Autor Wątek: Altiplano  (Przeczytany 2314 razy)

Offline maku

• Miasto:
  • Na forum od: 08.06.2013
Odp: Altiplano
« 10 Sie 2025, 18:12 »
Teraz w lipcu na Altiplano i generalnie w tych rejonach był fotograf Karol Nienartowicz. Możesz do niego zajrzeć, poczytaj jak było. Pisał że - 20 nocą to nic niezwykłego. Duża amplituda dobowa a tak w ogóle to były bardzo duże opady śniegu i pozamykane przejścia graniczne. Co prawda nie jeździł rowerem ale może trochę Ci to nakresli sytuację.

Śnieg generalnie może spaść między kwietniem a wrześniem. Ale: jak w dzień masz lampę, a w porze suchej zasadniczo masz lampę, do tego suche powietrze, to ten śnieg zsublimuje szybciej niż spadł. A spada 3-5 razy do roku. Śniegu tam się nie obawiam. Jechałem już szutrowką w IS w śniegu i dało radę. Na tych zdjęciach też zasp jednak nie ma.

Temperatura w nocy, ok, inna rozmowa. Patrzę cyklicznie na aktualną pogodę w Uyuni i nocami jest obecnie tak do -5. Ale wiadomo, może się trafić gorsze miejsce i pogoda. Trzeba będzie ciepły śpiwór wziąć i nie czekać do 20 z rozbijaniem namiotu. I jeszcze bonus: mróz zniechęca do zbierania obozowiska przed 8mą 😉
« Ostatnia zmiana: 10 Sie 2025, 18:35 maku »

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 10 Sie 2025, 22:59 »
śnieg pada też w styczniu. Tylko szybko się topi (no na 5km npm to już nie tak szybko, ale mało jest dróg co są aż tak wysoko).

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna mw

• Miasto: Puszcza
  • Na forum od: 15.04.2011
« 13 Sie 2025, 07:54 »
Ja polecam obejrzeć insta i napisać do Oli i Marcina. Obecnie w Peru ale za czas jakiś będą w okolicy gdzie planujesz jechać.
https://www.instagram.com/couplecycling/

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 15 Sie 2025, 13:18 »
Ja miałem na salarze śpiwór Cumulus 300g i cienką kurtkę puchową. Najniższą temperaturę zanotowałem -13 i trochę zmarzłem, ale nie jakoś strasznie. Suche i rozrzedzone powietrze powoduje że inaczej się to odczuwa niż np.w Polsce zimą. Nie brałbym bardzo grubego śpiwora, bo potem trzeba to taszczyć, a kilometrów w pionie jest trochę do zrobienia.

Ze sklepami we wioskach na południe od salaru było kiepsko, można było dostać Toblerone, ale nie ryż. Ale byłem tam 13 lat temu, więc może się pozmieniało.

Offline maku

• Miasto:
« 16 Sie 2025, 13:36 »
Dzięki za info! W jakim to było miesiącu?

Ze śpiworem będę miał zagwozdkę, bo nastawiałem się jednak na zimowy. Na 300g chyba nie starczy mi odwagi, bo to wychodzi t comfort > 0. Znalazłem relację z trasy pieszej w sierpniu:

https://www.thehikinglife.com/2019/05/the-altiplano-traverse-stage-1-salt-flats-volcanoes-quinoa/

Tu człowiek szedł z quiltem na -10 stopni + bivy + ubrania. Ale tam było chyba kilka noclegów dosyć wysoko.
« Ostatnia zmiana: 16 Sie 2025, 14:30 maku »

• blog podróżniczy
« 24 Sie 2025, 14:46 »
miałem tenequę 900, ale ekwipunek mam daleki od minimalizmu.

Offline maku

• Miasto:
« 31 Sie 2025, 19:32 »
Ok, po przejrzeniu dostępnych relacji, wygląda na to, że trzeba się nastawić na możliwe -15C w nocy w odcinkach powyżej 4000m. Potencjalnie może się trafić zimniejsza noc - powyżej linkowałem relację z wyprawy pieszej w sierpniu, gdzie najniższa temperatura to było -18C w noclegu na zboczu wulkanu.

Przymierzam się za zamówienia śpiwora. Opcje bardzo lekkie/pakowne jednak odpuszczę, choćby z faktu, że nie mam żadnego doświadczenia w tamtym rejonie. Po uwagę biorę:

- Cumuls Teneqa 700: t. komfortowa = -10C / t. graniczna = -18C
- Cumuls Teneqa 850: t. komfortowa = -15C / t. graniczna = -23C

Doświadczenia z LL400 mam takie, że raczej nie jestem jakimś zmarzluchem. Na ziemi będę miał XTherma MAX Large, a więc solidna izolacja. Jeśli wierzyć definicji temperatury granicznej, Teneqa 700 powinien wystarczyć na styk... Będę też miał puchówkę. Ale może lepiej zostawić zapas (a więc Teneqa 850)?

Teneqa 700 ma pokrowiec 33/20 cm i zajmuje ~10l spakowana. Teneqa 850 39/21 cm i ~11l. Oba wielkie... przy tych rozmiarach te kilka centymetrów chyba już nie zrobi istotnej różnicy.

Mam 181cm. Standardowy rozmiar M jest do 190cm wzrostu - i chyba taki wezmę. Rozumiem, że ten model jest szerszy od klasycznej mumii, tak żeby schować wodę na rano czy podstawową elektronikę?

Co do puchu, to nastawiam się na zwykły (nie hydrofobowy). Regularnie wysyłam śpiwór do prania, co ewidentnie poprawia loft. Z puchem hydrofobowym pranie nie wchodzi w grę. Na Altiplano nie powinno też być problemu z dosuszeniem, gdyby była potrzeba. No chyba, że puch hydrofobowy faktycznie robi dużą różnicę?

Teoretycznie można by jeszcze dopuszyć Teneqa 700 do ~770g puchu lub ew. odjąć 50g puchu z wersji 850. Zastanawiam się na ile takie aptekarstwo ma sens, bo wymiary komór pozostają bez zmian.

Wszelkie sugestie odnośnie tych śpiworów mile widziane :)

• blog podróżniczy
« 31 Sie 2025, 19:42 »
puch hydrofobowy można prać. Przy czym na pustyni on trochę sensu nie ma, ale śpiwora co wyprawę nie kupuje nowego.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 31 Sie 2025, 19:45 »
Jak masz 180 to M może być za mała. Jak wyprostujesz nogi, to palcami będziesz robił sobie mostki termiczne (wiem to z doświadczenia, bo mam tyle samo wzrostu i też M cumulusa). No chyba że lubisz spać na boku z wygiętymi nogami, lub bez kaptura.

Gdzie wysyłasz śpiwory do prania?

IMO dopuszenie ma sens, jak wiesz co robisz. No i jak rozmiary komór pozwalają, a z tego co wiem to Cumulus dla danych serii śpiworów szyje takie same komory. Jeżeli więc masz coś z poniżej lub środka serii to komory ten dodatkowy puch ładnie przyjmą. Warto się dopuszyć tam gdzie wiesz że marzniesz.

Offline maku

• Miasto:
« 31 Sie 2025, 20:07 »
puch hydrofobowy można prać. Przy czym na pustyni on trochę sensu nie ma, ale śpiwora co wyprawę nie kupuje nowego.

Ja również nie planuje kolejnego zimowego, nie przy takim koszcie. Pytanie co zostanie z impregnacji po praniu?

Jak masz 180 to M może być za mała. Jak wyprostujesz nogi, to palcami będziesz robił sobie mostki termiczne (wiem to z doświadczenia, bo mam tyle samo wzrostu i też M cumulusa). No chyba że lubisz spać na boku z wygiętymi nogami, lub bez kaptura.

Gdzie wysyłasz śpiwory do prania?

IMO dopuszenie ma sens, jak wiesz co robisz. No i jak rozmiary komór pozwalają, a z tego co wiem to Cumulus dla danych serii śpiworów szyje takie same komory. Jeżeli więc masz coś z poniżej lub środka serii to komory ten dodatkowy puch ładnie przyjmą. Warto się dopuszyć tam gdzie wiesz że marzniesz.

W LL400 rozmiar M to faktycznie jest na styk. Śpię na boku ze zgiętymi nogami - inaczej pewnie byłby problem. Ale z rozmiarówki Cumulus widzę, że Teneqa są ogólnie dłuższe. Chyba, że piszesz właśnie o zimowym śpiworze?

To ciekawe info o stałym rozmiarem komór. Ogólnie dopuszył bym wierzch, bo materac (wydaje mi się) mam wystarczająco ciepły.

Piorę w firmie Explo z Krakowa. Jestem zadowolony. Raz nawet znaleźli mi szew na granicy puszczania puchu i zrobili poprawkę z niewielką dopłatą.

Offline Mężczyzna bzyk69

« 31 Sie 2025, 20:14 »
Miałem na myśli LiteLine. Również mam 400 (dopuszone o 50gr w okolicach kolan i stóp).

O rozmiarach komór czytałem gdzieś na forum ngt.pl. Nie jest to fakt, za który dałbym sobie coś uciąć :) Ale tam siędzą raczej poważni i doświadczeni ludzie (m.in. sasq który pracuje w pajaku jako projektant)

To explo w Krakowie to mnie zaciekawiło, mam w miarę blisko.

Możesz napisać ile kosztuje u nich pranie śpiwora? I czy można go dostarczyć osobiście (i odebrac?)

Na ichniej stronie jakoś nie mogę się tak na szybko doszukać informacji - wygodniej zapytać tutaj :)

Offline maku

• Miasto:
« 31 Sie 2025, 20:22 »
No ja właśnie oddaje/odbieram osobiście. Kwoty dokładnie nie pamiętam, ale to jest (był) poziom ~100 zł. Oni szyją wyroby puchowe, więc zakładam, że się znają (i do tej pory się nie zawiodłem). Sama lokalizacja firmy jest dosyć, hmmm tajniacka.

Offline Mężczyzna bzyk69

« 31 Sie 2025, 20:33 »
Street View mówią, że oni są na Zyblikiewicza w jakiejś piwnicy? A wejscie przez takie stare brązowe dwuskrzykłowe drzwi?

• blog podróżniczy
« 31 Sie 2025, 20:40 »
cumulus sam twierdził, w hydrofobowy można prać, do około 5 razy powinna wytrzymać impregnacja. Jak pierzesz raz w sezonie, to w sumie łatwo policzyć na ile starczy.

Offline maku

• Miasto:
« 31 Sie 2025, 20:58 »
Street View mówią, że oni są na Zyblikiewicza w jakiejś piwnicy? A wejscie przez takie stare brązowe dwuskrzykłowe drzwi?

Zgadza się. Są na domofonie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum