Autor Wątek: Duża pętla wokół Poznania  (Przeczytany 570 razy)

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Duża pętla wokół Poznania
« 10 Lis 2024, 08:34 »
Pętla idealna by pokonać ją jednym ciągiem podczas niespełna dwudniowej ultra wycieczki. Niestety związane z wizytą w Poznaniu obowiązki (opieka nad kotem) sprawiają, że muszę podzielić ją na kilka krótkich, jednodniowych wycieczek. Dobre skomunikowanie otaczających Poznań miejscowości znakomicie ułatwi mi wykonania założonego zadania. "Punktami kontrolnymi" będą miejscowości Zbąszynek, Leszno, Pleszew, Mogilno, Wągrowiec i Krzyż Wielkopolski. Początkowo planowana nazwy pętli "Tour de Wielkopolska" nie wytrzymały próby czasu, gdy już pierwszego dnia okazało się, że większość trasy zaplanowałem poza granicami woj. wielkopolskiego. Główna zaleta tej koncepcji to ograniczenie przejazdu przez miasto do minimum (o ok.50-60 km)

Dzień I - Zbąszynek-Leszno

Dzień II - Leszno-Pleszew

Dzień III - Wągrowiec-Krzyż Wielkopolski

Dzień IV - Mogilno-Wągrowiec

Dzień V - Pleszew-Mogilno

Dzień VI - Zbąszynek-Krzyż Wielkopolski

Więcej zdjęć i krótkie opisy w albumie:

https://photos.app.goo.gl/171ypgnk9pBCaztJ8
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
Odp: Duża pętla wokół Poznania
« 12 Lis 2024, 14:19 »
Zazdrość to okropne uczucie, ale szczerze zazdroszczę. Warunki pogodowe zacne, u nas na długi weekend patriotyczny była lipa straszna. Po raz pierwszy czekając na start biegu niepodległości musiałem truchtać dla rozgrzewki. A może to peseloza? :P
Wracając do meritum. Pięknie :D

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 12 Lis 2024, 14:38 »
Zazdrość to okropne uczucie, ale szczerze zazdroszczę. Warunki pogodowe zacne, u nas na długi weekend patriotyczny była lipa straszna. Po raz pierwszy czekając na start biegu niepodległości musiałem truchtać dla rozgrzewki. A może to peseloza? :P

Z tymi zacnymi warunkami to bym polemizował. Pierwsze dwa dni to i owszem. Później przynajmniej rano gęsta mgła. Jeden dzień z lekką mżawką na szczęście przelotną. Warunki na rower do zaakceptowania. Było jednak 4-5 stopni wyżej niż w czasie niepodległościowych imprez a to robi różnicę. Peseloza? Być może chociaż ja należę do najstarszych wiekiem forumowiczów i staram się nie narzekać.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 12 Lis 2024, 16:11 »
Peseloza.

Aż musiałem wyguglować to słowo, aby się dowiedzieć co mnie czeka w Waszym wieku.

;-)

Offline Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
« 12 Lis 2024, 20:48 »
... i staram się nie narzekać.
... i  za to wielki szacun! Coraz mniej takich ludzi, bez względu na wiek.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 13 Lis 2024, 22:12 »
Wielkopolska jest fajniejsza niż może się to wydawać z mapy, dużo przyjemnych dróg polnych i trochę niemałych kompleksów leśnych - o ile nie jest lato, bo wtedy tonie w piachu i pyle...

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 13 Lis 2024, 22:25 »
o ile nie jest lato, bo wtedy tonie w piachu i pyle...
Latem trzeba wiedzieć, gdzie nie ma piachu. Tylko mieszkając w Wielkopolsce żal mi latem czasu na jeżdżenie po niej, bo po prostu wtedy są możliwości pojeżdżenia po górach, które zimą z kolei są w większości niedostępne. W efekcie najwięcej po okolicy jeżdżę zimą, wyjeżdżając właśnie pociągiem poza okolice miasta.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum