Autor Wątek: Carinthia Observer Plus vs Norka MON 731  (Przeczytany 453 razy)

Offline KKK

• Miasto:
  • Na forum od: 05.05.2025

Cześć,

podobają mi się modele z rozpinanym wejściem od przodu - Carinthia Observer Plus lub Norka MON 731. Oba wyglądają Praktycznie identycznie, jednak Carinthia jest 3x droższa. Czy jest istotna różnica jakościowa, czy chodzi tylko o markę i warunki gwarancji?

Pozdrawiam,

KK

Offline Mężczyzna axs

• Miasto: Myślibórz
  • Na forum od: 20.02.2025
to już lepszy Nordisk Lofoten ;-)

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Czy jest istotna różnica jakościowa, czy chodzi tylko o markę i warunki gwarancji?

W przypadku zakupów przez MON stosuje się ustawa o zamówieniach publicznych i magiczne słowo "lub równoważny".
Jak kupujesz Carinthia i jest napisane GoreTex to jest to GoreTex.
Jak kupujesz MON i jest napisane membrana to jest tam przeważnie najtańsza chińska membrana jaką producent mógł znaleźć.

Offline KKK

• Miasto:
  • Na forum od: 05.05.2025
Dzięki za info. Faktycznie ma to sens.

Zastanawiam się czy to dotyczy także MON 731 uszytych przez firmę Summit, dla których sprzedawcy w opisie podają "oryginalny GORE-TEX"?

A druga sprawa w tym wypadku, to orientacyjnie ile lat wytrzyma Carinthia zakładając, że będę używał powiedzmy około 60dni w roku przy różnej pogodzie?

Cena dla mnie na prawdę spora, jednak jak mam moknąć w tańszym to bez sensu.

Inne wersje nie bardzo mi pasują bo zależy żeby móc w deszczu czy jak jest zimniej schować się w środku ale móc prowadzić obserwację do przodu i robić zdjęcia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum