Autor Wątek: Czy da się zgrać zdjęcia ze smartfona z zepsutym ekranem?  (Przeczytany 424 razy)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Mam taki problem, że wylał pęknięty ekran w moim telefonie i widzę tylko paski. Telefon Oukitel WP28 do wyrzucenia, ale niestety nie mogę niczego z niego zgrać. Synchronizacja z kontem Google wymaga wciśnięcia na tym telefonie kodu, a to jest niemożliwe. System Adroid chyba 13. Po podłączeniu do kompa widzi tylko baterię do ładowania (pusty dysk), no bo trzeba w telefonie przełączyć opcję, żeby nie ładował a dał dostęp do dysku, ale nie idzie tego zrobić, bo nawet nie wiem co się wyświetla, a ekran nie reaguje na jakieś losowe dotykanie, muskanie, stukanie itd.

Jest jakaś szansa na dostęp do tych danych, czy mam założyć, że to co było na telefonie (90% kontaktów, zdjęcia z wyjazdów i inne rzeczy) już jest przeszłością? Ewentualnie mogę spróbować serwisu wymiany ekranu (300-400 zł, 70% wartości nowego telefonu), wtedy chyba uzyskam dostęp.

Akurat wywalił tuż przed wyjazdem poza UE na kilka dni, rzutem na taśmę udało mi się o 21:55 kupić zastępczy telefon na ten wyjazd (750 zł w kanał, Nubia Neo 2), tuż przed zamknięciem ostatniego sklepu w sobotę (bo w niedzielę telefonu nie kupisz, a w poniedziałek samolot). Potem po powrocie pomyślę nad docelowym sprzętem wyprawowym, bo ta Nubia to dnia na rowerze nie przeżyje :lol:
« Ostatnia zmiana: 7 Wrz 2025, 00:29 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Trudno powiedzieć jak w takich nierozbieralnych (niewymienialna bateria) jest.

U mnie, miałem kilka identycznych tel. kiedyś (kupowałem niekoniecznie sprawne), z wymienną baterią - łatwo rozebrać.
No i podmieniałem płytę główną (z danymi i pamięcią) do innego (obudowa jest bardziej zintegrowana z ekranem).
To tylko taśmy i złącze.
W serwisie powinni to tak zrobić (jeżeli akurat mają taki sam telefon) - niekoniecznie wymiana ekranu. Pożyczony tel. wymiana płyty gł. zgranie danych, i zwrot tel.

No ale nie wiem jak w tych nowszych tel. jest - możliwe że wszystko jest bardziej upakowane i zintegrowane.

« Ostatnia zmiana: 7 Wrz 2025, 07:41 sinuche »

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Miałeś włączony usb debugging i OEM unlocking?
Mógłbyś wtedy próbować przez atb dostępu do pamięci.

Albo rzeczywiście, poszukać na rynku tego modelu/samego ukranu (czasami są za grosze na aliexpressie części lekko uszkodzone, pn. LCD z wypalonym pizelem), podpiąć na chwilę i ogarnąć... pytanie jakie dane tam kisiłeś i na ile chciałbyś je powierzać serwisowi...

Offline Mężczyzna Cokeman

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.05.2013
A probowales podlaczyc myszke przez usb? Mojej zonie nie dzialal ekran, tzn wyswietlal ale nie reagowal i to wymyśliłem i pomoglo. Zgrala se dane i potem oddala do serwisu.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
A probowales podlaczyc myszke przez usb?

To jest fajny pomysł! I jeszcze przychodzi mi do głowy Łącze do Windows, ale tylko jeśli miałeś zawczasu skonfigurowane i odblokowane. Przy moich aktualnych ustawieniach nie dałbym rady tego zrobić.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna MEC

• Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 17.12.2016
Jeśli dotyk działa to można by spróbować podłączyć kabel MHL do telewizora ( jeśli ten model obsługuje ten standard)

"navigare necesse est, vivere non est necesse"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum