Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1278096 razy)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Odp: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?
« 31 Lip 2018, 19:25 »
Obyło się bez zabiegu?
Były 3 + kilkanaście ostrzykiwań
… why so serious ?

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
To nic mu nie mów.
Bo ja jak byłem u ortopedy i mu powiedziałem że też biegam to powiedział paaanieee w naszym wieku to już się nie biega i poklepał mnie po brzuchu ;D
Znał pan redaktora tam padło jakieś nazwisko, no ta ja możliwe ::)no i co,a lekarz On też biegał :-\
to pytam go-No i co
Lekarz-no i umarł ;D ;D ;D
od tamtej pory jestem wyleczony z wszystkiego :P
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
 8)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
Dolina Bobru chyba nigdy mi się nie znudzi. 

Jezioro Wrzeszczyńskie

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
Po 10 latach wymieniłem łańcuch w moim bicyklu, szacunkowo miał przewinięte 20-25 tys. i nie wykazywał oznak zmęczenia. Poczytałem o łańcuchach i sprawdziłem o ile się wydłużył na  10 ogniwach i wyszło, że przybyło mu 5 mm, więc wymieniłem go na nowy. Zgodnie ze sztuką powinienem wymienić również zębatki, ale odpuściłem, bo nowy łańcuch dobrze się na nich układa - tylna zębatka niedawno była wymieniana na większą (24T).

Offline Mężczyzna dzesio

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.02.2014
Gimak - super wynik/przebieg, moje napędy padają po 10tys. Klasa deore. Mogę zapytać jakiej klasy napęd? Dużo zależy od stylu jazdy.

Offline Mężczyzna roweras

• Nabijacz kilometrów :)
  • Miasto: Szczekociny
  • Na forum od: 01.09.2011
Ja dziś byłem się przejechać ze szwagrem, który ma szosówkę i ledwo za nim nadążałem :P

Offline Mężczyzna gimak

Gimak - super wynik/przebieg, moje napędy padają po 10tys. Klasa deore. Mogę zapytać jakiej klasy napęd? Dużo zależy od stylu jazdy.
Napęd typowy dla mieszczucha - jednorzędowy (KMC, przełożenie na poczatku 38/19, a obecnie 38/24), z siedmioma biegami w piaście. Styl można powiedzieć - emerycki, ale nie do końca - lubię bardziej jeździć po wertepach (dlatego z tyłu jest zębatka 24T), niż po asfaltowanych ścieżkach rowerowych.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Jaki konkretnie ten KMC? Ja mialem w ostrym chyba juz wszystkie i nie trafiłem na taki, którego nie musiałbym naciągać co 100- 300 km.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Drugi dzień wyprawy po Izraelu. Pozdrower!
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna gimak

Jaki konkretnie ten KMC? Ja mialem w ostrym chyba juz wszystkie i nie trafiłem na taki, którego nie musiałbym naciągać co 100- 300 km.
Na łańcuchu wybite jest KMC 7.I-2 (nie wiem co znaczy to I-2). U mnie też się wyciągnął 5 mm na 10 ogniw (127 mm).
Też przy zębatce z z tyłu 19T, do co chwilę naciągałem, bo spadał mi łańcuch, ale przyczyna nie było jak początkowo myślałem wyciąganie łańcucha, ale cofanie się koła pod wpływem siły w łańcuchu, jak jechałem pod bardziej strome górki. Po którym naciągu łańcucha zerwałem gwint w nakrętce na osi koła. Po wymianie nakrętek na inne problem się skończył. Może pomogła też wymiana zębatek na większe na 22T, a obecnie 24T i siła w łańcuchu jest teraz mniejsza i skończyło sie spadanie łańcucha. Przez zmianę zębatek na większe nie musiałem też skracać łańcucha. W dawnych rowerach, inaczej była rozwiązana sprawa naciągu łańcucha i w nich nie miałbym tego problemu i myślałem jak to zrobić w moim rowerze.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 10 Sie 2018, 13:54 »
Wczoraj, ale rowerowego: razem z kol. Mijahem zrobiliśmy to.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 10 Sie 2018, 14:57 »
Złapałem gumę, ale taką nie do końca, bo powietrze zeszło tylko do połowy i udało się dojechać do domu  ;D

Lester

• Gość
« 10 Sie 2018, 15:21 »
Hipek, po Twojej relacji z ekspedycji do Kutna, nie sądziłem, że dane mi będzie przeczytać jeszcze coś równie wstrząsającego (nie tylko na tym forum). Myliłem się. Zmieniłbym tylko zakończenie epopei: "legenda pozostanie na zawsze". Bardziej pasuje tu słowo "mit", jako przynależne bóstwom i istotom nadprzyrodzonym. Nam śmiertelnikom pozostaje tylko skłonić się nisko przed Twoim majestatem  :)
I ten "szelest łańcucha" na Agrykoli  - boskie!

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 10 Sie 2018, 15:44 »
Złapałem gumę, ale taką nie do końca, bo powietrze zeszło tylko do połowy i udało się dojechać do domu  ;D
Zeszło to z górnej połowy, a na dole jeszcze było i dało się jechać?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum