Autor Wątek: Altiplano  (Przeczytany 762 razy)

Offline maku

• Miasto:
  • Na forum od: 08.06.2013
Odp: Altiplano
« 10 Sie 2025, 18:12 »
Teraz w lipcu na Altiplano i generalnie w tych rejonach był fotograf Karol Nienartowicz. Możesz do niego zajrzeć, poczytaj jak było. Pisał że - 20 nocą to nic niezwykłego. Duża amplituda dobowa a tak w ogóle to były bardzo duże opady śniegu i pozamykane przejścia graniczne. Co prawda nie jeździł rowerem ale może trochę Ci to nakresli sytuację.

Śnieg generalnie może spaść między kwietniem a wrześniem. Ale: jak w dzień masz lampę, a w porze suchej zasadniczo masz lampę, do tego suche powietrze, to ten śnieg zsublimuje szybciej niż spadł. A spada 3-5 razy do roku. Śniegu tam się nie obawiam. Jechałem już szutrowką w IS w śniegu i dało radę. Na tych zdjęciach też zasp jednak nie ma.

Temperatura w nocy, ok, inna rozmowa. Patrzę cyklicznie na aktualną pogodę w Uyuni i nocami jest obecnie tak do -5. Ale wiadomo, może się trafić gorsze miejsce i pogoda. Trzeba będzie ciepły śpiwór wziąć i nie czekać do 20 z rozbijaniem namiotu. I jeszcze bonus: mróz zniechęca do zbierania obozowiska przed 8mą 😉
« Ostatnia zmiana: 10 Sie 2025, 18:35 maku »

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 10 Sie 2025, 22:59 »
śnieg pada też w styczniu. Tylko szybko się topi (no na 5km npm to już nie tak szybko, ale mało jest dróg co są aż tak wysoko).

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna mw

• Miasto: Puszcza
  • Na forum od: 15.04.2011
« 13 Sie 2025, 07:54 »
Ja polecam obejrzeć insta i napisać do Oli i Marcina. Obecnie w Peru ale za czas jakiś będą w okolicy gdzie planujesz jechać.
https://www.instagram.com/couplecycling/

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« Wczoraj o 13:18 »
Ja miałem na salarze śpiwór Cumulus 300g i cienką kurtkę puchową. Najniższą temperaturę zanotowałem -13 i trochę zmarzłem, ale nie jakoś strasznie. Suche i rozrzedzone powietrze powoduje że inaczej się to odczuwa niż np.w Polsce zimą. Nie brałbym bardzo grubego śpiwora, bo potem trzeba to taszczyć, a kilometrów w pionie jest trochę do zrobienia.

Ze sklepami we wioskach na południe od salaru było kiepsko, można było dostać Toblerone, ale nie ryż. Ale byłem tam 13 lat temu, więc może się pozmieniało.

Offline maku

• Miasto:
  • Na forum od: 08.06.2013
« Dzisiaj o 13:36 »
Dzięki za info! W jakim to było miesiącu?

Ze śpiworem będę miał zagwozdkę, bo nastawiałem się jednak na zimowy. Na 300g chyba nie starczy mi odwagi, bo to wychodzi t comfort > 0. Znalazłem relację z trasy pieszej w sierpniu:

https://www.thehikinglife.com/2019/05/the-altiplano-traverse-stage-1-salt-flats-volcanoes-quinoa/

Tu człowiek szedł z quiltem na -10 stopni + bivy + ubrania. Ale tam było chyba kilka noclegów dosyć wysoko.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 14:30 maku »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum