Autor Wątek: Trek Marlin 7 gen 3 - przegląd i serwis  (Przeczytany 612 razy)

Offline Mężczyzna Kapitan_Maruda

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2025
Trek Marlin 7 gen 3 - przegląd i serwis
« 19 Kwi 2025, 18:22 »
Witam wszystkich, jestem tu nowy. Jestem też nowo upieczonym posiadaczem Trek Marlin 7 gen 3. Rower z salonu, przegląd zerowy zrobiony. Pytanie co ile powinienem robić przeglądy konkretnych komponentów oraz ogólny? W salonie powiedzieli mi, że wszystko znajdę na stronie TREK-a. Natomiast na stronie Trekbikes.com jest to podzielone na 3 etapy serwisowe, wrzucę link poniżej:
https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/service/

Chciałbym zapytać jak do tego podchodzicie w praktyce i czy naprawdę trzymacie się wytycznych serwisowych ze strony producenta. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Cześć Maruda  ;D

Jeżeli gwarancja nie wymaga konkretnych dat to sam zobaczysz że coś już się zużywa.

Pytanie ile robisz kilometrów rocznie itp.

Ale raz na rok to chyba minimum jeżeli robisz więcej niż 3tys.

Osobiście przy przebiegu 9-10tys rower do serwisu zawożę raz na rok, jednak w ciesze tego roku wymieniam łańcuchy czy klocki urwane linki samemu wraz z ich zużyciem.

Najszybciej padnie łańcuch wiec jak nie masz przymiaru to kup, reszta sama wyjdzie z czasem ;)

Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
Witam wszystkich, jestem tu nowy. Jestem też nowo upieczonym posiadaczem Trek Marlin 7 gen 3. Rower z salonu, przegląd zerowy zrobiony. Pytanie co ile powinienem robić przeglądy konkretnych komponentów oraz ogólny? W salonie powiedzieli mi, że wszystko znajdę na stronie TREK-a. Natomiast na stronie Trekbikes.com jest to podzielone na 3 etapy serwisowe, wrzucę link poniżej:
https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/service/

Chciałbym zapytać jak do tego podchodzicie w praktyce i czy naprawdę trzymacie się wytycznych serwisowych ze strony producenta. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

W praktyce to ja wożę rower do serwisu jak nie mam klucza i nie opłaca mi się go kupić, lub mam długą dostępność do niego... Drugi przypadek jest jak już nie mam pomysłu jak to zrobić, to i tak dają mi stojak i rób se sam jak już kierownik pokaże co i jak wymyślił producent ;) bo taki mam układ w serwisie.

A jeśli chcesz wozić do serwisu to przynajmniej kup sobie przymiar do łańcucha, nie będę wchodził w szczegóły, po prostu kup dobrej renomowanej firmy np. https://www.centrumrowerowe.pl/przymiar-zuzycia-lancucha-park-tool-cc-3-2-pd17468/?v_Id=54977&gad_source=1. Jak przymiar wskaże ci około 0,5-0,7 zawieź go do serwisu i niech wymienią Ci łańcuch i zrobią przegląd ogólny. Tyle i aż tyle.

Offline Mężczyzna Kapitan_Maruda

• Na forum od: 19.04.2025
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum