Mam Naturehike. Jest ok. Czy lepsza od innych to nie mam porównania. Są też takie modele od Thermaresta.
Warto rozważyć wersję pro Robensa...
... Mam 40lat i trochę komfortu mi się należy
Cytat: Belfer w 8 Kwi 2023, 19:53... Mam 40lat i trochę komfortu mi się należy To może warto rozglądnąć się za materacem dmuchanym. Komfort nieporównywalny z żadną karimatą Trochę cięższe od karimaty, bywają bardziej awaryjne ale sporo mniejszy gabaryt.
Ja bym polecił ten:https://www.decathlon.pl/p/materac-dmuchany-forclaz-mt500-air-xl-195-x-60-cm-dla-1-osoby/_/R-p-189394?mc=8493806&c=Ochra
Cytat: maper w 10 Kwi 2023, 10:12Ja bym polecił ten:https://www.decathlon.pl/p/materac-dmuchany-forclaz-mt500-air-xl-195-x-60-cm-dla-1-osoby/_/R-p-189394?mc=8493806&c=OchraDosyć zimny materac. Szczerze doradzam. Zwracajcie uwagę na ciepłotę materaca. To podstawa komfortu snu, jeżeli chcecie biwakować nie tylko latem.
Dosyć zimny materac. Szczerze doradzam. Zwracajcie uwagę na ciepłotę materaca. To podstawa komfortu snu, jeżeli chcecie biwakować nie tylko latem.
Prawdopodobnie kupię karimatę i materac, prześpię na nich którąś nockę i zadecyduję, w końcu mam 14dni na zwrot
Karimatę/ materac będę używał tylko latem więc przymrozków raczej nie biorę pod uwagę.
Cytat: Belfer w 11 Kwi 2023, 00:16Prawdopodobnie kupię karimatę i materac, prześpię na nich którąś nockę i zadecyduję, w końcu mam 14dni na zwrot Takie podejście jest niehonorowe, bo trudno jest się tak przespać, aby nie było śladów używania.
Robens Pro ma R-V 2.4Spokojnie da się na nim przespać w minusowych temperaturach, bo przecież dochodzi nam śpiwór.Jeżeli w takich temperaturach rozbijamy namiot, to gleba w pewnym momencie zaczyna działać jak grzałka. Będzie zawsze miała wyższą temperaturę niż otoczenie.Jeżeli śpimy pod chmurką to też można tak dobrać podłoże, by lepiej korzystać z jego właściwości.Wszystko jednak zależy od naszych zdolności finansowych i oczekiwań. Minimalizacja wagi kosztuje. Jeżeli napinamy budżet dla gramów, to potencjalna awaria daleko wychodzi poza strefę komfortu. Tym bardziej, że z reguły dochodzi do niej w terenie i to w momencie, kiedy nic z nią nie zrobisz.
Kup to i to. R-value się sumuje, karimata w decathlonie to niecała stówka - za takie pieniądze będziesz Pan zadowolony. No i piszesz że komfort jest priorytetem: Będzie miękko, bo to co przeciśnie się przez materaz, oprze się na sprężynującej karimacie.
A co tu niehonorowego?Jako konsument mam prawo zwrotu towaru nie spełniającego moich oczekiwań (przy zamawianiu w Internecie). Jedna czy dwie nocki w domu nie zniszczą materaca lub karimaty. Mam prawo wyciągnąć z opakowania, nadmuchać itp.
Jeżeli towar został sprzedany przez internet, klient może w ciągu 14 dni zwrócić towar i żądać zwrotu zapłaconej ceny bez podawania przyczyny. Towar może zostać odpakowany i wstępnie sprawdzony, ale nie może być używany.
Cytat: Belfer w 11 Kwi 2023, 11:13A co tu niehonorowego?Jako konsument mam prawo zwrotu towaru nie spełniającego moich oczekiwań (przy zamawianiu w Internecie). Jedna czy dwie nocki w domu nie zniszczą materaca lub karimaty. Mam prawo wyciągnąć z opakowania, nadmuchać itp. Masz prawo do zwrotu jedynie towaru nieużywanego. Wolno go odpakować, obejrzeć, ale nie używać, bo to już jest mało eleganckie.https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/00309#6CytujJeżeli towar został sprzedany przez internet, klient może w ciągu 14 dni zwrócić towar i żądać zwrotu zapłaconej ceny bez podawania przyczyny. Towar może zostać odpakowany i wstępnie sprawdzony, ale nie może być używany.Niestety ludzie w Polsce kombinują, znałem nawet takie przypadki, gdzie ludzie kupowali w Decathlonie śpiwory na wyjazd, a po nim je zwracali jako nieużywane
Miałem materacyk Robbens Vapour 60. Miał wsółczynnik R=1.6. Latem było ok, ale już w chłodniejszych porach roku mocno ciągnęło przez niego i nawet bardzo gruby śpiwór nic nie dawał. Ten z Decathlonu ma R=1.5. Zastanów się czy nie będziesz żałował wydanej kasy? Ja mam takie doświadczenia, ze jak przyoszczędziłem to najczęściej żałowałem półśrodka.Zastanów się, czy nie lepiej przy ograniczonym budżecie zainwestować w dobrą karimatę.
Ja tez nie lubię karimat: Głównie dlatego, że są mało pakowne. No i twarde. Mająć 50+ ciężko się na tym wyspać. Rano boli jeszcze bardziej niż zwykle :-).Dlatego nie ma bata: albo zainwestujesz w dobry materac (czyli thermarest , albo będziesz narzekał.