Autor Wątek: Zabezpieczenie rowera do ściany w piwnicy? Antyzłodziej  (Przeczytany 14606 razy)

Offline Mężczyzna 8850

• Miasto: Oliwias
  • Na forum od: 13.03.2022
Rower za za kilka tyś. PLN wisi w piwnicy na ścianie.
Chcę go zabezpieczyć czymś mocnym trudno-przecinalnym.
Polecacie jakiś uchwyt budowlany do ściany (cegła) wraz zapięciem/łańcuchem?
Najchętniej brzydkie, pancerne, duże, budowlane, przemysłowe.
Patrzyłem za hakami oczkowymi do rusztowań. Do tego łańcuch?
Wasze propozycje?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Jeśli się da to polecam stalowe drzwi.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Musisz spojrzeć kompleksowo. Zabezpieczenie będzie miało moc najsłabszego ogniwa. Osobiście poszedłbym w zamykanie sztabą lub prętem.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
    • Strava
Jeśli podejrzewasz, że włamanie do piwnicy jest możliwe, to nie trzymaj tam roweru.
Plus jest taki, że ubezpieczenie mieszkania obejmuje (zazwyczaj) włamania do piwnicy.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Jeśli podejrzewasz, że włamanie do piwnicy jest możliwe, to nie trzymaj tam roweru.

Otóż to, w salonie wygospodaruj miejsce, będzie się ładnie prezentować.

Offline Mężczyzna 8850

Pozostaje wyłącznie piwnica.
B. chętnie trzymałbym w pokoju/kuchni. Nie mogę - kilka względów.
Stalowych drzwi nie założę - kilka obostrzeń/zgód/innych probl.
Obecne drzwi jednak są do pokonania.
Ubezpiecz. spoko jako opcja, tkx.
@Król Julian: zamykanie sztabą/prętem. Co konkretnie?
Pozostaje kotwienie/zabezp. mechanicz do ściany. Pomysły?

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
Plus jest taki, że ubezpieczenie mieszkania obejmuje (zazwyczaj) włamania do piwnicy.

Ubezpiecz. spoko jako opcja, tkx.

Jeśli w tej piwnicy masz "klasyczne" drzwi ze sztachetki drewnianej, to ubezpieczenie mieszkania nie zadziała przy kradzieży z włamaniem. Muszą być zainstalowane pełne, drzwi z zamkiem wielozastawkowym. W Castoramach czy inne Leroyach takie drzwi się najczęściej nazywają, drzwi techniczne/gospodarcze. No i też w ubezpieczeniach mieszkań, dla pomieszczeń gospodarczych w piwnicach jest dodatkowy limit odpowiedzialności. (zazwyczaj 20-30 procent sumy ubezpieczenia ruchomości domowych)

Offline Mężczyzna 8850

OK. Wszystkie inne opcje niestety odpadają.
Pozostaje kotwienie/zabezp. mechanicz do ściany cięzkim, trudnym do sforsowania.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Można kupić specjalne kotwy w tym celu, chociaż raczej stosuje się je do mocowania w posadzce. Kryptonite takie na pewno robi, Abus, chyba też AXA i Gerda. A rower do tego przypinasz łańcuchem/ulockiem/dratwą.

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
B. chętnie trzymałbym w pokoju/kuchni. Nie mogę - kilka względów.
Jeśli są to względy powierzchniowe, to polecam zawieszenie roweru na ścianie, wysoko. U mnie w wąskim korytarzu wiszą dwa i nikomu nie przeszkadzają.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Na forum od: 04.06.2018
Jeśli są to względy powierzchniowe, to polecam zawieszenie roweru na ścianie, wysoko. U mnie w wąskim korytarzu wiszą dwa i nikomu nie przeszkadzają.

fajnie, ale rozumiem, że jak przychodzisz po deszczu to najpierw go na klatce myjesz i wycierasz do sucha? :) No i po za tym to jest jeden rower, a gdzie reszta? :)

Ja poszedłem w kotwy i łańcuchy, nie pamiętam teraz czy kotwy Abusa czy inne ale podobne modele jak https://www.abus.com/pl/Bezpieczenstwo-w-podrozy/Rowery/Zapiecia-rowerowe/Kotwy-podlogowe-i-scienne
mocowane na śruby imbusowe z blokadą (po zamontowaniu blokujesz otwór na klucz wbijając tam kulkę, więc wykręcić się już normalnie nie da). Nie wiem jak z cegłami - być może bezpieczniej w podłogę, chyba, że jest jakaś badziewna chuda wylewka. U mnie akurat porządna ściana nośna.

Rozważałem też alarm - ale nie mam jak pociągnąć kabli do mieszkania a zdalnie niestety w tym miejscu nie ma za bardzo zasięgu GSM. Oczywiście do rozważenia czy wartość roweru równoważy ryzyko oberwania w głowę w przypadku konieczności osobistej interwencji...

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015

fajnie, ale rozumiem, że jak przychodzisz po deszczu to najpierw go na klatce myjesz i wycierasz do sucha? :) No i po za tym to jest jeden rower, a gdzie reszta? :)
No tak, mokrego nie wieszam.
Drugi rower wisi na szafie w głębi korytarza - widać na fotce tylko kierownice w zasadzie.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
O kurde. Doceniłem jaki mam komfort w posiadaniu garażu.

Pisząc o sztabie/pręćie mam na myśli gruby kawałek stali, który nie da się łatwo przeciąć.
Kotwy chemiczne
Śruby z zabezpieczonymi łbami

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
Doceniłem jaki mam komfort w posiadaniu garażu.
A ja zwykłej piwnicy w bloku z wielkiej płyty, w którym bez jakichkolwiek problemów założyłem stalowe drzwi  ;)

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
...
Rozważałem też alarm - ale nie mam jak pociągnąć kabli do mieszkania a zdalnie niestety w tym miejscu nie ma za bardzo zasięgu GSM. Oczywiście do rozważenia czy wartość roweru równoważy ryzyko oberwania w głowę w przypadku konieczności osobistej interwencji...
Jak alarm zacznie wyć, to złodziej szybciej da nogę, ni z Ty zdążysz zareagować. Rozważyłbym extra takiego wyjca.
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum