Autor Wątek: Mapy.cz - jak dodać odcinek przy projektowaniu ?  (Przeczytany 987 razy)

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Jak poradzić sobie w trakcie planowania trasy na mapy.cz z dodaniem prostego odcinka, łączącego 2 punkty A i B ? Chodzi np. o dodanie przeprawy promowej - trasa jest automatycznie wyznaczana okrężną drogą. Albo powiedzmy dodanie odcinka "na przełaj" przez las/pole. Jest na to jakiś prosty sposób, poza zakończeniem w punkcie A i rozpoczęciem w B ? Wtedy będą 2 ślady, które trzeba połączyć.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
Jak poradzić sobie w trakcie planowania trasy na mapy.cz z dodaniem prostego odcinka, łączącego 2 punkty A i B ? Chodzi np. o dodanie przeprawy promowej - trasa jest automatycznie wyznaczana okrężną drogą. Albo powiedzmy dodanie odcinka "na przełaj" przez las/pole. Jest na to jakiś prosty sposób, poza zakończeniem w punkcie A i rozpoczęciem w B ? Wtedy będą 2 ślady, które trzeba połączyć.

nie da się, niedawno było o tym w wątku
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=28374.msg587167#msg587167

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
nie da się, niedawno było o tym w wątku

Dzięki. Chyba czas na przetestowanie kolejnej aplikacji mapowej  :)
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Inną wadą mapy.cz (lub raczej mapy.com) jest to, że nie da się nawigować na śladzie zaimportowanym z zewnątrz. Nawiguje wyłącznie po tym, co się samemu narysuje. Nie można nawet zaimportowanego śladu zmodyfikować. Niestety, mapy.com mają fajne tylko mapy (jako podkład). Do nawigacji się nie nadają.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
A zna ktoś może sposób jak wyeliminować konieczność klikania (czasami podwójnego) by przywrócić widok pełnoekranowy po przełączenu okien (w aplikacji mapy.com)?
Ten sam problem po wyłączeniu/włączeniu ekranu w telefonie.
Zawsze się pokazuje dolny tab z zaplanowaną trasą (zasłania dolną część mapy).

Wydaje mi sie, ze kiedyś, we wcześniejszych wersjach jakoś to omijałem.
Nie mówię o trybie nawigowania (nie używam ;)), tylko normalnie, ślad jest i sobie po nim jadę.

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.04.2021
Inną wadą mapy.cz (lub raczej mapy.com) jest to, że nie da się nawigować na śladzie zaimportowanym z zewnątrz. Nawiguje wyłącznie po tym, co się samemu narysuje. Nie można nawet zaimportowanego śladu zmodyfikować. Niestety, mapy.com mają fajne tylko mapy (jako podkład). Do nawigacji się nie nadają.

Da się, ale to upierdliwe. Musisz zaimportować na kompie track GPS na swoje konto i zapisać w moje trasy, a potem w appce jak będziesz na śladzie to poprowadzi.

Offline Mężczyzna Romal

jak będziesz na śladzie to poprowadzi.

Wyświetli czerwoną kreskę, ale nie poprowadzi. Poprowadzić będę musiał się sam patrząc na ekran. To nie jest nawigacja.

jak będziesz na śladzie to poprowadzi.

Wyświetli czerwoną kreskę, ale nie poprowadzi. Poprowadzić będę musiał się sam patrząc na ekran. To nie jest nawigacja.

Da się :D

Przed chwilą przeniosłem track (gpx file) do mapy.com.
Oczywiście mam konto.
Posiłkowałem się czeskim forum mapy.cz.

Aby to zrobic trzeba użyć strony:
https://gpxmapy.cz/

Ona umożliwia import plików gpx oraz export bezpośrednio do strony web mapy.cz, a tam juz tylko "save" na swoje konto i gotowe.
Można też edytować (na tej stronie gpxmapy.cz) ale to mnie nie interesowało.

Jak ktoś jest zainteresowany to mogę napisać manuala jak to zrobić :)
(w sumie, kilka kliknięć :))

Otwiera się stronę https://gpxmapy.cz/

w wersji angielskiej będzie tak:
"load files"  - wybiera się plik gpx
"fast functions" -> "convert path to plan"   - można sobie wybrać jeszcze MTB, road  itp
i wybieramy:
"points to Mapy.cz as plan"   -  otwiera się okno  web maps.com  z gotowym śladem w formacie mapy.cz który sobe zapisujemy.

Gotowe.

Offline Mężczyzna Romal

Gotowe.

Dziękuję Ci dobry człowieku. Rzeczywiście działa. Nie znałem :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....