Autor Wątek: Kręciołek, czyli jaka kamera sportowa?  (Przeczytany 783 razy)

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
Kręciołek, czyli jaka kamera sportowa?
« 26 Kwi 2025, 20:54 »
Wielkimi krokami zbliża się równiutki jubileusz :D Z tej okazji mogę poprosić o jakieś bawidełko i pomyślałem o kamerce. Z tych nowych cudeniek to i kadry foto można ładne wyciągnąć i film w 4K wspomnieniowy zimą obejrzeć :D
GoPro, DJI Action czy Insta 360? A może jakieś inne cudo nowoczesnej inżynierii? Polatron? :P
Jakie akcesoria są niezbędne, a bez których spokojnie można się obejść?
Z góry dzięki :D

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Modelu nie polecę (mam Sony Action, ale to już chyba wiekowy sprzęt).
Z akcesoriów to przydaje mi się tylko uchwyt na kask.
Natomiast uchwyt na klatkę piersiową w ogóle mi się nie sprawdził jeżeli chodzi o jazdę rowerem.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
To raczej zależy od Ciebie, co chcesz kręcić i jak wygodne to chcesz.
Insta360 trzeba bardziej uważać aby nie porysować obiektywu (tak mi się wydaje).
Ja od lat kręcę wiekowym GoPro7 i to nadal daje radę. Można kręcić bez problemu 4K jak ktoś potrzebuje. Mieści się w kieszeni, więc tak ja zawsze worzę - jak chcę cos nagrać to wyjmuję, kręcę i chowam - bezproblemowo. Na obiektyw naklejone szkiełko więc nie trzeba uważać. Bardzo praktyczna kamerka.
Filmy kręcę zazwyczaj w 2,7K, czyli trochę lepiej niż FHD, ale nie tak ciężkie jak 4K, więc w montażu spoko. Tak to wychodzi: https://youtu.be/m-nhxNOimos?si=i1sZcIia8H_KQiLA

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
Też mam wiekowe, GoPro 7 Black. Jednak nowego GoPro już bym nigdy nie kupił. Widzę co się z nimi dzieje, praktycznie u wszystkich, których znam i kręcą nimi dużo. Temat rzeka i większość to prawda.

Poszedłbym w DJI, a jakie, to już musisz sam sobie odpowiedzieć, do czego ją dokładnie potrzebujesz. Sportowa, czy ta OSMO Pocket. Ta, czy ta, brałbym w zestawie z bateriami i ładowarką oryginalną, bo są świetne. Nie mam, ale pożyczałem i bawiłem się dość długo.
DJI OSMO ACTION 4 ADVENTURE COMBO - w to bym szedł, jak sam bym kupował, bo na nowszą żal by mi było kasy.

Jeszcze jako ciekawostka są stare handycamy np.  FDR-AX700 4K HDR od Sony. Do dziś biją na głowę jakością, stabilizacją, możliwością optycznego zoom, oraz mikrofonami i baterią. Wadą jest to, że nie da się tego zaczepić na sobie, reszta same zalety.

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
Też mam wiekowe, GoPro 7 Black. Jednak nowego GoPro już bym nigdy nie kupił. Widzę co się z nimi dzieje, praktycznie u wszystkich, których znam i kręcą nimi dużo. Temat rzeka i większość to prawda.
Tzn co się z nimi dzieje? Z ciekawości pytam, bo użytkuję swoją już chyba ze sto lat ;) i jest genialna i bezproblemowa. Może czasem się zwiesi, ale to wystarczy wyjąć baterię i wsadzić ponownie i działa. Ale może te nowe mają problemy, których nie mają stare modele.

Tzn co się z nimi dzieje? Z ciekawości pytam, bo użytkuję swoją już chyba ze sto lat ;) i jest genialna i bezproblemowa. Może czasem się zwiesi, ale to wystarczy wyjąć baterię i wsadzić ponownie i działa. Ale może te nowe mają problemy, których nie mają stare modele.

"Też mam wiekowe, GoPro 7 Black. Jednak nowego GoPro już bym nigdy nie kupił" - znaczy to tyle, że z moim nic, ale z każdym następnym mam potwierdzone informacje, że zawsze coś...

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Producent GoPro jest na skraju bankructwa. Podobno serwis już się nie odzywa do klientów, nawet dziennikarze mieli problem z uzyskaniem informacji, bo nikt nie chce odpowiadać na pytania. Akcje firmy kosztowały kiedyś 90USD, a teraz tylko 0.633USD. 12 maja mają podać wyniki finansowe i coś powiedzieć co dalej.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
Jeszcze jako ciekawostka są stare handycamy np.  FDR-AX700 4K HDR od Sony. Do dziś biją na głowę jakością, stabilizacją, możliwością optycznego zoom, oraz mikrofonami i baterią. Wadą jest to, że nie da się tego zaczepić na sobie, reszta same zalety.

Oj, porównujesz sprzęt kosztujący 5-10 razy tyle - więc jakość optyki też jest proporcjonalna :) natomiast nie wierzę, że stabilizacja jest prównywalna z tym co dzisiejsze "action camy" potrafią...

Oj, porównujesz sprzęt kosztujący 5-10 razy tyle - więc jakość optyki też jest proporcjonalna :) natomiast nie wierzę, że stabilizacja jest prównywalna z tym co dzisiejsze "action camy" potrafią...

Dlaczego 5-10 razy tyle?? Nowa najlepsza sony kosztuje około 3 tysie. Używana luzem do wyrwania za 1500-2000 plus bateria 100 razy 2.

Czy stabilizacja porównywalna? Ciężko stwierdzić, bo nie zawiesisz tego na sobie jak gopro, więc i nie potrzeba aż takiej stabilizacji, jednak przy kręceniu z ręki na rowerze jest bardzo stabilnie. Inny sprzęt, do innych celów. Tylko ciekawostka, ale znam ludzi co tym kręcą (Przemyslav).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum