Autor Wątek: Przyczepka z możliwością spania/mini kemping do roweru. Pytań kilka.  (Przeczytany 753 razy)

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
Ja bym tego nie dyskwalifikował tylko przy rowerze elektrycznym (zaznaczam - rowerze, a nie tym czymś, co się w ramach przepisów nie mieści), do tego jeśli mamy na tej przyczepce panel z akumulatorem... (zaraz powiecie, że to kolejna dodatkowa waga, ale akurat jestem w temacie, bo sobie buduje mini kampera i taki zestaw to maks 4-8kg dodatkowo, a jesteśmy już niezależni prądowo do ładowania i roweru i całej elektroniki - lampki, gps, telefon itd.).

Jednak zawsze zostaje temat wiatru bocznego, oraz wyprzedzających aut - masakra. No i tego, że raczej bylibyśmy przywiązani do asfaltu, lub bardzo dobrej jakości szutru.

Kiedyś coś podobnego rozważałem, ale za dużo PRZECIW, za mało ZA.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Kiedyś coś podobnego rozważałem, ale za dużo PRZECIW, za mało ZA

Obstawiam, że decydujące jest to, że pasja tego Pana do majsterkowania jest większa niż pasja do podróżowania rowerem. Z pewnością wygodniej jeździłoby mu się z namiotem, ale kto wie czy z namiotem znalazłby w ogóle motywację by ruszyć z domu. Prawdopodobnie tak jak większość forumowiczów odnajduje radość w przemierzaniu dużych dystansów, docieraniu do niedostępnych miejsc etc., tak ten Pan ma tę radość w tym, że śpi w swojej małej, naszpikowanej bajerami, budowanej miesiącami budce.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
Kiedyś coś podobnego rozważałem, ale za dużo PRZECIW, za mało ZA

Obstawiam, że decydujące jest to, że pasja tego Pana do majsterkowania jest większa niż pasja do podróżowania rowerem. Z pewnością wygodniej jeździłoby mu się z namiotem, ale kto wie czy z namiotem znalazłby w ogóle motywację by ruszyć z domu. Prawdopodobnie tak jak większość forumowiczów odnajduje radość w przemierzaniu dużych dystansów, docieraniu do niedostępnych miejsc etc., tak ten Pan ma tę radość w tym, że śpi w swojej małej, naszpikowanej bajerami, budowanej miesiącami budce.

Na całe szczęście nikt nikomu nie może zabronić robić rzeczy kompletnie bez sensu i jeszcze czerpać z tego przyjemność.  ;D sam tak mam  ;D

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Ja bym tego nie dyskwalifikował tylko przy rowerze elektrycznym (zaznaczam - rowerze, a nie tym czymś, co się w ramach przepisów nie mieści)

Czyli wystarczą dwa kable i pobliskie gniazdko w przypadku ram metalowych?  :icon_twisted:

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Temat z cyklu "Adam Słodowy  poleca"
Dla konstruktorów :)

Osobiście, widziałbym tutaj nie przyczepkę ale trójkołowiec.
Coś w rodzaju kabrio, odkrywamy daszek, boczne ścianki/panele na słońce  i jedziemy, wieczorem zamykamy i gotujemy :)

Jedno koło mniej, no i pasowałby tutaj poziomka, by wszystko niższe było.
Problem podmuchów - przy nisko położonym środku ciężkości (akumulatory :)), pochylonych bocznych ścianach, mogło by się to trzymać drogi.

Tak myślę, że gdyby poszperać w chińskim (lub holenderskim) internecie, to by się znalazło wiele ciekawych konstrukcji/inspiracji :D
« Ostatnia zmiana: 12 Cze 2025, 13:52 sinuche »

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Krytykującym, którym zdaje się nie chciało się zapoznać z kanałem zwrócę uwagę, że to nie są wyjazdy w stylu tutaj popularnym, tylko kilkudniowe wycieczki dość mocno stacjonarne w istotny sposób połączone z wędkarstwem (również w porach chłodnych). Najwidoczniej mu się sprawdza, a mała przestrzeń w której siedzi nie robi mu problemów. Wicia nie zauważyłem, sprawia człowieka flegmatycznie wręcz powolnego i nad wyraz spokojnego. Waga (w komentarzach podaje 150 kg) nie jest tak istotna, bo porusza się na rowerze elektrycznym.

Na kanale są też relacje z wyjazdów z namiotem (trójkołowcem elektrycznym).

Dwuosobowy namiot ekspedycyjny skonstruowany z myślą o zimowych zastosowaniach powyżej granicy lasu czy arktycznych waży ponizej 4kg

Ale wygodniej się siedzi na laptopie przy padającym śniegu.

Jak szosowcy - przykuci do asfaltu.

Napisz mu o tym, bo chyba z tego sobie nie zdaje sprawy.

Ogólnie to podoba mi się ta dyskusja, kilka osób zobaczyło coś co się kłóci z ich wyobrażeniem o tym jak powinna wyglądać prawdziwa turystyka rowerowa i z rozdrażnienia wymyślają sobie jak to np. z wiatr go wepchnie pod samochód. A on sobie po prostu jeździ, już od paru lat co najmniej. Typowe forum.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
kilka osób zobaczyło coś co się kłóci z ich wyobrażeniem o tym jak powinna wyglądać prawdziwa turystyka rowerowa i z rozdrażnienia wymyślają sobie [...] Typowe forum.

Nie dorabiaj od razu intencji. Po to jest forum,  żeby komentować w odpowiedzi na zapytanie autora wątku a nie tylko klaskać. Struktura komentarzy jedynie pokazuje, że to co można z taką przyczepką robić pasuje do tematu forum jak pieść do nosa.
To tak jakbyś wbił na forum motocyklowe z kanałem o jeździe rowerem elektrycznym. Niby to fajna opcja, bo Waligóra objechał na tym Polskę a większość motocyklistów nigdy takiej trasy nie zrobiła, ale nie sądzę, żeby temat się przyjął  8)
Tak jak pisał olo, najprawdopodobniej rower jest tylko tutaj dodatkiem do pasji majsterkowicza/konstruktora/wędkarza. Po drugie on jezdzi elektrykiem... ;D

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Na dwudniówki z noclegiem na łonie - czemu nie (ale jednak za elektrykiem). Tylko blokersom bez garażu ciężko byłoby taki wehikuł upilnować.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Krytykującym, którym zdaje się nie chciało się zapoznać z kanałem zwrócę uwagę, że to nie są wyjazdy w stylu tutaj popularnym, tylko kilkudniowe wycieczki dość mocno stacjonarne w istotny sposób połączone z wędkarstwem (również w porach chłodnych). Najwidoczniej mu się sprawdza, a mała przestrzeń w której siedzi nie robi mu problemów. Wicia nie zauważyłem, sprawia człowieka flegmatycznie wręcz powolnego i nad wyraz spokojnego. Waga (w komentarzach podaje 150 kg) nie jest tak istotna, bo porusza się na rowerze elektrycznym.
No, wypróżniłeś się elegancko, to teraz przeczytaj pytanie postawione w tym wątku.

Zastanawiam się czy ktoś z was podróżować z czymś takim ? Jeśli tak to napiszcie proszę jak wygląda taka jazda. Chodzi mi o to czy ciężko się coś takiego ciągnie w zależności od nawierzchni oraz jak jest na podjazdach. Kusi mnie aby zbudować coś takiego na dłuższe wypady bo wygląda to calkiem fajnie a i jest funkcjonalne.

Koleś robi wyjazdy elektrykiem po 50 km gdziennie, gdzie w sumie trzaska głównie szosy i na koniec dojazdówka na miejscówkę nad rzekę czy jezioro. Nie sądzę, aby autor wątku zadający pytanie miał w planach właśnie taką turystykę, słowo dłuższe wyjazdy, rozpatrywanie nawierzchni i podjazdów sugeruje coś więcej, niż dojazd na rybki.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Na dwudniówki z noclegiem na łonie - czemu nie
Myślę, że właśnie wtedy szczególnie to nie ma sensu, bo na dwudniówki nie wyjeżdża się w załamanie pogody i targanie takiego ustrojstwa to sztuka dla sztuki.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
No i jeszcze dochodzi kwestia transportu tej przyczepy. Ja lubię podjechać gdzieś dalej pociągiem, a w tej sytuacji to niemożliwe.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum