Autor Wątek: Edge - jaka mapa  (Przeczytany 19186 razy)

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
Odp: Edge - jaka mapa
« 28 Cze 2025, 19:59 »
Myslelem że to jest jakoś powiązane. Ale faktycznie coś to działa losowo. Ja planuje  albo w kamoot albo w locus i te podjazdy to czasami działają tak że już zjeżdżam dobre kilkadziesiąt metrów a wyskakuje komunikat że ukocznylem podjazd.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 28 Cze 2025, 22:29 »
To zależy jakie ClimbPro. Bo są dwa rodzaje - jedno to wykrywanie podjazdów gdy jedziesz po śladzie, drugie gdy jedziesz bez śladu. Pierwsze - to podjazdy wykrywa ze śladu, więc działa na dowolnej mapie, drugie bierze podjazdy z mapy i tu jest potrzebna mapa z Garmina. Ale nie musi być aktywna, może być w tle, przynajmniej u mnie to tak działa.

Dzięki. Oba climbpro mnie w zasadzie dyndają, a już to "autonomiczne" w szczególności, bo będę jechał po śladzie.
Co jeszcze mi grozi po usunięciu mapy garmina i wgraniu OSM?

I przez to brakuje Ci miejsca?

Póki co nie, ale jak zaktualizuję mapy garmina, to wygląda na to, że albo zabraknie, ale zostanie ledwo co. Dlatego myślę o wgraniu OSM, bo te garmina co mam, są nieaktualne i słabo to wygląda (brakuje niektórych dróg i kto wie, czego jeszcze), a nowe są olbrzymie.

A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

« 29 Cze 2025, 06:21 »

Póki co nie, ale jak zaktualizuję mapy garmina, to wygląda na to, że albo zabraknie, ale zostanie ledwo co. Dlatego myślę o wgraniu OSM, bo te garmina co mam, są nieaktualne i słabo to wygląda (brakuje niektórych dróg i kto wie, czego jeszcze), a nowe są olbrzymie.

Ja zrobiłem tak, że usunąłem mapy które mnie nie interesują i zaktualizowałem te co zostały. U mnie w EE2 po podpięciu do kompa też pokazywało że po aktualizacji braknie miejsca ale jakoś się zaktualizowały i wolnego jest właściwie tyle samo co przed.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 29 Cze 2025, 08:45 »
Dzięki., Ale co usunąłeś, skoro tam jest bodaj cała zachodnia Europa w jednym kawałku? I czy raz usunięte można potem skądś wgrać?

« 29 Cze 2025, 08:52 »
Usunąłem (a właściwie skopiowałem sobie na kompa) właśnie zachodnia Europe bo jeżdżę po Polsce. Stwierdziłem że jak będę potrzebował to wrzucę. Niw wiem czy przywrócenie ustawień i podpięcie pod GE nie spowoduje wgrania tych map od nowa. Polecam poczytanie wątku o edgu na forum rowerowym bo tam ludzie jakieś wygibasy z tymi garmina i właśnie robią:
https://www.forumrowerowe.org/topic/267669-nawigacja-garmin-edge-pytania-problemy-jak-to-zrobi%C4%87/

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 29 Cze 2025, 09:22 »
Dzięki., Ale co usunąłeś, skoro tam jest bodaj cała zachodnia Europa w jednym kawałku? I czy raz usunięte można potem skądś wgrać?

Bezpieczniej jest to zgrać na komputer, wtedy zawsze masz możliwość szybkiego powrotu do stanu sprzed zmian.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 29 Cze 2025, 09:44 »
Ja w Edge Explore 2 już kilka razy aktualizowałem oryginalne mapy. Nic nie usuwałem, nic nie kopiowałem. Za każdym razem aplikacja garmina mówi, że jest do pobrania ileś tam gigabajtów map, ale nigdy miejsca w nawigacji nie zabrakło. Garmin chyba z automatu podczas aktualizacji usuwa stare pliki. A nowe mapy objętościowo niewiele róznia się od starych.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 30 Cze 2025, 07:52 »
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. W tej sytuacji chyba spróbuje najpierw z aktualizacją. Oby było tak, jak mówicie, że po prostu podmieni bez problemów :)

A podany wyżej wątek przejrzę, dzięki!

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
« 30 Cze 2025, 08:34 »
Ja w Edge Explore 2 już kilka razy aktualizowałem oryginalne mapy. Nic nie usuwałem, nic nie kopiowałem. Za każdym razem aplikacja garmina mówi, że jest do pobrania ileś tam gigabajtów map, ale nigdy miejsca w nawigacji nie zabrakło. Garmin chyba z automatu podczas aktualizacji usuwa stare pliki. A nowe mapy objętościowo niewiele róznia się od starych.

Co do tej wypowiedzi i poprzednich:

Tak, garmin usuwa stare pliki i wgrywa nowe. ALE -
Np u mnie tak jest edge 540: nie mieści się cała mapa Europy, trzeba zaznaczyć region, który chcesz. I pokazuje, że nie ma miejsca jeśli domyślnie chcesz wgrać całą europę/świat.
U żony Edge 1040/1050: bez problemu się mieści wszystko, więc komunikatu nie ma.

Jeśli się kombinuje z mapami innych firm, trzeba mieć na uwadzę, że Garmin wariuje i pokazuje bzdury jeśli chodzi o miejsce.

W specyfikacji na stronie garmina NIE MA informacji ile urządzenia mają miejsca, więc można się zdziwić...

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 30 Cze 2025, 13:05 »
W specyfikacji na stronie garmina NIE MA informacji ile urządzenia mają miejsca, więc można się zdziwić...

Jest taka informacja w specyfikacji każdego urządzenia. E540 ma 16GB, E840 i E1040 32GB, a 1050 64GB
https://www.garmin.com/pl-PL/p/798938/#specs

« 1 Lip 2025, 07:23 »

Jest taka informacja w specyfikacji każdego urządzenia. E540 ma 16GB, E840 i E1040 32GB, a 1050 64GB
https://www.garmin.com/pl-PL/p/798938/#specs

Dałbym sobie rękę uciąć ;) że wcześniej w pozycji Mapy i Pamięć było:

"Waypointy/ulubione/pozycje"
"Trasy"
"Historia okrążeń"

i koniec... Tylko nie wiem, czy bym teraz nie miał ręki  ;D

Nie mniej jednak dziękuję

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 2 Lip 2025, 09:07 »
Było, było. Ta pojemność 32GB to jeden z powodów, dla których dopłaciłem do 840 w wrześniu 2024 :)

« 2 Lip 2025, 10:07 »
Było, było. Ta pojemność 32GB to jeden z powodów, dla których dopłaciłem do 840 w wrześniu 2024 :)

Kupowałem chyba wcześniej  ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum