Autor Wątek: High-endowe rozwiazania Canyona  (Przeczytany 1892 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: High-endowe rozwiazania Canyona
« 16 Kwi 2025, 21:51 »
Po wyjeździe na Wyprawkę Roztoczańską połączoną z Ukrainą - mogę stwierdzić, że Di2 naprawiłem. Wyszło niecałe 1100km i ani razu nie musiałem ładować baterii (choć niewiele już zostało), więc wrócił normalny poziom osiągów Di2 przy module BT. Pomogła albo wymiana baterii, albo najdłuższego kabla idącego przez rurę skośną, bardziej obstawiam to drugie, bo mógł powodować niekontakty.
« Ostatnia zmiana: 16 Kwi 2025, 22:00 Wilk »

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 17 Kwi 2025, 15:21 »
Co do SRAMowego AXS, to wg specyfikacji można sterować garminami edge od modeli x40 w górę.
If you have a Garmin Edge 540/840/1040 or newer, you'll be able to control your device with ANT+ AXS controllers, such as Bonus Buttons on RED AXS shifters, Wireless Blips, and MultiClics.

A całej roboty gratuluję, nie masz to jak DYI, jak zawsze ;)
Ten kabel to faktycznie może być piętą achillesową rozwiązania DI2, całkowicie bezprzewodowy koncept SRAMa ma tu istotną przewagę jednak.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 17 Kwi 2025, 15:31 »
If you have a Garmin Edge 540/840/1040 or newer, you'll be able to control your device with ANT+ AXS controllers, such as Bonus Buttons on RED AXS shifters, Wireless Blips, and MultiClics.

Ale zauważ, że to dotyczy tylko Sram RED, czyli najwyższego i najdroższego modelu Srama. Tańsze chyba tej opcji nie mają, choć pewnie w kolejnej odsłonie jest na to szansa.

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
« 18 Kwi 2025, 07:00 »

Ale zauważ, że to dotyczy tylko Sram RED, czyli najwyższego i najdroższego modelu Srama. Tańsze chyba tej opcji nie mają, choć pewnie w kolejnej odsłonie jest na to szansa.

Mają, mój garmin 540, 1040 żony i 1050 żony działa z Apexem AXS i wszystko pokazuje, można sterować itd.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 18 Kwi 2025, 14:09 »
Mają, mój garmin 540, 1040 żony i 1050 żony działa z Apexem AXS i wszystko pokazuje, można sterować itd.

Pewien jesteś? Bo z opisu na stronie Srama wynika że tylko RED ma dodatkowe guziki. Niższe grupy wymagają dodatkowych i kosztownych akcesoriów, albo przewodowych, albo bezprzewodowych, a to się zupełnie nie opłaca, bo sporo taniej wyjdzie pilot Garmina, który ma te same funkcje.
CONTROLLING GARMIN WITH SRAM AXS CONTROLLERS
https://www.sram.com/en/sram/road/campaigns/pairing-your-bike-computer-with-SRAM-etap-axs-components
Bo czym innym jest łączenie się z Garminem - tę funkcjonalność ma każdy Sram AXS, także i MTB. Dzięki temu np. pokazuje wybrany bieg. Ale czym innym jest sterowanie Garminem typu zmiana ekranów, na mój stan wiedzy tę funkcjonalność bez akcesoriów ma tylko najwyższa grupa RED, bo tylko ona ma dodatkowe guziki.

« Ostatnia zmiana: 18 Kwi 2025, 14:39 Wilk »

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 18 Kwi 2025, 17:10 »
Ja się nie znam, dopiero rozkminiam grupy elektroniczne, ale z tego opisu, który załączyłem, wynika, że wszystkie. Zważ ustawienie przecinków, Red odnosi się do pierwszej części:
"such as Bonus Buttons on RED AXS shifters, Wireless Blips, and MultiClics" - czyli w pozostałych (nie RED) będziesz musiał konfigurować multiclics (mniej wygodne, ale możliwe).

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 18 Kwi 2025, 17:41 »
Ja się nie znam, dopiero rozkminiam grupy elektroniczne, ale z tego opisu, który załączyłem, wynika, że wszystkie. Zważ ustawienie przecinków, Red odnosi się do pierwszej części:
"such as Bonus Buttons on RED AXS shifters, Wireless Blips, and MultiClics" - czyli w pozostałych (nie RED) będziesz musiał konfigurować multiclics (mniej wygodne, ale możliwe).

No właśnie - z tego wynika, że Bonus Buttons ma tylko Red, a o tym mówimy,. W niższych grupach można to skonfigurować tymi dodatkowymi elementami, ale to się zupełnie nie opłaca, bo garminowski pilot Edge oferujący tę samą funkcjonalność jest sporo tańszy. A owe Multiclicks to jest rozwiązanie kablowe:

Wszystkie informacje jakie widzę na stronach Srama mówią, że tylko RED ma takie guziki, nie znalazłem nigdzie info by miał je wspomniany wyżej Apex:
https://www.sram.com/en/learn/tech-deep-dives/red/bonus-button-basics
Można np. założyć manetki od Reda do elementów z niższych grup i to będzie działać, ale tylko Red ma te guziki od razu wbudowane. A Shimano z tego co kojarzę ma od poziomu Ultegry, w nowym 105 Di2 też ich nie ma.
« Ostatnia zmiana: 18 Kwi 2025, 17:47 Wilk »

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 18 Kwi 2025, 23:27 »
Nie wiem ile kosztuje pilot Garmina, ale bezprzewodowe "guziki" SRAM kosztują ok 400 zł i działają z Garminem czy Wahoo.
Można je schować np pod owijką

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 19 Kwi 2025, 12:09 »
Nie wiem ile kosztuje pilot Garmina, ale bezprzewodowe "guziki" SRAM kosztują ok 400 zł i działają z Garminem czy Wahoo.

Tylko mają niewymienną baterię, jak się skończy to dajesz kolejne 400zł ;)
Pilot Edge kosztuje sporo mniej - 150-200zł
https://www.eazymut.pl/piloty-garmin/6565-outlet-pilot-zdalnego-sterowania-do-serii-edge-010-12094-10oem.html

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 19 Kwi 2025, 12:45 »
Można wymienić baterię

https://www.instagram.com/reel/C13-v1lMaWR/

Ale nie jest to proste

Moim zdaniem cała ta nowoczesność, co widać w tym wątku, generuje sporo problemów.

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
« 22 Kwi 2025, 06:23 »
Teraz już wiem, o co Ci chodzi dokładnie. Fakt guzików nie ma.

Pewien jesteś? Bo z opisu na stronie Srama wynika że tylko RED ma dodatkowe guziki. Niższe grupy wymagają dodatkowych i kosztownych akcesoriów, albo przewodowych, albo bezprzewodowych, a to się zupełnie nie opłaca, bo sporo taniej wyjdzie pilot Garmina, który ma te same funkcje.

Sterować samym Garminem się nie da, bo faktycznie nie ma czym.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 22 Kwi 2025, 13:42 »
Sterować samym Garminem się nie da, bo faktycznie nie ma czym.

Dokładnie, tę opcję ma jedynie Sram RED, choć możliwe, że w kolejnych odsłonach zejdzie to do niższych grup. Natomiast każdy inny Sram AXS ma bezprzewodową łączność z Garminem bez potrzeby zakupu jakichkolwiek akcesoriów. Tyle, że to ogranicza się do pokazania na jakim biegu jedziemy, w podsumowaniu jazdy ile razy zmienialiśmy biegi czy poziomu baterii, przy czym akurat Sram ten poziom baterii pokazuje fatalnie. Mamy tylko trzy poziomy - naładowany, później poziom ok. 10-20% (po komunikacie o słabej baterii) oraz już sama resztka (po komunikacie o baterii krytycznej). W Di2 pokazuje poziom baterii co 10%.

Natomiast w grupach AXS poza REDem nie da się sterować Garminem, jeśli chcemy mieć taką funkcjonalność to najsensowniejszą i najtańszą opcją jest zakup pilota Edge (ten działa zarówno z elektronicznymi jak i mechanicznymi grupami)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum