Kolejny komplet moich kluczy ampulowych dokonuje żywota.
Kluczy tych używam do różnych prac nie tylko przy rowerze.
Jakie polecacie marki/serie kluczy które posłużą dłużej niż 2 sezony?
Dwa lata wytrzymałości kluczy to trochę mało. Dobre klucze musiałyby być intensywnie używane albo używane w trudnych warunkach, by tak szybko się zużyć. Jeżeli nie wytrzymują takiego okresu, to prawdopodobnie są niskiej jakości.
W pracy używam tego kompletu imbusów marki Wiha. Od około siedmiu lat. Nie miały raczej lekko, bo to warunki przemysłowe, a pracowały z dość twardymi śrubami klasy 8.8 lub 10.9. Rozmiary 5 i 6, które były używane najczęściej, kwalifikują się już do wymiany. Pozostałe są dobre.
Jako ciekawostkę mogę napisać, że zmierzyłem twardość tych kluczy. Twardościomierz pokazał prawie 57 HRC*. Jak na klucze, to wydaje się dużo, bo tak dla porównania, na około 60 HRC hartuje się noże oraz stemple i matryce w wykrojnikach służących do cięcia blach stalowych. I przy takiej twardości 60 HRC to stal jest z jednej strony bardzo twarda, ale z drugiej strony staje się już krucha i pod wpływem dużej siły raczej pęka, niż się zgina. A jeżeli chodzi o klucze, to pęknięcie klucza jest niedopuszczalne, bo mogłoby spowodować groźny wypadek.

A jak te 57 HRC ma się do twardości śrub? Dla śrub o klasie wytrzymałości poniżej 8.8 twardość nie jest podawana. Dla śrub 8.8 o gwincie poniżej M16 jest to 23-34 HRC. Śruby klasy 10.9 mają twardość 32-39 HRC, a więc są to wartości zdecydowanie mniejsze od twardości klucza.
Do domu kupiłem komplet kluczy Bondhus. Twardości tych nie mierzyłem, ale wydają się mieć jakość porównywalną z Wiha. W warunkach domowych myślę, że będą wieczne.
Kulowa końcówka zdecydowanie ułatwia korzystanie z kluczy, ale nie służy ona do odkręcenia/ dokręcania siłowego śrub. Używana w ten sposób uszkodzi gniazdo nawet twardej śruby i sama też szybko ulegnie zniszczeniu. Kulki używa się do wykręcania już poluzowanej śruby lub wstępnego jej wkręcania tylko do momentu, kiedy poczujemy opór.
To, co moim zdaniem najgorzej wpływa na trwałość kluczy, to używanie śrub z wyrobionymi już gniazdami. Taką śrubę najlepiej od razu wymienić.
* czym jest
HRCEdycja - to może jeszcze w ramach uzupełnienia informacja dotycząca wytrzymałości śrub
https://artykulytechniczne.pl/blog/twardosc-srub/