Autor Wątek: Słoneczny weekend w Kampinosie  (Przeczytany 2479 razy)

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
Odp: Słoneczny weekend w Kampinosie
« 28 Mar 2022, 14:16 »
Tak się wtrącę w kulinarne rozważania. Planuję w któryś słoneczny weekend wypad do Kampinosu. I potrzebowałbym 100 km pętli ze startem i metą w Jelinku. Mogę liczyć na jakieś sugestie co oprócz rzeczy oczywistych jak Palmiry mogłoby się znaleźć na takiej trasie? I jak z jazdą po parku? Tylko wyznaczone ścieżki?

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 28 Mar 2022, 14:54 »
Możesz jeździć po większości szlaków pieszych (nie zawsze legalnie ale zawsze bez problemów) i drogach ppoż.

Nie wolno jechać obok ścieżki szlaku (tworzyć nowego równoległego śladu) - mandat gwarantowany jak spotkasz strażnika.
Nie wolno na wskroś przez las i po rezerwatach ;)

Co do atrakcji to możesz dodać
- Muzeum/Skansen/kładkę w Granicy
- Zamczysko pozostałości grodowe
- mostek przez kanał łasica na pn od Julinka w kierunku Starej Dąbrowy
- Noclegowisko nietoperzy ze starego centrum dowodzenia (tylko z zewnątrz)
- czerwony szlak na wschód od Palmir do Dziekanowa.
- fort czosnów.

bardziej doprecyzuj bo tego tam jest za dużo.

Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 29 Mar 2022, 07:39 »
bardziej doprecyzuj bo tego tam jest za dużo.

Jak jest dużo, to już jest dobrze. Potrzebuję po prostu 100km przejażdżki, podczas której będzie się nie tylko jechać, ale i oglądać. Dzięki za rady i sugestie :)

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 29 Mar 2022, 08:54 »
We wschodniej części:
- kilkukilometrowy singletrack między Sierakowem a przysiółkiem Pociecha
- wspomniane Palmiry z cmentarzem
- Łużowa Góra i Góra Ojca
- kładka nad rozlewiskiem kanału zaborowskiego

Część zachodnia:
- rezerwat Karpaty gdzie droga prowadzi „granią” wzniesienia, w maju ziemię pokrywa tam kobierzec z konwalii
- lekko terenowa trasa wzdłuż drogi asfaltowej między Starą Dąbrową a Dąbrówką (na heatmapie ze strawy można zobaczyć najpopularniejszy wariant)

Edit: poprawiłem strony świata, dziękuję Wilku.
« Ostatnia zmiana: 29 Mar 2022, 13:28 Felek »
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 29 Mar 2022, 11:16 »
W zachodniej części:
Część wschodnia:
To akurat jest na odwrót  :P

Praktycznie niemal każdy szlak pieszy w Kampinosie nadaje się na rower i zawiera ciekawe elementy. Bardzo często jest tak, że szlak to dość szeroka, latem zapiaszczona droga, natomiast bokiem idzie dużo wygodniejszy na rower singiel.

A 100km pętlę to można najwygodniej zrobić wykorzystując dwa główne szlaki Puszczy - zielony i czerwony, mają w okolicach 50km, po stronie zachodniej trzeba zjechać z zielonego niebieskim szlakiem na wysokości Brochowa by dojechać na czerwony albo w Brochowie, albo w Tułowicach (czerwony między Brochowem i Tułowicami prowadzi łąkami nad Bzurą i jak tam byłem to był wredny nawigacyjnie i zarośnięty, ale to było ponad 10 lat temu). Na tej wycieczce próbowałem tam pojechać, ale Bzura wylała i łąki stały pod wodą, więc do Tułowic dojechałem szosą. Z drugiej strony oba się łączą w Dziekanowie, a jak się zaczyna w środku to lepsza od Julinka na start będzie Roztoka, bo tam oba te szlaki również się spotykają.

Ale 100km takiej trasy to już da solidnie w kość, to nie jest to samo co jazda po asfalcie, to trasa na cały dzień.

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 29 Mar 2022, 13:08 »
Ale 100km takiej trasy to już da solidnie w kość, to nie jest to samo co jazda po asfalcie, to trasa na cały dzień.

Mnie się nie spieszy. Oczywiście wszelkie sugestie dalej mile widziane. Gpxy też chętnie przyjmę :D

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 3 Kwi 2022, 21:59 »
https://mazowsze.szlaki.pttk.pl/moj-plan/bdghuqji

Stworzyłem Ci szlak w Zachodnim Kampinosie z Julinka. Na stronie czeka gotowy plik .gpx z trasą wycieczki. Jak nie korzystasz z gps to możesz na mapie obejrzeć trasę.

Offline Mężczyzna lepiotrek

• Więcej uczy cudza głupota niż własny rozsądek
  • Miasto: Sochaczew
  • Na forum od: 23.04.2014
« 4 Kwi 2022, 09:30 »
Załóż tylko jakieś sensowne opony z kostką bo z Nowego Polesia do Krzywej Góry sporo kopnego piasku i rozryte to końskimi podkowami.
Za Wilcze Tułowskie w kierunku na Piaski Królewskie polecam jazdę ścieżką przy starych torach wąskotorówki. Twardo i w miarę równo.
« Ostatnia zmiana: 4 Kwi 2022, 12:53 lepiotrek »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum