Autor Wątek: Ze Świeradowa Zdrój z gór do Pogorzelicy nad morze  (Przeczytany 437 razy)

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
Cześć

wysyłam dzieci na obóz nad morze. Wsadzam je w autokar 12 sierpnia i 13 sierpnia chcę ruszyć rowerem gravelem z domu, by ich odwiedzić w Pogorzelicy.

Z mojej okolicy Świeradowa Zdrój to w zasadzie prosta linia na północ nad morze. Powrót trochę na kołach, ale pewnie będę łapać jakieś regionalne pociągi do domu.

Szybkie wyznaczenie trasy daje około 500 km. Takie 3 dni, max 4 dni jazdy.

Polecacie jakieś fajne miejsca warte szybkich odwiedzin lub miejscówki na klimatyczny nocleg?
Zastanawiam się czy brać w ogóle namiot czy uprawiać bikepacking creditcard...
Przyszedł właśnie nowy Tailfin i chcę go wypróbować na te 5 dni.

Trasa mniej więcej:
Świeradów Zdrój -> Żagań -> Krosno Odrzańskie -> Gorzów Wielkopolski -> Stargard -> Gryfice -> Pogorzelica
nie chcę wjeżdżać do dużych miast, więc objeżdżam bokiem.

Czy macie jakieś polecajki?
--
Rower to moja wielka pasja :) Zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot, a czasem i pokój i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline Mężczyzna Ramaja

• Miasto: Sląsk
  • Na forum od: 15.07.2012
Ińsko,akurat jest festiwal filmowy.

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
bikepacking creditcard - nie można napisać po prostu, że spanie pod dachem?  ::)
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
1. Ruiny zakładów amunicji DAG pod Nowogrodem Bobrzańskim. Jeśli jarają Cię urbexy to warto, jak nie to w sumie też. Sam teren i kompleks robi spore wrażenie. Parę lat temu teren był ogólnodostępny, nie wiem czy to się nie zmieniło (ale znając trochę lubuskie to wątpię)
2. Zagroda żubrów pod Krosnem Odrzańskim (Sycowice). No nie mogło nie paść tutaj tego :) Teren jest sporo i jest różnie, nie zawsze żubry są (tak jak w Białowieży) na wyciągnięcie ręki, zależy od pory dnia. Ale warto podjechać i zobaczyć.
3. Lubniewice. Bardzo urokliwe miasteczko, ładnie położone nad jez. Lubiąż.
4. Centrum Barlinka.
5. Trasa rowerowa (po śladzie starej linii kolejowe) z Barlinka do Choszczna.
6. Iński park krajobrazowy. Warto tam pojeździć, pojechać nad jezioro Krzemień.
7. Muzeum kolejki wąskotorowej w Ińsku. To jak lubisz kolej. Przewodnikiem jest Pan który pracował jak kolejka działała. Trzeba sobie 2 godziny zarezerwować.

Polecajki kulinarne.
1. W Pełczycach jest dobra pizza (ta pizzeria w centrum na zakręcie). Rower możesz zaparkować za lokalem (pytaj obsługę)
2. Bistro Pierogi w Węgorzynie. Zajebiste pierogi, dobre ceny.

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
Odbiłbyś bardziej na zachód i przejechał się od mostu w Siekierkach po Blue Velo, a potem, zamiast odbijać w Trzcińsku na północ pojechał przez Ińsko - niedaleko opuszczona osada Brzeźnica, a kawałek dalej Iglice z opuszczonym pałacem, dawnym poprawczakiem.

Niedaleko mostu w Siekierkach, koło Starych Łysogórek jest fajna wiata turystyczna i miejsce do spania nad rzeczką Słubią. Jakby akurat wypadło to warto. Względnie pójść na całość i przespać się na tarasie na moście ;)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Mirostowice Dolne - duża ruina opuszczonego zakładu ceramicznego.  Jadąc stamtąd na północ do Żar (Żarów?) tuż przy drodze jest Góra Żarska, najwyższe wzniesienie woj. lubuskiego. Paręset metrów na zachód znajduje się stara niemiecka wieża widokową że średniej jakości widokiem na południe.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum