Autor Wątek: Stare Drogi Krajowe (DK)  (Przeczytany 605 razy)

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
Stare Drogi Krajowe (DK)
« 14 Kwi 2025, 12:48 »
Próbuję zbudować ślad  .gpx na bazie starej starej DK 3.

Może ktoś ma takowy? Ew. może gdzieś są dostępne skany starych map, gdzie ta droga jest zaznaczona wyraźnym, czerwonym kolorem?

Stare DK 1, 2 i 4 zmieniły się w DK 91, 92 i 94 - z tym nie ma problemu. Ze starą DK 3 jest inaczej, ponieważ nie ma DK 93. Podobnie z DK 6 na odcinku Szczecin - Koszalin i Bożepole Wielkie - Gdynia. Akurat jestem z Pomorza i z tym sobie poradzę. Gdyby ktoś potrzebował takiego śladu, to mogę narysować i udostępnić.

Pewnie jest jeszcze wiele starych dróg krajowych, które po wybudowaniu trasy szybkiego ruchu straciły ten status i dla nie-lokalsów, odwzorowanie ich może być problemem.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Odp: Stare Drogi Krajowe (DK)
« 14 Kwi 2025, 13:27 »
"Stara" DK3 na odcinku od Renic (skrzyżowanie z S-3) do Szczecina (skrzyżowanie z DK-10) to teraz DW119. Na odcinku od wyjazdu z Renic do skrzyżowania z DW 120 (na Kołbacz) posiada szerokie,  komfortowe pobocze.
Jeśli jednak ktoś  nie musi tamtędy  jechać xzyvto rowerem bądź samochodem to odradzam. Ruch jest duży, a kierowcy ograniczenia i inne przepisy mają często gdzieś.
W Dolnośląskim i częściowo Lubuskim to teraz DW333. Od węzła Głogów Południe do Nowego Miasteczka to niemalże droga dla rowerów, bo ruch samochodów jest tam znikomy.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2025, 13:37 4gotten »
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 14 Kwi 2025, 13:39 »
Warto pamiętać, że nie wszystkie odcinki DK ostały się po zamianach na autostrady czy eski. DK18 została na długim odcinku Borów Dolnośląskich zamieniona na autostradę bez żadnej rowerowej alternatywy (przecina poligon wojskowy), DK92 na A2 od Rzepina do granicy (ale tutaj jest sensowny objazd przez Nowe Biskupice) i pewnie kilka innych przykładów by się znalazło.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
« 14 Kwi 2025, 13:53 »
W Dolnośląskim i częściowo Lubuskim to teraz DW333. Od węzła Głogów Południe do Nowego Miasteczka to niemalże droga dla rowerów, bo ruch samochodów jest tam znikomy.

Właśnie o to się rozchodzi, że stare krajówki mają prawdopodobnie bardzo dobrą nawierzchnię i być może pobocze, po czym można fajnie i szybko pojeździć.
Kiedyś widziałam filmik, chyba Łukasza z RowerowePorady, który przejechał się DK 91 z Łodzi do Gdańska. Ograniczony ruch, frajda z jazdy. W sumie nie wiem jak tam dokładnie jest, bo to jednak dalej DK.

W moich okolicach stara DK 6 z Koszalina, prawie pod Płoty, to teraz DW 112. Ruch samochodów niewielki, a w niedziele, to już minimalny. Niedługo mam zamiar sprawdzić to dokładnie. Dalej w planach stara DK 3.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 14 Kwi 2025, 14:41 »
Od Goleniowa do Nowogardu jechałem kilka razy. Bylo całkiem znośnie, ruch był  niewielki.
Dobry do jazdy jest też odcinek "starej" DK3 od Goleniowa do ronda w Parłówku.  Bardzo dobra nawierzchnia, choć  nie wszędzie pobocze jest szerokie i dobrze utrzymane. Za to ruch jest minimalny.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 14 Kwi 2025, 18:28 »

Kiedyś widziałam filmik, chyba Łukasza z RowerowePorady, który przejechał się DK 91 z Łodzi do Gdańska. Ograniczony ruch, frajda z jazdy. W sumie nie wiem jak tam dokładnie jest, bo to jednak dalej DK.
Od Zgierza do Włocławka bardzo w porządku. Szerokie asfaltowe pobocze, nawet przed otwarciem autostrady nie było źle.

Offline Mężczyzna Cokeman

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.05.2013
« 14 Kwi 2025, 20:24 »
Stare krajówki kocham bardziej niż obecne.

jedyneczkę mam od Częstochowy do Gdańska częściowo w czasach przedautostradowych
dwójeczkę całość

kolega chce niczym Shrek trójkę więc potwierdzam, że od Szczecina do Międzyrzecza bardzo spoko. Nie mam odcinka dalej do Zielonej Góry, ale potem do Lubina już ok.
Dalej na południe jakoś nie jechałem DK. A w ogóle teraz to poczekajmy aż skończą odcinek Świnoujście-Troszyn, a to kwestia miesięcy jakoś

Docelowo pewnie przejadę wszystkie jednocyfrowe gdzie się da. Niektóre dwucyfrowe też :)
Obecnie na celowniku mam DK7 na południe od Wawki oraz całość w 2 dni DK20 oraz inny weekend DK28.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 15 Kwi 2025, 09:01 »
Z Mławy do Gdańska kiedyś jechałem, całkiem spoko. Miejscami S7 jest w miejscu starej DK7, ale są te asfalciki techniczne. Polecam.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum