Autor Wątek: Wakacje bez końca  (Przeczytany 6645 razy)

Offline Mężczyzna Thedio

• Miasto: Łańcut
  • Na forum od: 26.02.2013
Odp: Wakacje bez końca
« 27 Cze 2025, 20:35 »
Maj jest miesiącem Rumuni to niech Czerwiec będzie miesiącem Słowacji!
Na długi weekend znowu pojechałem do południowych sąsiadów. Plan był dość jasny, uciec z pracy jak najwcześniej, dojechać autem w Bieszczady i wskoczyć czym prędzej na rower. Co też skutecznie uczyniłem. Za główny cel obrałem tereny zazwyczaj tranzytowe w drodze dalej na południe. A dokładnie pogranicze Słowacko-Węgierskie i góry Tokajsko-Slańskie. Te zielone pagórki zawsze chodziły mi po głowie gdy mijałem je w drodze jadąc dalej i dalej. Całe szczęście tym razem skupiłem się na ich eksploracji, a było warto bo okolica obfituje w piękne trasy i miejsca widokowe. Noclegi były udane, dwa razy klasyczny namiotowy biwak, raz świetna polana z wieżą widokową oferującą dalekie widoki i raz w urokliwej wiatce skrojonej akurat na moje potrzeby. Było też smacznie, bo lubię kuchnię słowacką i węgierską. Jako miły dodatek zaliczam podróż pociągową z Koszyc do Stackina. Na widokowym odcinku z Preszowa do Hummenne przejechałem się urokliwym Motoraczkiem co zawsze jest dla mnie dużym przeżyciem. A i dworzec w Preszowie zostawił po sobie nostalgiczne wspomnienia, na takich dworcach mógłbym przesiadać się częściej. Powrót do samochodu przebiegł sprawnie przez Park Narodowy Połoniny, a kolejnym miłym akcentem była lana Kofola w Ruskim. Wycieczka skonsumowana na 100%.

Skromna galeria https://photos.app.goo.gl/gc3w6LEswoXYMHpn9
Trasę kawałkami zmieniałem więc proszę potraktować ją raczej poglądowo: https://mapy.com/s/muzegecuta

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 28 Cze 2025, 16:07 »
Moje ulubione Satoraljaujhely :)

Na główny szczyt (nad miastem chyba jednak nie wyjechałeś).
Zawsze sobie obiecuj, że go "zaliczę" a jak tam jestem, to zapominam :)

Ten rejon, pogranicze węgiersko-słowackie, to kraina zamków.
Oprócz Fuzera jest jeszcze Boldokovarlja, Slanec, Velky Kamenec - z tych co odwiedziłem.
BoldokoVarlja jest zagospodarowana turystycznie (restauracja w lochach).
Velke Kapuśany (w pobliżu) z drogi też widać potężne zamczysko.

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 30 Cze 2025, 07:34 »
Lubię te okolice. Dzięki za fotorelacje

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 30 Cze 2025, 10:58 »
fajne okolice, nieco kojarzę niektóre, też chętnie bym tam pokręcił

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 30 Cze 2025, 16:27 »
Czytając Słowacja nie spodziewałem się takich płaskości (wiem że są, jechałem kiedyś tamtędy na południe) choć ta odwijka na Koszyce to bardzo zgrabny ruch. Mnie takim układzie raczej skusiło by przejście na Użhorod, no ale co się odwlecze...

Zaskoczył mnie ten asfalt na koniec, no ale wszystko się zmienia, choć podstawowy trzon wschodniej Słowacji z tego co widzę bez zmian.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum