Autor Wątek: Łódzkie jest piękne  (Przeczytany 9816 razy)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: Łódzkie jest piękne
« 31 Mar 2025, 17:30 »
No, ale wodę to pewnie truje, skoro tam dużo metali ciężkich. Podczas wietrznej i suchej pogody pewnie jeszcze pyli. Nie chciałbym mieć takiej hałdy blisko domu :D Skądinąd ciekawe, że przez ponad sto lat nie zarosła. To dobrze nie świadczy o zawartości tej gleby  ;)
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna quiros

• Miasto: Kato
  • Na forum od: 28.01.2022
« 4 Kwi 2025, 08:34 »
Fajne zdjęcia z wypadow. Ja nie bywam w okolicy Lodzi, czy nawet  na północ o miasta, wiec jest okazja, aby  dowiedzieć sie jak wygladaja tamtejsze krajobrazy. Milego weekendu
« Ostatnia zmiana: 4 Kwi 2025, 09:36 quiros »

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 4 Kwi 2025, 09:34 »
Fajne zdjęcia z wypadow. Ja nie bywam w okolicy Lodzi, czy nawet  na północ o miasta, wiec jest okazja,a by  dowiedzieć sie jak wygladaja tamtejsze krajobrazy. Milego weekendu

Dzięki. Łódzkie wbrew pozorom jest bardzo różnorodne. Dla mnie a Łodzi ma też dużą zaletę, w ciągu godziny mogę wydostać się z miasta pociągiem i zwiedzać najdalsze zakamarki województwa.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 60%]

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 6 Kwi 2025, 19:02 »
Co do Łodzi, to Wytwórnia Filmów Oświatowych w Łodzi zdigitalizowała niedawno film o Łodzi z 1961 roku. Jak dużo się zmieniło, nie zawsze na lepsze. Tych "zacofanych" drewnianych chałup trochę żal.

Oczywiście w filmie znalazło się miejsce na siermiężną propagandę, ale jest tu przede wszystkim dużo kadrów z Łodzi, także przedwojennych. Polecam obejrzeć przy czasie. Skądinąd ciekawa wymowa litery "ł" lektora.

« Ostatnia zmiana: 6 Kwi 2025, 19:25 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 6 Kwi 2025, 20:37 »
Dzięki za ten film.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Na forum od: 04.06.2018
« 7 Kwi 2025, 13:24 »
Co do Łodzi, to Wytwórnia Filmów Oświatowych w Łodzi zdigitalizowała niedawno film o Łodzi z 1961 roku. Jak dużo się zmieniło, nie zawsze na lepsze. Tych "zacofanych" drewnianych chałup trochę żal.

świetny film, dzięki, chałup jeszcze parę zostało w centrum - ale to już niedobitki, np. Targowa 29

Offline Mężczyzna marcin_g

• Na forum od: 04.06.2018
« 7 Kwi 2025, 15:10 »
A tak przy okazji, jeszcze ciekawy film (1972) - ładne ujęcia z lotu ptaka

mocno krytyczny wobec planów urbanistycznych, i jeszcze bardziej względem wykonania. Na szczęście postulaty (przynajmniej niektóre) nie zostały zrealizowane - a brzmią jak dzisiejszy mokry sen dewelopera - wystarczy wyburzyć parę kamienic i zmieści się całe nowoczesne osiedle. Podobnie pojawia się sugesita wyburzenia połowy (jednej strony) kamienic przy Zielonej/Narutowicza i zrobienia szerokiej arterii komunikacyjnej.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 23 Kwi 2025, 21:54 »
Album do rowerowej przejażdżki, tym razem na zachód od Pabianic :)

Album

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
« 24 Kwi 2025, 06:27 »
Dzięki. Z przyjemnością obejrzałem miejsca mi znane i te w których jeszcze nie byłem lub nie zwróciłem na nie uwagi. Z sentymentem spoglądam na każdy fragment brukowanej drogi. W okolicach Łodzi to rzadki widok. Kiedyś każda główna droga lub łącząca dworskie posiadłości miała taką nawierzchnię (odpowiednik dzisiejszego asfaltu). Pozostałe wyglądały jak te dzisiejsze gorsze gruntowe drogi, często z grubą warstwą piachu, rzadziej żwiru, szuter chyba w naszym regionie nie był stosowany. "Kiedyś" to dla mnie nie jakaś prehistoria. Z wczesnego dziecięctwa pamiętam, że droga po północnej stronie doliny Neru - z Lutomierska do Puczniewa była pokryta brukiem (to było sześćdziesiąt kilka lat temu). Później na tym bruku pojawił się równa warstwa asfaltu.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 25 Kwi 2025, 16:39 »
W różnych rejonach kilka takich starych cegielni mijałem, niestety wszystkie były w podobnym stanie jak przedstawiony na zdjęciu i nikt się za ich renowację nie zabiera. Szkoda, bo to przecież jest w końcu zabytek techniki, często mający dziesiątki lat albo i więcej.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
« Dzisiaj o 07:18 »

W kwietniu wystarczyło czasu na 6 wycieczek głownie po północnych terenach województwa

Łódzkie jest piękne - kwiecień 2025

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
« Dzisiaj o 09:42 »
Widzę, że obaj mamy słabość do polnych dróg i okazałych drzew. Dzięki za garść ładnych widoków :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum