Autor Wątek: Najprostszy ale pewny radar  (Przeczytany 688 razy)

Offline Mężczyzna chorowitek

• Miasto: lublin
  • Na forum od: 27.09.2017
Najprostszy ale pewny radar
« 25 Maj 2025, 09:51 »
Chciałbym wrócić na rower po przerwie chorobowej.
Na razie nie mogę odwracać się w celu sprawdzenia czy nic za mną nie jedzie, dlatego pomyślałem o zakupie radaru. Nie jestem biegły w tych nowinkach, stąd moje pytanie.
Posiadam nawigację XOSS nav+, czy z tym komputerkiem zadziała jakiś radar?

Jeśli nie, to jaki radar kupić, żeby działał z telefonem? Tylko chodzi mi o korzystanie z nawigacji i żeby na ekranie nawigacji wyświetlały się komunikaty z radaru. A nie, żeby wyświetlały się tylko komunikaty radaru w jakiejś osobnej aplikacji.

Chyba, że uważacie, że nie ma sensu kombinowanie tylko trzeba zakupić komplet: radar z nawigacją. Jeśli tak, to jaki najtańsz, a działający zestaw trzeba zakupić?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
Odp: Najprostszy ale pewny radar
« 25 Maj 2025, 12:28 »
Jak chcesz najtaniej, to zrób to na porządnych lusterkach. Będzie tanio i bezpiecznie.
Jeżeli upierasz się przy radarze, to musi to być sprawdzone i pewne rozwiązanie. Żadne tam chińczyki z ali.
Ja mam garmina explore 2 i Cycplus L7 - działa to bezproblemowo. Ale i tak mam lusterko (takie małe, przy baranku), i powiem Ci, że jak mam wykonać niebezpieczny manewr (np. zjechać na lewo), to pomimo radaru zazwyczaj lusterko jest tą ostateczną wyrocznią, czy można.

I też mam problemy z kręgosłupem, które nie pozwalają mi na swobodne obracanie głowy podczas jazdy na rowerze, więc ten temat traktuję poważnie.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 25 Maj 2025, 17:41 »

Do kiery, którą masz, kup bdb. lustro, - to zwłaszcza.

Mi Varia Garmina działa już kilka dobrych lat:
https://www.eazymut.pl/garmin-varia/2036-varia-rtl-515-010-02375-00.html

Z gps'em Garmina.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 25 Maj 2025, 17:56 »
Jeśli masz problem z odwracaniem głowy i chcesz zaufać radarowi podczas manewru skrętu w lewo, to nie polecam. Radar (przynajmniej ten garminowski) może czasem nie pokazać jadącego za Tobą pojazdu. On wyłapuje pojazdy zbliżające się, ale jak cos będzie jechało za Tobą chwilkę dłużej z tą samą prędkością co Ty (bo np przez chwile nie będzie możliwości wyprzedzenia Cię, albo wyjedzie z bocznej tuż za Tobą), to już możesz tego na radarze nie widzieć, a on akurat rozpocznie manewr wyprzedzania.
UWAŻAJ na to.
Jeżdżę z radarem jakieś dwa lata chyba i generalnie jest super, ale przez ten czas, kilka razy jadące za mną cichutko auto, zaskoczyło mnie. Na szczęście tylko tyle, że się zdziwiłem / wystraszyłem, bo nie skręcałem w lewo, ale przez to nauczyłem się nie ufać temu w 100% jeśli chcę wykonać ryzykowny manewr.

« 26 Maj 2025, 12:34 »
Lusterko to dla mnie rzecz obowiązkowa. Tu nie ma dla mnie dyskusji.

Radar miałby mi służyć jako pomoc, nie rozwiązanie.

Chodzi mi o to, żeby samochody mnie nie zaskakiwały. Mam też problem ze słuchem, dlatego boję się, że nie będę słyszał nadjeżdżających pojazdów.

Rozumiem, że koncept całego systemu jest taki, że mogę kupić radar jednej firmy i podłączyć go do urządzenia innej, byle urządzenie miało możliwość obsługi radaru?

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 26 Maj 2025, 12:47 »

Tak.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 26 Maj 2025, 12:53 »
Chodzi mi o to, żeby samochody mnie nie zaskakiwały. Mam też problem ze słuchem, dlatego boję się, że nie będę słyszał nadjeżdżających pojazdów.
Ja jak wyłączę czasem w mieście dźwięk pipkania radu w nawigacji i potem poza miastem zapomnę włączyć, to jestem przez samochody zaskakiwany, bo nikt nie jeździ rowerem gapiąc się ciągle w ekran nawigacji. Dlatego u mnie pipkanie jest w podróży włączone.
Z problemem ze słuchem będzie Ci trudniej, ale zakładam też, że osoba z takimi problemami ma bardziej wyczuloną świadomość na to, aby jednak zerkać w ekranik / lusterko, niż osoba polegająca standardowo na słuchu.

« 27 Maj 2025, 11:19 »
W mojej wypowiedzi chodziło o to, że nie mając problemu ze słuchem boję się, że nie będę dobrze słyszał dźwięku silników samochodowych. Dlatego chciałbym mieć to pikanie. Wydaje mi się, że mam łep na karku i nie będę robił głupot i gapił się tylko w ekran.

Jestem mocno wyczulony na punkcie bezpieczeństwa. Przejeździłem tysiące kilometrów mając pod opieką 5 moich dzieci, także mniej więcej wiem czego unikać;)

Dzięki za odpowiedzi. Teraz pozostaje mi wybrać model i ewentualnie nową nawigację.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum