Autor Wątek: Kierownica i sztyca (karbą?)  (Przeczytany 220 razy)

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
Kierownica i sztyca (karbą?)
« 9 Wrz 2025, 13:49 »
Cześć,
szukam nowej kierownicy do szosy – najchętniej z ergonomicznym, lekko spłaszczonym (flat) górnym chwytem, żeby było wygodniej na dłuższych trasach. Zastanawiam się nad chińskimi kierownicami z AliExpress – macie jakieś doświadczenia z nimi? Na ile Waszym zdaniem karbon w kierownicy szosowej faktycznie daje coś w komforcie albo tłumieniu drgań, a na ile to tylko marketing?

Druga sprawa – myślę też o sztycy karbonowej. Tu już jestem bardziej zdecydowany, bo mam chińskiego gravela (składałem sam, rama i podzespoły SP Cycle, karbonowa kierownica i sztyca) i widzę, że sztyca faktycznie fajnie pracuje. Przejechane ~6k km i zero problemów. Jakie są Wasze doświadczenia i rekomendacje w tym temacie?

Z góry dzięki za opinie!
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Odp: Kierownica i sztyca (karbą?)
« 9 Wrz 2025, 18:14 »

O karbonie jako takim, tego właściwościach, nie ma jak sensownie napisać (z pominięciem oczywistości) - nie istnieje.
O konkretnych kierach w węglu słyszałem wiarygodne oceny pozytywne.

Co do sztyc - jedną użytkuję z 9/10 (?) lat, drugą rok trzeci. Druga, D-shape, działa lepiej.

Pod nowy projekt na oku w węglu miałem kolejną. Szczęściem dowiedziałem się, słabo znosi podsiodłowe torby (obciążenie do 3kg). - Odstąpiłem.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum