Autor Wątek: Błotniki na 26"  (Przeczytany 4950 razy)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Błotniki na 26"
« 1 Mar 2011, 11:30 »
Hej,

Chciałbym mój rower wyposażyć w pełne błotniki, które jednocześnie będą lekkie i bezpieczne, tzn. wypną się z mocowania gdy coś większego pod nie wpadnie.

Natrafiłem na dwa interesujące modele z firmy SKS:
ATB 60mm za 45zł
Mountain Range 60mm za 110zł

Czy ktoś może używał któregoś modelu? Czemu różnica w cenie jest niemal trzykrotna i czy "supercienka aluminiowa i miedziana folia zatopiona w plastiku" jest lepsza od polietylenu?

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Błotniki na 26"
« 1 Mar 2011, 12:21 »
Mam w moim rowerze założone błotniki ATB. Używam ich trzeci sezon. Były też na Islandii i nic się z nimi nie dzieje :)  IMO zupełnie nie warto przepłacać. Każdy błotnik można przecież kiedyś uszkodzić, a wówczas strata jest mniejsza :wink:
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Błotniki na 26"
« 1 Mar 2011, 13:32 »
No to chyba sprawa jest już wyjaśniona :) Dzięki!

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Błotniki na 26"
« 2 Mar 2011, 23:15 »
Ja polecam te:
http://www.centrumrowerowe.pl/003825/SPEEDER-blotniki_KDX_26_PCV_CZARNE_PM017/Produkt.aspx
(speeder KDX 26" czarne). Póki co przebieg ok. 2 Mm (głównie po asfalcie, ale kto zakłada w teren pełne błotniki? :o) i wszystko gra :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Odp: Błotniki na 26"
« 1 Gru 2015, 21:26 »
Podepnę się.
Macie jakieś sprawdzone pomysły, jak pogodzić długi pełny błotnik z widelcem amortyzowanym? Oczywiście na goleniach żadnych otworów montażowych, brak również otworu w tym czymś (podkowie?), co łączy golenie tuż nad kołem.
Błotnik montowany w koronie widelca nie sprawdza się - jest za krótki i i tak wszystko ląduje mi na butach.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 1 Gru 2015, 21:30 »
brak również otworu w tym czymś (podkowie?), co łączy golenie tuż nad kołem.
Na zlocie sprzedano mi patent z wklejeniem nakrętki w dziury w podkowie. Mniej inwazyjne od wiercenia otworów, jeśli zęby są Ci miłe. Dół tradycyjnie, trzeba na opaski hydrauliczne (takie jak do bagażnika).

My home is where my bike is.

« 1 Gru 2015, 21:36 »
Na zlocie sprzedano mi patent z wklejeniem nakrętki w dziury w podkowie.

Ale u mnie nie ma dziury.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 1 Gru 2015, 21:56 »
a jak wygląda odlew u ciebie? spora część podków w dzisiejszych czasach wygląda jakoś tak

Otwory nie są na wylot, ale gwint można jakiś w nich zamontować.
Jak nie ma, to zostaje trytkologia. Wtedy można wykonać otwory w błotniku i przewlec trytytki, najlepiej z dwóch stron.

My home is where my bike is.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 1 Gru 2015, 22:07 »
Może tego spróbuj? Mam (niebieski) i póki co daje radę.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 2 Gru 2015, 08:19 »
a Ty masz piwoty bo nie wiem?

Offline Mężczyzna 7milowebuty

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.01.2013
« 2 Gru 2015, 14:49 »
Macie jakieś sprawdzone pomysły, jak pogodzić długi pełny błotnik z widelcem amortyzowanym? Oczywiście na goleniach żadnych otworów montażowych, brak również otworu w tym czymś (podkowie?)
Moje pomysły:
1) Mocowanie górne (korona): od dołu w rurę sterową nabijasz gwiazdkę sterową. Dobierasz sobie odpowiedni solidny kątownik/profil (najlepiej aluminiowy), nawiercasz otwory i  przykręcasz go śrubą z podkładką sprężynową do gwiazdki.

2) Mocowania dolne (golenie): tu proponuję wykorzystać gotowe obejmy Suntour (tzw. obejmy do mocowania bagażnika przedniego) wyposażone w zawias. Ewentualnie konieczne może być dopasowanie profilu obejm do kształtu goleni amortyzatora przy użyciu pilnika półokrągłego (tak aby krawędzie zaciskającej się obejmy nie wcinały się w materiał goleni, obejma musi przylegać równomiernie na całym obwodzie goleni).

« 2 Gru 2015, 18:16 »
a jak wygląda odlew u ciebie? spora część podków w dzisiejszych czasach wygląda ja

Nic takiego nie ma. Profil jest pełny i kanciasty.

Może tego spróbuj? Mam (niebieski) i póki co daje radę.

Myślałem o nich, ale raczej na imprezy (orienty). Nie sądzę jednak, by działało to lepiej niż, to, co mam (czyli błotnik montowany w koronie widelca). Chciałbym zamontować błotnik (pełny) jak najbliżej opony, by chronił mnie przed wodą podczas jazd miejskich.

a Ty masz piwoty bo nie wiem?

Piwotów nie ma, ale w miejscu, gdzie mogły by być, są nagwintowane otwory zaślepione plastikowymi zatyczkami.

2) Mocowania dolne (golenie): tu proponuję wykorzystać gotowe obejmy Suntour

To wygląda całkiem znośnie, może jest to jakieś rozwiązanie.

Dzięki za porady, może coś wykombinuję.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 2 Gru 2015, 18:53 »
Myślałem o nich, ale raczej na imprezy (orienty). Nie sądzę jednak, by działało to lepiej niż, to, co mam (czyli błotnik montowany w koronie widelca). Chciałbym zamontować błotnik (pełny) jak najbliżej opony, by chronił mnie przed wodą podczas jazd miejskich.

Nic nie będzie lepsze od pełnego błotnika, najlepiej z chlapaczem. Ja mam typowy blotnik MTB plus do tego to co podlinkowała Magda. To trochę też zależy od geometrii ramy, idealne nie jest, ale dramatu nie ma, jakieś pojedyncze kropelki na butach się pojawiają, ale nie przemakają. Jutro postaram się zrobić zdjęcie.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

« 2 Gru 2015, 20:12 »
W metalowych opaskach zaciskowych nie bardzo widzę możliwość zamocowania tego druta od błotnika.
Ale znalazłem coś takiego (uchwyt do lampki), powinno być ok:

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 3 Gru 2015, 09:52 »
dorzucam obiecane zdjęcia. ja mam wysoki widelec, przez co jest duża odległość między błotnikiem a oponą. w przypadku gdyby ona była mniejsza, to i ten niebieski chlapacz byłby bliżej koła i pewnie zbierał jeszcze więcej.

Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum