Autor Wątek: Dojazd do bazy  (Przeczytany 1987 razy)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Dojazd do bazy
« 4 Maj 2022, 17:37 »
Jak najbardziej "gładko i szybko" dostać się do bazy? Widzę możliwe trzy punkty natarcia: Bydgoszcz Główna, Nakło i ewentualnie Świekatowo. Najsensowniej wydaje się z Bydgoszczy, ale ta DK25 nie wygląda obiecująco. Ktoś zna dobrze te drogi? Co sugerujecie?

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Odp: Dojazd do bazy
« 4 Maj 2022, 20:09 »
Wzdłuż DK25 masz DDR, więc spokojnie można tamtędy ciągnąć. Nie wiem, czy na całym odcinku, ale raczej chyba tak, może są odcinki szutrowe (ale najczęściej takie, że da się bez problemu jechać, o ile nie będzie mokro, wtedy usyfi się cały rower i zawodnik też).
Zresztą, pisał chyba o tym Olo przedstawiając swoją propozycję.

Edit: tutaj: https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=25947.msg516731#msg516731

Edit 2: A tutaj opis DDRki: https://wirtualneszlaki.pl/szlaki-rowerowe/trasa-rowerowa-bydgoszcz-koronowo
« Ostatnia zmiana: 4 Maj 2022, 20:30 Bubu »

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 4 Maj 2022, 20:47 »
Narysuję ładny ślad jak tam dojechać i pojawi się to w komunikacie, bez obaw.

Najlepszy wariant to jazda drogą rowerową wzdłuż DK25 aż do Koronowa. Wirtualne szlaki (link podany przez Bubu) dobrze opisują tą opcję. Ogólnie to całkiem dobra droga rowerowa, asfaltowa, z odcinkiem kostki, ale raczej już po nowoczesnemu. To nie wyścig, każdy spokojnie przejedzie. Jedyny minus pod kątem szosówki, to że droga rowerowa ma wspomniane ok. 3,5 km szutru, ale jest to bardzo równy i drobniutki szuter. Uwierzcie, że nie raz jechaliście dużo gorszym asfaltem. Sporo gorszy od tego szutru jest m.in. odcinek drogi rowerowej z kostki na terenie Bydgoszczy, dlatego tenże postaramy się jak najbardziej ominąć ;-)

Wrzucam dwa zdjęcia wspomnianego szutru:

na odcinku ok 500 metrów, na podjeździe  ten szuter ma lekkie fale, mini koleiny, ale no dramatu nie ma ;-)

« Ostatnia zmiana: 4 Maj 2022, 20:53 olo »
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 10 Maj 2022, 12:37 »
Tak mnie zachęciłeś tymi zdjęciami i opisem, że porzuciłem myśl dojazdu do bazy autem i skorzystam z pociągu, a następnie rekreacyjnie dojadę z Bydgoszczy do Krówki. Zresztą przy dzisiejszych cenach paliwa, kolej wygrywa. Kupiłem bilety po 19 zł, w jedną stronę + 9,10 zł za przewóz roweru.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 22 Maj 2022, 20:45 »
Miło :) Byłem wczoraj na rekonesansie bazy, jest bardzo harcersko. Chyba Ci się spodoba. A trasa dojazdu sugerowana przez nas jest już zamieszczona w najnowszym komunikacie technicznym. Omija najgorsze odcinki drogi rowerowej w Bydgoszczy, w zamian sugerujemy jazdę osiedlowymi uliczkami(częściowo z kostki, ale lepsza taka ulica z równej kostki, niż DDR z nierównej kostki z krawężnikami ;-))

A pierwszą atrakcję będziesz mieć kilkaset metrów od startu spod dworca.
Czuwaj!

Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum