Autor Wątek: Na rowerze na Gibraltar - 2013  (Przeczytany 5449 razy)

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 16.03.2012
    • Zalążek bloga
Na rowerze na Gibraltar - 2013
« 28 Sie 2012, 11:08 »
Siema :)
Pojeździłem co nieco po Polsce (348 gmin), zrobiłem w sumie 12000km od 4 lat, z roku na rok coraz więcej. Wiem że u nas w kraju jest jeszcze mnóstwo pięknych miejsc do odwiedzenia, ale coraz bardziej ciągnie za granicę...
W mojej głowie urosło od razu coś spektakularnego (jak na moje doświadczenia), kolega - kompan podróży - zaraził się pomysłem.
Chcielibyśmy przejechać przez Europę Zachodnią. Główną atrakcją zapewne byłyby Alpy, które chcemy przejechać.
Jednym z najtrudniejszych zadań w drodze do realizacji podróży, będzie utrzymanie przeze mnie odpowiednich ocen w 2 klasie LO, będzie to warunkiem ze strony moich rodziców, puszczenia mnie  ;D
W wątku będę opisywał moje przygotowania do wyjazdu.
Będę musiał nieco zmodernizować rower na którym pojadę: http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=7329.new;topicseen#new
Wymiana mechanizmu korbowego, i przedniej przerzutki. Jak będzie kasa to i klamkomanetki założę. Opony schwalbe też będą niemal konieczne. Zakup sakw, bagażników, montaż tego całego ustrojstwa.
Trasa niemal na pewno, nie będzie sztywno ustalona z góry. W tym roku odbyłem kilka wycieczek, i zawsze trasę wybierałem z dnia na dzień.
Jednak przed wyjazdem na pewno wybiorę jakieś punkty, drogi, przełęcze, atrakcje które będę chciał odwiedzić, i to zapewne naszkicuje trasę.
Dystans wyjdzie ok 4000km, czas ok 40-50 dni. Może wydłuży się do 60 dni  :D
Będzie to uwarunkowane m.in bólami moich kolan, które po kilku dniach ostrzejszej jazdy zawsze potrzebują jakiejś przerwy.
Głównie asfalt, spanie najpewniej na dziko lub "na gospodarza".

Nawet jak nic z tego nie wyjdzie, trudno. Pomarzyć i popróbować trzeba. ;)
fb.com/ZaHoryzont         <-----   ;)

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Odp: Na rowerze na Gibraltar - 2013
« 28 Sie 2012, 11:56 »
King, fajny plan.
A przygotowania będziemy na pewno śledzić. Zwłaszcza te w kwestii ocen :)

Pamiętaj dokładnie ustalić z rodzicami co to są "odpowiednie oceny". Mieliśmy tu już kilka zakładów i zdarzało się, że wygrywający nic nie dostawał, bo drobnym druczkiem było coś dopisane na końcu umowy :D

Marek

Offline Mężczyzna Muszka

• dawniej Martin_Tychy
  • Miasto: Tychy
  • Na forum od: 05.01.2011
« 28 Sie 2012, 17:48 »
Może gdzieś się spotkamy na trasie ? :D

Zasadniczo to pierwsze moje wrażenie było takie, że przepisałeś moje plany z głowy na komputer, tzn. też w 2013 r. marzy mi się pojechać na Gibraltar, przepłynąć na dzień, może kilka do Maroka. Następnie wrócić na stary kontynent zajechać do Portugali (Lizbona, Porto) i potem powrót samolotem z Madrytu (bezpośredni lot Wizzair do Katowic), Porto lub Lizbony.

Planowany dystans: na pewno ponad 5000 km, czas około 60 dni.

Moim warunkiem wyjazdu zapewne będą nie dobre oceny, a wyniki na maturze ;)

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 28 Sie 2012, 18:04 »
King, fajny plan.
A przygotowania będziemy na pewno śledzić. Zwłaszcza te w kwestii ocen :)

Pamiętaj dokładnie ustalić z rodzicami co to są "odpowiednie oceny". Mieliśmy tu już kilka zakładów i zdarzało się, że wygrywający nic nie dostawał, bo drobnym druczkiem było coś dopisane na końcu umowy :D

Marek
We wrześniu będę prowadził manewry konwersacyjne na tematy właśnie ocen, oraz finansów  :)
Może gdzieś się spotkamy na trasie ? :D
Czemu nie, można by nawet jakiś odcinek przejechać razem ;)

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 28 Sie 2012, 23:48 »
Polecam zajrzenie na http://sakwiarz.pl - Romal jechał już z Polski do Portugalii więc można zajrzeć, czy nie zajechał po drodze w jakieś miejsce nie-do-ominięcia :) (np. Carcasonne... ach, rozmarzyłem się :D)

Offline Mężczyzna Muszka

• dawniej Martin_Tychy
  • Miasto: Tychy
  • Na forum od: 05.01.2011
« 4 Wrz 2012, 14:35 »
Polecam zajrzenie na http://sakwiarz.pl - Romal jechał już z Polski do Portugalii więc można zajrzeć, czy nie zajechał po drodze w jakieś miejsce nie-do-ominięcia :) (np. Carcasonne... ach, rozmarzyłem się :D)

Dzięki ;)
Juz parę miejscówek z wypraw "Sakwiarza" wrzuciłem na planowaną mapę.

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 19 Lut 2013, 18:54 »
Ok, z aktualnych informacji:
Zdecydowaliśmy prawie na pewno, po dotarciu do celu wracać stopem, a rowery wysłać kurierem do Polski  ;)
Ponadto, szykuję projekt wyprawy, oraz filmu z niej na stronie polakpotrafi.pl, która mam nadzieję pomoże zrealizować marzenia!  :D
Jeśli chodzi o przejazd, znalazłem jeden obowiązkowy odcinek , jest to droga SS300 na północy włoch, która zachwyciła mnie wysokością na jaką wjeżdża (bodajże 2300 m.n.p.m.), widokami, małym ruchem, i wąskim gładkim asfaltem ;) Na you tube można znaleźć filmy z przejazdu motocyklem przez fragment tej drogi.
Mam zamontowany przedni bagażnik firmy sport arsenal, i prezentuje się to mniej więcej tak:

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 19 Lut 2013, 21:57 »
Jeśli kręcą Cię wysokości, to wjedź na Cime de la Bonette. Uprzedzam - jest trudna.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 19 Lut 2013, 22:39 »
Też na pewno rozważę, dzięki  ;)
Aczkolwiek nie tak sama wysokość, co doznania estetyczne są dla mnie priorytemem, myślę.
Na pewno sporo będzie punktów, wspaniałych miejsc o których będę wiedział wyjeżdżając, a w trakcie trasy zapadnie decyzja gdzie jechać i co zobaczyć  :)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 20 Lut 2013, 11:30 »
na północy Włoch ładna też jest Passo di Stelvio, bardzo malownicza....

ech, tych przełęczy pięknych to tam trochę jest.

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 24 Lut 2013, 11:37 »
Na twarzoksiążce utworzyliśmy stronę naszej wyprawy, jako że nie zawsze będę pamiętał żeby napisać na forum aktualne informacje, polecam również zaglądać wlaśnie tam  :D
http://www.facebook.com/pages/Za-Horyzont/310910509011965

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 14 Mar 2013, 06:18 »
Wilku, nie jestem pewien ponieważ ja de facto nie planuję trasy za bardzo :P Ten wątek był w dziale "Wyprawy" już dłuższy czas, i chciałem aby tam pozostał aby również w nim pisać relację. Ale nie jest to tak istotne, niech pozostanie tutaj   ;)
Poza istnieniem naszej strony na facebooku, opublikowaliśmy również projekt na polakpotrafi:
http://polakpotrafi.pl/projekt/za-horyzont-film-z-wyprawy-rowerowej/
Jeśli projekt się uda, naprawdę pomoże to nam w organizacji wyjazdu.
Jeśli ktoś jest chętny pomóc, wystarczy że udostępni np. na facebooku czy wyśle link znajomym. To na prawdę bardzo dużo ;)

Poza tym wyposażyłem się w drogowy atlas Europy, w skali 1:800 000 z którego możliwe że będę korzystał w trakcie trasy (opcjonalnie z kserówek)

Powoli do przody ;)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 14 Mar 2013, 08:33 »
Nie planujesz trasy, ale planujesz wyprawę. Wilk ma rację - w "planowanych" jego miejsce.

A jak już pojedziesz to przecież można będzie przenieść ponownie, albo podzielić wątek.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 14 Mar 2013, 09:32 »
1:800 000 to trochę zbyt mało dokładnie. Najlepiej kupuj sobie mapy na bieżąco, ewentualnie przygotuj własny atlas (tylko z potrzebnymi kartkami ale dokładniejszy).
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 20 Kwi 2013, 10:45 »
Nad samą kwestią atlasu/map na pewno jeszcze pomyślę.

Z kwestii przygotowań, nasz projekt na: http://polakpotrafi.pl/projekt/za-horyzont-film-z-wyprawy-rowerowej/ osiągnął 72%, co na pewno bardzo pomoże nam w organizacji. Do końca jeszcze 6 dni ;)

Sprzętowo też coraz lepiej, w moim rowerze zmieniłem korbę, mam nadzieję że najlżejsze przełożenie tj. 26-28 wystarczy na alpejskie podjazdy ;)

W szkole jakoś idzie, mam nadzieję że rodzice nie będą mieli dużych pretensji i wyjazd dojdzie do skutku :P

Tak na prawdę to zdałem sobie niedawno sprawę na jak głęboką wodę się rzucamy, ale przecież: "If your dreams don't scare you, they aren't big enough."

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum