Autor Wątek: Wymiana sterów a-head  (Przeczytany 2940 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Wymiana sterów a-head
« 3 Lip 2025, 23:29 »
Tak. Po drugie pod półzintegrowane masz ramę nafrezowaną, aby równo sobie weszły miski do wewnątrz.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 3 Lip 2025, 23:38 »
Nie wiem, tak to wygląda u mnie, najprostsza rama, 1'1/8. Działa, tak samo jak w dwóch innych ramach w których te stery były. Może miałem farta i bezwiednie kupowałem ramy, które były akurat kompatybilne, a Surly ma jakieś swoje wymiary.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 4 Lip 2025, 08:19 »
Pogubiłem się :)
Dla jasności:
1/ nie ma mowy, żebym cokolwiek wbijał w ramę
2/ naprawa ma być najprostsza z możliwych. Wyobrażam to sobie jako rozkręcenie, wyjęcie widelca, wyczyszczenie główki i tych elementów, które są w nią wbite (bieżni?), obejrzenie bieżni, które jak przypuszczam nie są uszkodzone (to już nie pierwsza wymiana i chyba zawsze były OK, bo żaden z mechaników nie wspominał, żeby wymieniał bieżnie), wymiana czegoś, co się wymienia i kupuje najłatwiej (same łożyska? łożyska i uszczelki?), nasmarowanie, złożenie.
Wiele ponad powyższe nie ogarnę - brak umiejętności, chęci, czasu oraz narzędzi, z deską włącznie.

Co kupić przy takich założeniach?
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 4 Lip 2025, 08:42 »
Wianki z kuleczkami.
Ale jak blokuje ci się kierownica w centralnym położeniu, to nic to nie pomoże, bo bieżnia łożyska jest wybita.

My home is where my bike is.

« 4 Lip 2025, 14:54 »
Jak stery były na wianki i kierownica się 'zindeksowała', czyli kręci się z wyczuwalnymi stuknięciami podobnie do bębenka w paście to można zamiast wianka dać luźne kulki, żeby było ich na pełno. Czasem to pomaga.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 6 Lip 2025, 09:41 »
Ale jak blokuje ci się kierownica w centralnym położeniu, to nic to nie pomoże, bo bieżnia łożyska jest wybita

Nic się nie blokuje. Po prostu czasem są "dziwne odgłosy" plus jest dość zauważalny luz, jak się zaciśnie przedni hamulec i rusza rowerem.

Okej, czyli wychodzi na to, że muszę najpierw to rozebrać, wyjąć wianki, pomierzyć i dopiero wtedy szukać do kupienia dokładnie takich, jak potrzebuję? Nie da się wiedzieć zawczasu, jaki to są, najpierw kupić i dopiero rozbierać?

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 6 Lip 2025, 13:20 »
Zmierz średnicę rury sterowej i kup wianki na tą średnicę jaką masz w rowerze.
Będzie pasować.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 6 Lip 2025, 14:54 »
Stalowych framesety 1 1/8  spawane mają wewnątrz 34 mm (średnica główki ramy) - taki mam i starsze też tyle miały..
To można prosto sprawdzić, bez rozbierania - zmierzyć zewnętrzną średnicę główki pod sterem - powinno być ok 38mm (2mm ścianka).
Do tego pasuje tylko jeden widelec (28.6 mm rura sterowa, na dole, nad koroną jest wtedy 30mm na nabijaną bieżnię).

Wianki do sterów 1 1/8 można dokupić za grosze na znanym portalu aukcyjnym.
Takie wianki mają kulki 5/32 (3,97mm), ilość klek 22 -20 (zależnie od konstrukcji).

Jest tylko jedno ale.
Zdarzają się inne konstrukcje, np. kulki o średnicy 1/8 (3mm). Wianek ma więcej kulek wtedy.
No i podmianka tylko wianka (przy bieżni na inną średnicę) powoduje szybkie zużycie łożyska.

W Twoim przypadku tak może być, serwis wymieniał tylko wianki, stery działają, ale sie szybko zużywają.
W tej chwili (po kilku wymianach) to już jest nie do sprawdzenia (jakie miały byc oryginalnie), no i bieżnie się już zużyły.

Sprawdziłem sobie moje  stery które zdjąłem po zakupie nowego roweru, kilka lat temu.(drążysz temat długo już :))
No i one miały kulki o średnicy 1/8".
Wymieniłem je na maszynowe, bo i tak zmieniałem widelec, ale takie przypadki występują ;)

Wymień wszystko (na maszynowe) ;)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 7 Lip 2025, 13:08 »
Okej, czyli wychodzi na to, że muszę najpierw to rozebrać, wyjąć wianki, pomierzyć i dopiero wtedy szukać do kupienia dokładnie takich, jak potrzebuję?

Wianki do danej rury sterowej są standardowe. Jeżeli bieżnia nie jest powybijana to wystarczy ich wymiana i żeby to zrobić po prostu rozkręcasz kierownicę, ściągasz widelec, wymieniasz i składasz z powrotem. Skądinąd jeżeli jest luz na sterach to powinno się to dać zlikwidować dokręcaniem kapsla, ale jak chrzęści to lepiej wymienić zanim dojdzie do zużycia bieżni. Symptomem zużycia bieżni jest to, że nie chodzi płynnie, tylko 'przeskakuje' lekko blokując się w konkretnych pozycjach gdzie są wgniecenia od kulek.

Najlepiej podjedź do byle jakiego serwisu rowerowego na tym rowerze i powiedz, ze chcesz do niego kupić wianki do sterów bo się zużyły.

« 7 Lip 2025, 13:18 »
Mam chyba jakieś stery fsa na maszynach, które dostałem do ramy, ale nigdy nie założyłem, wciąż są nowe, w worku. Nigdy ich nie zamontuję, bo mam inne, które bardziej mi pasowały. Za trzy dni i lecę do Polski to mogę zabrać, dasz adres i wyślę ci za friko, bo tylko leżą i zajmują miejsce.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 7 Lip 2025, 19:00 »
Dzięki Sinuche i Iwo - teraz chyba wszystko jasne! :)

Siara, Tobie również dzięki, ale ja mieszkam w Wiedniu ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum