Cytat: c2c w 4 Lip 2025, 20:37Bardzo ważne jest też zakrywanie karku.Koszula świetnie spełnia tę rolę.
Bardzo ważne jest też zakrywanie karku.
To fakt, organizm ludzki o wiele lepiej radzi sobie z niższymi temperaturami, niż z wyższymi.Jak się zabezpieczacie przed słońcem? Wszelkiego rodzaju kremy 50-tki, to wiadomo. Ale ubrania? Zabezpieczacie głowę, czy całe ciało? Stosujecie ciuchy z UV-protection?
Zaczęła mnie mocno boleć głowa, już były zawroty i wtedy zdjęcie kasku przyniosło mi odczuwalną ulgę.
Mi się z wiekiem poprawia tolerancja na upały, ale to tylko polskie, takie 30°C. Nie wyobrażam sobie aktualnie wyjazdu rowerowego w lecie na południe Europy. Tam się już praktycznie nie da żyć, a co dopiero funkcjonować aktywnie. Byliśmy kiedyś na urlopie w Czarnogogórze w lipcu, to udało nam się pobiegać maks o 9 rano a wracaliśmy i tak totalnie przegrzani. Ta śmierć, niestety była tylko kwestią czasu, pomimo, że ultra jeżdżą ludzie o ogromnej wydolności.
Poza tym, jeżdżę zwykle bez koszulki (no chyba że w południe i polana wodą).Mimo wszystko uważam że każdy strój pogasza jednak chłodzenie.
Ja wtedy jechałem standardowo, spodenki z wkładką krótkie, koszulka jakaś syntetyczna krótka, kask, spd i krem na to co spod ubrań nie wystaje, a były dni ponad 2k podjazdów...Wszystko sie zaczyna układać w spójną całość.
Cytat: Kamilek w 21 Lip 2025, 19:52Ja wtedy jechałem standardowo, spodenki z wkładką krótkie, koszulka jakaś syntetyczna krótka, kask, spd i krem na to co spod ubrań nie wystaje, a były dni ponad 2k podjazdów...Wszystko sie zaczyna układać w spójną całość.Zrobiłeś sobie po prostu solidny test na stwardnienie rozsiane. Kiedyś testowano, czy ktoś ma tę chorobę poprzez zanurzanie w gorącej wodzie. Ogólnie przegrzanie organizmu wzmacnia objawy.https://multiplesclerosisnewstoday.com/multiple-sclerosis-symptoms/heat-intolerance/W sumie masz dwa klasyczne objawy, wpierw objaw Uhthoffa, potem objaw Lhermitte'a.