Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1268186 razy)

RDK

• Gość
Przypominają mi prace na studiach :D Chyba robiona w Corelu. W oczy rzuca mi się jeden podstawowy błąd cała gama błędów

Na podstawie arkusza 7:
- Gdy droga napotyka linie kolejowe, to warstwa tychże linii została umieszczona pod warstwą dróg, tym samym fałszując informację.
- Most kolejowy Lisewie Malborskim dobrze pamiętam jako ten, który przebiegał wiaduktem, a asfalt biegł normalnie. Tu mapa sugeruje, że asfalt może biec wiaduktem. W każdym takim skrzyżowaniu
- Most DK 22 i droga przez Knybawę do Tczewa. Od mostu do Knybawy prowadzi szeroka szutrowa droga. Przez Knybawę utwardzona (chyba kostka, ale nie pamiętam), natomiast do Tczewa prowadzi wąska ścieżynka, która dwa rowery obok siebie, może mieścić z bardzo dużym trudem. Lepiej byłoby poprowadzić drogę od mostu do Tczewa, sugerując możliwość przejazdu lub wydzielić dodatkowo klasę ścieżek, równocześnie nie zapominając o szutrówce od mostu.
- Zabudowa jest oznaczona niechlujnie. Bardzo fajnie, że stara się naśladować przebieg zabudowy, lecz biorąc pod lupę Tropiszewo, na satelicie widzimy niemal równoleżnikową granicę zabudowy, na mapie ma ona przebieg ku SE. Na południu w rzeczywistości jest taki Pacman, tu linia ku SW.
- Błędnie oznaczono skrzyżowanie, które na mapie kończy się za wioską i ma prosty przebieg, a w rzeczywistości wygina się ku E i "jeszcze jest" w tej wiosce
- Ikonki zabytków. Generalna zasada jest taka, by albo oznaczać je tam gdzie są one topograficznie (dla pojedynczych obiektów), a jeśli jest ich bardzo dużo, przy nazwie miejscowości, jak to widać przy Elblągu (tu jednak powinny znajdować się dużo bliżej. Wystarczy porównać z dowolną mapą, bo jest to częsty zabieg), albo w ogóle odejść od topograficznego oznaczenia i trzymać się tylko oznaczenia przy napisie.
Tu jest miszmasz. Zabytki Elbląga są oznaczone z dala od ich topograficznego położenia, a jest na to miejsce, natomiast w Malborku topograficznie oznaczono zamek, pozostałe są oznaczone a-topograficznie, no i strasznie daleko od nazwy miejscowości. Nowy Staw. Podobnie jak Malbork - ikonka zabytku w N części wsi jest prawidłowa, ale ze względu na nadmiar ikon, powinna być umieszczona raz z nimi. W Lubieszewie kościół jest w pobliżu L, natomiast domy w zachodniej części wsi.
To sprawia, że ostatecznie nie wiadomo, czy w istocie napotkamy obiekt tam gdzie ukazuje mapa czy z góry powinniśmy zakładać, że to tylko informacja o jego obecności w tej miejscowości.
- Nazwa "Nogat" powinna znaleźć się w osi rzeki :D Dobrze by było, ale nawet dla powierzchniowego przedstawienia rzek, czasem nie jest to błąd
- Nazwy miejscowości można by trochę inaczej porozmieszczać, ale powiedzmy że to kosmetyka
- Arkusz 17 las na W od Chojnic, dokłądnie na S od nazwy "Wolność" został ścięty na płasko, a na zdjęciach przypomina trójkąt. I jest to spora powierzchnia, której nie można usprawiedliwić generalizacją

- Fajne jest to, że jest dużo ikon zabytków
- Na szczęście rzeki są krzywymi, a wiec "gładkie", bo w tej jakości pracach można spotkać "proste" odcinki (proste kanały nie są błędem)

W tym tonie można by zrobić pokaźną listę takich pomyłek, błędów itp. Moim zdaniem, taka praca na studiach poszłaby do poprawy, nim zostałaby zaliczona. Te mapy mają przede wszystkim walor promocyjny "bo są". Praca nad nimi może była trudna, ciężka wymagająca wysiłku, ale na pewno nie "solidna"  :D
« Ostatnia zmiana: 3 Mar 2018, 17:10 RDK »

Offline Kobieta emonika

• Miasto: Kościerzyna/Kaszuby
  • Na forum od: 26.05.2014

W tym tonie można by zrobić pokaźną listę takich pomyłek, błędów itp. Moim zdaniem, taka praca na studiach poszłaby do poprawy, nim zostałaby zaliczona. Te mapy mają przede wszystkim walor promocyjny "bo są". Praca nad nimi może była trudna, ciężka wymagająca wysiłku, ale na pewno nie "solidna"  :D

Dzięki za informację. Nie sprawdzałam jeszcze map. Solidne - jest ich fizyczne wykonanie. Tak mi się zdaje. Co do treści - nie wypowiadam się.  ;)
"Uśmiech kosztuje mniej niż elektryczność i daje więcej światła"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
No i się Emonice za marszałka oberwało.
Ale masz rację. Tak to jest jak biuro promocji bierze się za temat swoim sumptem. Odmiennym przykładem są mapy wydane przez łódzkie marszałkowo. Tam jednak zlecono druk wydawnictwu Compass na jego podkładach. Efekt, jest taki, że jak do tej pory lepszych wydawnictw bezpłatnych nie spotkałem.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Kobieta emonika

Mało tego ! Sprawdziłam dwie różne mapy, które mam.... i na żadnej z nich nie ma faktycznej drogi z Kościerzyny  do Skorzewa (wyjeżdżając z miasta ulicą Łąkową ), przechodzą przez tory co nie jest prawdą. Nie jest do dróżka, która powstała niedawno.  Toż to są mapy harpaganowe !!! :)

RDK

• Gość
Chodzi o dróżkę koło j. Wrzecionek?

Offline Kobieta emonika

Chodzi o dróżkę koło j. Wrzecionek?
Tuż przed.

RDK

• Gość
Przedłużenie Słonecznej lub Kolejowej do Nowej Wsi K.?

Offline Kobieta emonika

Przedłużenie Słonecznej lub Kolejowej do Nowej Wsi K.?

Nie, chodzi mi o ten fragment tuż przed j. Wrzecione, gdzie na mapach jakie załączyłam droga prowadzi przez tory, w rzeczywistości jest droga co prowadzi prosto między j. Wrzeciono, a torami - a nie przez tory.

Poza tym.... jak teraz patrzę na te mapy... to pożal się Boże. Asfalt tam gdzie  go nie ma i odwrotnie... szkoda zachodu....

RDK

• Gość
http://brouter.de/brouter-web/#zoom=16&lat=54.15261&lon=17.98213&layer=OpenStreetMap&lonlats=17.986207,54.150485|17.983975,54.151641|17.983675,54.154418&nogos=&profile=trekking&alternativeidx=0&format=geojson?

Tu w ogóle jakiś cyrk na osm się wyczynia. Niby odchodzi jakaś dróżka do wojewódzkiej, na osm wygląda porządnie, a na satelicie jakaś polna droga. Z kolei szutrowy odcinek oznaczony jako ścieżka :D

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
to popraw, a nie narzekasz...
//przy czym weź pod uwagę czas dodania linii kontra czas zdjęcia satelity.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Pitt35

• Miasto: Puck
  • Na forum od: 21.04.2017
Poza tym.... jak teraz patrzę na te mapy... to pożal się Boże. Asfalt tam gdzie  go nie ma i odwrotnie... szkoda zachodu....

Dzięki za info. Miałem się przejechać po te mapy ale dam sobie spokój z nimi.

RDK

• Gość

Ale nie zostało sprecyzowane które "te" mapy :D

Offline Kobieta emonika

Ale nie zostało sprecyzowane które "te" mapy :D

Jo, jo, jo - nie powiedzieli jakie :D - ale jak czytam o błędach map nie tylko Kaszub, ale też Elbląga, Tczewa to chyba są podstawy jakieś, że coś nie gra.
Zresztą - mapy są bezpłatne. Żadna strata.
Ja pojechałam do 3M-  coby mojego diesla ruszyć  i aku naładować normalnie, a nie te pare metrów do roboty (tak tak jeżdzę autem do pracy: moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina)  :P

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Zjadłem rybkę i dwie pomidorowe, przejechałem parę kaemów (z Kasią, Krzysiem i Markiem), przeprawiłem się przez Szkarpawę (Krzyś sprawdził czy lód gruby) i zrobiłem nowym fotopstrykiem 167 fotek.
Zima jest piękna  :)

a tu szczegóły:

http://sierra.bikestats.pl/1653061,Na-rybke.html

Offline Mężczyzna lesiak82

• Miasto: Grodzisk maz
  • Na forum od: 08.12.2017
    • FB
Zdrapałem starą zaschniętą warstwę  lateksu , i zalałem  nowym mlekiem .
2 koła stare mleko - 20 gram .
SZOSA to euforia , ale MTB to wolność !

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?