Autor Wątek: Edge - jaka mapa  (Przeczytany 20679 razy)

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
Odp: Edge - jaka mapa
« 14 Maj 2025, 06:28 »
GPX działają bez problemu. Sama funkcja nawigowania do np. adresu się wywala

No to zostaje Ci czekać na aktualizację lub resetować urządzenie przez kabelek lub pisać do Garmina (w miarę odpisują i pomagają)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 27 Cze 2025, 21:37 »
Po 10 latach przesiadłem się z Etrexa 30 na Edge Explore 2. Wgrałem standardowo mapę (OSM) i odpaliłem. Ja wiem, że potrzeba czasu żeby się przyzwyczaić do nowego interfejsu, ale czy da się jakoś zrobić by lasy były zaznaczone na zielono? :P W Etrexie te mapy wyglądają pi razy drzwi tak samo jak w przeglądarce, a tymczasem w Edge lasy to jakaś dziwna szara przestrzeń.

Przyjmuję argumenty, że mapy w telefonie są lepsze, a Garmin głównie do jazdy po śladzie. OK, ale dla mnie możliwość szybkiego sprawdzenia (rzucenia okiem) czy las jest blisko, albo gdy już jestem w lesie, to gdzie są jego granice jest całkiem przydatną funkcjonalnością i znajduje zastosowanie przy biwaku, ale też postojach za potrzebą jak i zwykłym postoju dla odpoczynku.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 27 Cze 2025, 21:46 »
W Edge masz różne ustawienia wyświetlania mapy typu wysoki kontrast itd, może z tym spróbuj poeksperymentować

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 27 Cze 2025, 21:51 »
Właśnie znalazłem metodą prób i błędów. Zostawiam dla potomnych, jakby ktoś miał podobny problem: wygląd mapy - motyw mapy -> klasyczny.

Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 28 Cze 2025, 09:01 »
Skoro już o mapie mowa, to też mam pytanie: jak wgram do Edga OSM zamiast mapy Garmina, to co stracę? Prawdopodobnie wykrywanie podjazdów ClimbPro. Coś jeszcze?

Ponawiam pytanie powyżej, bo chyba nikt nie odpisał, a wkrótce przede mną decyzja :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 28 Cze 2025, 09:01 »
Po co wrzucasz OSM'y, skoro standardowe mapy garmina są bardzo dobre?

Po internecie latają posty ludzi, którzy się skarżą, że im Explore się wiesza, gubi zapisywane ślady... Większość tych postów to właśnie takie "kombinowane" nawigacje z dogrywanymi mapami.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 28 Cze 2025, 09:06 »

Jeszcze nie wiem, czy wrzucam. Właśnie dlatego pytam, żeby podjąć tę decyzję. Ale podstawowy powód byłby taki, żeby mapy Garmina domyślnie obejmują olbrzymi, niepotrzebny mi obszar, więc zajmują mnóstwo miejsca. A po wciąż wiszącej u mnie aktualizacji - jeszcze więcej.

Po internecie latają posty ludzi, którzy się skarżą, że im Explore się wiesza, gubi zapisywane ślady... Większość tych postów to właśnie takie "kombinowane" nawigacje z dogrywanymi mapami.

To istotna przestroga, dzięki.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 28 Cze 2025, 09:53 »
olbrzymi, niepotrzebny mi obszar, więc zajmują mnóstwo miejsca.
I przez to brakuje Ci miejsca?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 28 Cze 2025, 10:06 »
Skoro już o mapie mowa, to też mam pytanie: jak wgram do Edga OSM zamiast mapy Garmina, to co stracę? Prawdopodobnie wykrywanie podjazdów ClimbPro. Coś jeszcze?

Ponawiam pytanie powyżej, bo chyba nikt nie odpisał, a wkrótce przede mną decyzja :)

To zależy jakie ClimbPro. Bo są dwa rodzaje - jedno to wykrywanie podjazdów gdy jedziesz po śladzie, drugie gdy jedziesz bez śladu. Pierwsze - to podjazdy wykrywa ze śladu, więc działa na dowolnej mapie, drugie bierze podjazdy z mapy i tu jest potrzebna mapa z Garmina. Ale nie musi być aktywna, może być w tle, przynajmniej u mnie to tak działa.

Bo nie każdemu pasuje grafika tych map, ja np. używam jednej z wersji OSM, bo ma dla mnie sporo przyjemniejszą grafikę.

Natomiast rodzaj mapy na wpływ na kalkulację szczegółowej nawigacji, więc jeśli tej funkcji używamy to tutaj rzeczywiście te garminowskie mapy sprawdzają się najlepiej. Ale w przypadku jazdy bez szczegółowej nawigacji - to mapa nie ma większego znaczenia.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 28 Cze 2025, 10:50 »
Mapy osm mają czasem błędy na łączeniach elementów infrastruktury, potrafią wywalić objazd zupełnie z czapy, bo ktoś nie połączył dróg ze sobą. To jest jednak projekt oparty o współpracę wielu osób. Im bardziej w teren, tym więcej błędów. Chodniki i drogi rowerowe to już zupełnie kosmos. Przy planowaniu na kompie to się szybko wychwyci i narysuje od nowa, przy planowaniu w urządzeniu to już może być trudniej skorygować, bo samo klikanie też zajmuje czas. Ja używam już wyłącznie map osm - a w zasadzie openmtb, ale część treści jest wspólna (ale nie do Edge lecz do odbiorników turystycznych), tym niemniej trasy planuję na kompie, a gdy trzeba planować nagle w terenie, to po prostu kilkam sobie kilka linii prostych do krytycznych skrzyżowań i nawiguję po obrazku na ekranie. Upierdliwe, ale często lepsze niż automat Garmina.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 28 Cze 2025, 17:02 »

To zależy jakie ClimbPro. Bo są dwa rodzaje -

W Explorer 2 działa tylko to wytyczane z trasy. To jest jedna z opcji, których mi trochę brakuje, i przekonuje mnie do wersji 800x przy następnym upgrade nawigacji.

I też nie wiem jak w tych bogatszych garminach, ale w Explorer 2 to ClimbPro działa z zauważalnym opóźnieniem (tak z około 50metrów). Czyli pokazuje to, co przejechałeś już ok 30-50metrów temu.

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
« 28 Cze 2025, 19:06 »
Jest do ściągnięcia jakieś pole danych które to nachylenie pokazuje lepiej i bez opóźnienia. U mnie w EE2 to to nachylenie mam wrażenie działa czasami losowo.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 28 Cze 2025, 19:25 »
Jest do ściągnięcia jakieś pole danych które to nachylenie pokazuje lepiej i bez opóźnienia. U mnie w EE2 to to nachylenie mam wrażenie działa czasami losowo.
Kiedyś w licznikach rowerowych z pomiarem nachylenia na podstawie pomiaru ciśnienia nachylenie pokazywane było bardzo poprawnie. Całą bazę podjazdów na tym zrobiłem swego czasu. W odbiornikach GPS z korekcją barometryczną pojawiła się konieczność kalibracji, bo o ile licznik mógł żyć swoim życiem i podczas wyżu lub niżu znajdować się 100 m niżej lub wyżej, o tyle odbiornik GPS ma problemy z ignorowaniem wskazań barometru. Widać to wyraźnie w kabinie samolotu, gdy lecę z moim gpsmap 64 st i wysokość satelitarna wynosi 10-11 tysięcy metrów, a wysokość rejestrowana 2,5 tysiąca metrów, bo to jakiś konsensus między ciśnieniem w kabinie, a danymi z satelity. Jeśli EE2 ma korekcję barometryczną, to pewnie ma też opcję kalibracji. Jeśli znasz wysokość n.p.m. miejsca startu (np. z geoportalu), to gdzieś w menu powinna być opcja jej podania. Wtedy pomiar ciśnienia zostanie uznany za prawidłowy dla tej wysokości i nie powinno być skoków wysokości, a co za tym idzie, skoków nachylenia.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
« 28 Cze 2025, 19:27 »
Pewnie tak. Jakieś tam komunikaty o kalibrację wyskakują, ale w tej chwili nie zależy mi na tym Climpro więc to ignoruje.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 28 Cze 2025, 19:56 »

Bzykowi nie chodziło o pole nachylenia, a o opóźnienie z jakim pokazuje wykres ClimbPro.

Generalnie jakość ClimbPro zależy od jakości danych wysokościowych śladu i chyba to jest ważniejsze niż model Edge. Przy śladach z RWGPS które ja stosuję z reguły to dość poprawnie łapie, aczkolwiek błędy się zdarzają. Poprawili to ze 2 lata temu, bo kiedyś były te błędy znacznie częściej.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum