Autor Wątek: Klucze Ampulowe. Jakie?  (Przeczytany 7434 razy)

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Odp: Klucze Ampulowe. Jakie?
« 16 Sty 2020, 01:06 »
Kolejny komplet moich kluczy ampulowych dokonuje żywota.
Kluczy tych używam  do różnych prac nie tylko przy rowerze.

Jakie polecacie marki/serie kluczy które posłużą dłużej niż 2 sezony?

Dwa lata wytrzymałości kluczy to trochę mało. Dobre klucze musiałyby być intensywnie używane albo używane w trudnych warunkach, by tak szybko się zużyć. Jeżeli nie wytrzymują takiego okresu, to prawdopodobnie są niskiej jakości.

W pracy używam tego kompletu imbusów marki Wiha. Od około siedmiu lat. Nie miały raczej lekko, bo to warunki przemysłowe, a pracowały z dość twardymi śrubami klasy 8.8 lub 10.9. Rozmiary 5 i 6, które były używane najczęściej, kwalifikują się już do wymiany. Pozostałe są dobre.
Jako ciekawostkę mogę napisać, że zmierzyłem twardość tych kluczy. Twardościomierz pokazał prawie 57 HRC*. Jak na klucze, to wydaje się dużo, bo tak dla porównania, na około 60 HRC hartuje się noże oraz stemple i matryce w wykrojnikach służących do cięcia blach stalowych. I przy takiej twardości 60 HRC to stal jest z jednej strony bardzo twarda, ale z drugiej strony staje się już krucha i pod wpływem dużej siły raczej pęka, niż się zgina. A jeżeli chodzi o klucze, to pęknięcie klucza jest niedopuszczalne, bo mogłoby spowodować groźny wypadek.

A jak te 57 HRC ma się do twardości śrub? Dla śrub o klasie wytrzymałości poniżej 8.8 twardość nie jest podawana. Dla śrub 8.8 o gwincie poniżej M16 jest to 23-34 HRC. Śruby klasy 10.9 mają twardość 32-39 HRC, a więc są to wartości zdecydowanie mniejsze od twardości klucza.

Do domu kupiłem komplet kluczy Bondhus. Twardości tych nie mierzyłem, ale wydają się mieć jakość porównywalną z Wiha. W warunkach domowych myślę, że będą wieczne.

Kulowa końcówka zdecydowanie ułatwia korzystanie z kluczy, ale nie służy ona do odkręcenia/ dokręcania siłowego śrub. Używana w ten sposób uszkodzi gniazdo nawet twardej śruby i sama też szybko ulegnie zniszczeniu. Kulki używa się do wykręcania już poluzowanej śruby lub wstępnego jej wkręcania tylko do momentu, kiedy poczujemy opór.
To, co moim zdaniem najgorzej wpływa na trwałość kluczy, to używanie śrub z wyrobionymi już gniazdami. Taką śrubę najlepiej od razu wymienić.

* czym jest HRC

Edycja - to może jeszcze w ramach uzupełnienia informacja dotycząca wytrzymałości śrub https://artykulytechniczne.pl/blog/twardosc-srub/
« Ostatnia zmiana: 16 Sty 2020, 01:41 maper »

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 16 Sty 2020, 08:27 »
Moje dotychczasowe klucze to była klasa nizsza. Ostatni zestaw był z lidla.

Dzięki z propozycje chyba zdecyduje się na dwa zestawy jeden z kulką, a drugi bez.

A co myślicie o kluczach z plastikową "rączką" jak bodajże sprzedaje ParkTool?
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 16 Sty 2020, 08:27 »
Ale się dowiedziałem.
Dziękuję.

WujT.: Te klucze jeśli (też) do rowerów, obowiązuje zasada w brzmieniu: "Diamonds are forever", "Gold is blue"*.

*Park Tool
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 16 Sty 2020, 08:43 »
Wyrobioną końcówkę klucza można zeszlifować i ma się praktycznie nowy klucz.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 16 Sty 2020, 09:00 »
@Maper, szacun. Wuj Tom kupił klucze z Lidla, a poszerzyliśmy wiedzę z metalurgii, tak, ze teraz strach klucze kupować :)

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 16 Sty 2020, 09:51 »
A co myślicie o kluczach z plastikową "rączką" jak bodajże sprzedaje ParkTool?

Te klucze do domu, o których pisałem, kupiłem takie:

Jak widać, w komplecie jest drugi zestaw kluczy w rękojeści z tworzywa. Ale używam go rzadko, bo wbrew pozorom nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie.

Są też klucze z takimi rękojeściami:

I to jest super wygodne w sytuacji, gdy mamy do wkręcenia/wykręcenia duże ilości śrub tego samego rozmiaru. Nie da się jednak takim kluczem przyłożyć dużej siły. I tak trzeba luzować/dokręcać kluczem z dłuższym ramieniem.

Podsumowując, w typowych zastosowaniach najlepiej się sprawdzi i będzie najbardziej uniwersalny moim zdaniem komplet dość długich kluczy z kulką na końcu długiego ramienia. Jak te na pierwszym zdjęciu lub jeszcze dłuższe, gdy jest potrzeba zmierzenia się z mocno dokręconymi śrubami.
« Ostatnia zmiana: 16 Sty 2020, 10:52 maper »

Offline Mężczyzna Pitt35

• Miasto: Puck
  • Na forum od: 21.04.2017
« 16 Sty 2020, 11:02 »
Jakie polecacie marki/serie kluczy które posłużą dłużej niż 2 sezony?

Polecam Werę mam takie jak podlinkowałeś z allegro. Używam je od trzech lat i są nie do zajechania.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 16 Sty 2020, 11:05 »
Jak widać, w komplecie jest drugi zestaw kluczy w rękojeści z tworzywa. Ale używam go rzadko, bo wbrew pozorom nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie.

Ten zestaw "Gorilla Grip" jest całkiem przyzwoitej jakości. Używam go czasem w domu "na szybko" (też uważam, że klucze w zestawie, choć bardzo popularne, są mało wygodne w praktyce).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum