Autor Wątek: Kask dla dziecka  (Przeczytany 1823 razy)

Offline Anka34

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.12.2010
Kask dla dziecka
« 16 Lut 2011, 15:57 »
Drodzy Bikerzy!
Już jakiś czas temu pisałam o tym, że zamierzam kupić mojej 5 letniej córce rower, zbliża się wiosna i ten czas kiedy mała rozpocznie swoją przygodę z rowerem.  Co do samego roweru to model mamy już wybrany, zastanawiam się teraz nad innymi dodatkami. Jestem na etapie szukania kasku dla dziecka i tu pojawiają się schody. Na rynku jest bardzo dużo kasków i cała masa ochraniaczy, tylko jak wybrać najlepsze, a przy tym w przystępnej cenie? W sobotę podczas zakupów znalazłam taki oto kask http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/partsaccessories/product/jewel/950/29263/  Niestety nie wiem czy będzie odpowiedni dla dziecka. Są też mniejsze kaski dla maluchów http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/partsaccessories/product/pup/951/29260/ Przymierzałam kaski córce i te dla większych dzieci są na nią dobre, tym bardziej że już niedługo będzie miała 6 lat :D i jak sama stwierdziła, nie chce dziecięcego kasku :) Co polecicie?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Kask dla dziecka
« 16 Lut 2011, 21:14 »
ciężko chyba polecić komuś kask... kwestia bardzo indywidualna. Pamiętam jak sam sobie kupowałem, to z przymierzonych 20 tylko jeden mnie nie uwierał nigdzie, i ten właśnie kupiłem.

Jeśli Ci zależy na cenie, to wybierz się do Decathlonu i niech Mała po przymierza. Kaski i tak z założenia powinny być jednorazowego użytku (tzn do pierwszej gleby na głowę), a taki za 100zł ochroni praktycznie tak samo jak taki za 300zł z napisem Giant i podpisem całej czołówki TdF  :wink:

Jak już będzie pasował, to fajnie by było gdyby miał też sporo otworów wentylacyjnych (jak np ten który podlinkowałaś)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Kask dla dziecka
« 16 Lut 2011, 21:15 »
W Lidlu tez pojawiają się ładne kaski dziecięce :)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Kask dla dziecka
« 17 Lut 2011, 07:59 »
Fajne kaski można kupić gdziekolwiek: Natalka ma kask kupiony w Tesco.. za 5zł (no.. przecena była :) )
Dużo rzeczy musisz sprawdzić. Dla dziecka nawet więcej niż dla dorosłego. Standardowo:
* "dziurawa powierzchnia", im bardziej tym lepiej
* w miarę jasny (na pewno nie czarny!)
* regulacja za głową: tylko jedną ręką, najwygodniejsze chyba pokrętełko
* siatki na wlotach (bo pszczołą w kasku robi spustoszenie.. ani dziecko nie zdejmie kasku wystarczająco szybko, ani nie ułatwi tego rodzicowi
* możliwość założenia innego daszka (jedyna opcja: większego; od razu można pytać w sklepie)

Dla dziecka dodatkowo:
* szeroki rant: osłania od słońca, trochę więcej zabezpiecza przy upadkach; szczególnie z tyłu musi być grubiej
* sposób zapinania: taka zwykła "klamra" potrafi przyciąć skórę, lepsze są "wsuwadełka" (nie wiem jak to opisać, jakby co to mogę pokazać na fotkach)
* "rysunek" kasku: dzieci mają bardzo zmienne gusta.. i niekoniecznie kupuj z rysunkami z jakiejś bajki.. bo jutro już bajka będzie inna; ulubiony kolor się tak często nie zmienia.

Najgorsze jest to, że kupując kask dla dziecka nie wiemy, czy będzie wygodny dla tegoż..
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Kask dla dziecka
« 13 Mar 2011, 23:00 »
Cytat: "yoshko"
W Lidlu tez pojawiają się ładne kaski dziecięce :)

Z ust mi to wyjales yoshko! Nasza Marysia jezdzi w kasu z Lidla, jest ladny, ma nawet jakies esy-floresy, ktore bardzo ja ciesza, jest wygodny i spelnia wszystkie standardy. Kupujemy teraz nowy tylko dlatego, ze nasz kochany owczarek niemiecki ostatnio go sponiewieral i wygryzl dziure wielkosci Jaskini Lokietka z tylu. Co do Lidla, to oni czasem rzucaja naprawde fajne rzeczy - np. sumdetective sobie tam dokupuje sprzet nurkowy.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum