10.2012
Działa mi mapka z Salzburg do Vaduz.

Jeśli chcielibyście zrobić ten fragment bardziej po górach to:
- polecam trasę szlakiem Tauernweg - z atrakcji po drodze to m. in. najwyższy w Europie wodospad w Krimml, z Salzburg musielibyście jechać do Werfen (do tego momentu szlak nie jest zbyt fajny, jedzie się ulicą), ale dalej, do Samego Krimml macie w zasadzie cały czas przyjemny szlak rowerowy, aż do Krimml, potem przejazd do Zell am Ziller przez Gerlos i ścieżką dobijacie do Waszej trasy,

- albo w Bruck odbijacie przez Hochtor-a i przez Lienz, Bruneck, Bolzano, Merano dojeżdżacie do Stelvio, praktycznie cały czas od Linz jest świetna trasa rowerowa

- można też z Innsbruck odbić na Brenner i dalej Bolzano; niestety po austriackiej stronie jedziemy drogą (za to po drodze są świetne widoki na most autostrady), ale tuż za włoską granicą zaczyna się szlak poprowadzony starą linią kolejową do Bolzano i dalej.

Offline Mężczyzna Muszka

• dawniej Martin_Tychy
Będzie gorąco

Trochę tego się boję :D
Ale w Maroko powinniśmy być jakoś w połowie września. A jak będzie fala upałów, to przynajmniej za rok na pewno wybiorę Skandynawię ale północną Rosję.

Naprawdę chcecie wjeżdżać do tylu miast? Czy to tylko punkty orientacyjne na mapie?

Na tej z google maps to punkty orientacyjne, ale kilka tych miast będzie. W moim wypadku zwiedzanie miast to często tylko przejażdżka rowerem + postój na zdjęcie pod głównymi atrakcjami więc oprócz przedzierania się przez przedmieścia nie zamierzamy za długo tam gościć. Muzea nas nie kręcą  ;)

Aha, linki nadal nie działają.

To już chyba winna bikemap, bo teraz też mi nie działają, a wczoraj jeszcze chodziły. Trzeba będzie dodać je gdzieś na inny serwer, ale na razie mi się nie chce. Może za kilka dni bikemapa zacznie poprawnie funkcjonować.

ppiotr dziękuję ;)
W chwili wolnego czasu rozważę te propozycje.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Będzie gorąco

Ale w Maroko powinniśmy być jakoś w połowie września.

Nie trzeba Maroko. Andaluzja już da Wam popalić :)
Kolejna sprawa to urlopy. Hiszpanie jak jeden mąż biorą je w sierpniu, więc we wrześniu będzie trochę luzu na plażach i innych miejscach wypoczynku, choć też bez przesady.
Nie wiem jak to wygląda we Francji, ale wizyta na południowym wybrzeżu w szczycie sezonu może być upierdliwa i droga.

Na tej z google maps to punkty orientacyjne, ale kilka tych miast będzie. W moim wypadku zwiedzanie miast to często tylko przejażdżka rowerem + postój na zdjęcie pod głównymi atrakcjami więc oprócz przedzierania się przez przedmieścia nie zamierzamy za długo tam gościć. Muzea nas nie kręcą  ;)

Uważajcie w Barcelonie. To cholernie niebezpieczne miejsce, jeśli chodzi o złodziei. Najlepiej nie pchajcie się z rowerami i bagażem na Ramblę (główny deptak) i jej okolice, bo roi się tam od kieszonkowców. I niech Wam do głowy nie przyjdzie nocować na plaży miejskiej! Załatwcie sobie miejsce przez WS albo CS. Jak musicie na plaży, to wyjedźcie do mniejszego miasteczka (na barcelońskiej i tak syf).

Marsylia podobno też niemiła nocą. Reszta powinna być spoko :)

Wiatru w plecy!

Offline Mężczyzna Muszka

• dawniej Martin_Tychy
Nie wiem jak to wygląda we Francji, ale wizyta na południowym wybrzeżu w szczycie sezonu może być upierdliwa i droga.

Słyszałem, że ponoć większość zaczyna urlopy 1 sierpnia. Po wizycie w Monako i ewentualnie jakimś jednym dniu jazdy wzdłuż wybrzeża uciekniemy w głąb lądu. ;)

Co do Barcelony to czytałem już o tylu kradzieżach w tym mieście, że na pewno będziemy uważać i szukać noclegu przez CS albo WS.

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Największy szczyt urlopu szczególnie Francuzów jest przełom 31.07-01.08 i Marokanów masakra na drogach.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna Muszka

• dawniej Martin_Tychy
Wtedy na szczęście będziemy dopiero gdzieś w Alpach ;)

Offline Mężczyzna Muszka

• dawniej Martin_Tychy
Wrócił, żyje. Od miesiąca w Polsce, ale jakoś nie było czasu się odezwać. W końcu uporałem, się z filmikiem i kończę robić galerię, którą też na pewno tutaj się podzielę jak będzie gotowa. Filmik:

Zapraszam do oglądania i proszę o konstruktywną krytykę ;)

Będzie gorąco

Ale w Maroko powinniśmy być jakoś w połowie września.

Nie trzeba Maroko. Andaluzja już da Wam popalić :)

A uwierzysz jak Ci napiszę, że gdy wjechaliśmy do Andaluzji to przez 2 dni gonił nas front burzowy i było 20-25 stopni w ciągu dnia ? :D A trzeciego złapała nas największa ulewa podczas wyprawy.
« Ostatnia zmiana: 3 Lis 2013, 11:57 Muszka »

Offline Mężczyzna wallace

• Miasto: okolice otwocka
  • Na forum od: 13.11.2012
U mnie za zimno i pada , a tu taki filmik ze słonecznych stron świata , ale jak oglądam te Alpejskie podjazdy to mnie  przeraża , ja bym chyba nie dał rady. Fajnie się oglądało , czekam na galerie . ps . jesteście młodzi , więc w tym tempie podróżowania to do 40stki odwiedzicie cały świat  ;) Panowie wielki szacun !!!

Offline Mężczyzna D_DIESEL

• Miasto: Wrocław/Rybnik
  • Na forum od: 17.03.2013
Kolejna rewelacyjna podróż! Dużo kilometrów, dużo zabawy- Super!

Offline Mężczyzna Muszka

• dawniej Martin_Tychy
Dziękuję  ;)

Prośba do administracji: W sumie to temat chyba można już przenieść do działu "Podróże" ;)

Offline Mężczyzna endrzer

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.10.2013
Fajna wyprawa, dobry filmik. miło się oglądało :)
gratki!

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum